Nőtt a foglalkoztatottak száma, nem változott a munkanélküliségi ráta – jelentette októberben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Kiadott közleményük szerint a harmadik negyedévben – július-szeptemberben – 4,9 százalékon maradt, nem változott az előző három hónapos időszak óta a munkanélküliségi ráta. A foglalkoztatottak száma pedig 126 ezerrel nőtt egy év alatt és a harmadik negyedévben 4 millió 390 ezer volt. A múlt év azonos időszakához képest 66 ezerrel kevesebben, 226 ezer 500-an voltak állástalanok hazánkban.

Minden régióban mérséklődött a munkanélküliség

Területi eloszlásban elmondható, hogy minden régióban visszaesés mutatkozik a munkanélküliek számában. A ráta azonban Nyugat-Dunántúlon volt a legalacsonyabb, 2,6 százalék, míg Észak-Alföldet a legmagasabb, azaz – az 1,5 százalékpontos javulás ellenére is a legkisebb érték több mint háromszorosa – 8,7 százalékos mutató jellemezte.

A foglalkoztatás szintje a 15-64 évesek körében, a Közép-Dunántúl kivételével, valamennyi régióban emelkedett, legjelentősebben – 3,2 százalékponttal – Közép-Magyarországon.

Többen dolgoznak, mint egy éve

A 15-64 éves korosztályból kerül ki a legtöbb foglalkoztatott, arányuk 67,1 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy ebből a korcsoportból közel négy és fél millió ember dolgozik. Ez 2,3 százalékpontos emelkedést mutat tavalyhoz képest.

Ugyanebben a korosztályban a férfiak 2 millió 356 ezren vannak, míg a nők közül pedig majdnem kétmilliónak van munkája. Mind a két nemnél emelkedés mutatható ki az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

A fiatalabb korosztály, a 15-24 évesek 29,4 százalékának van állása, azaz 311 ezren járnak dolgozni.

Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves, valamint az idősebb, 55-64 éves foglalkoztatottak száma egyaránt emelkedett a 2015-ös adatokhoz képest; előbbiek foglalkoztatási rátája 1,3 százalékponttal, 82,6 százalékra, utóbbiaké 4,1 százalékponttal, 50,6 százalékra emelkedett.

A 20-64 éves korcsoport esetében – amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre – a foglalkoztatási ráta 2,4 százalékponttal, 72,1 százalékra nőtt. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 79,3, a nőknél 65,2 százalék – emlékeztetett a KSH.

Folytatásra vár a szakma

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerint a kormányzati intézkedések és a gazdasági fejlődés elősegítette a foglalkoztatást. Cseresnyés Péter hozzátette, 2010 óta durván 680 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ebből 460 ezren a versenyszférában találtak munkát.

A foglalkoztatást segítő kormányzati intézkedések közül a munkahelyvédelmi akcióprogramot emelte ki, amelynek keretében 2013 óta 900 ezer ember jutott munkához, vagy tudta megtartani az állását.

Az elemzők a KSH jelentés alapján arra számítanak, hogy a csökkenő munkanélküliség rövidtávon a bértömeg bővülésén keresztül lesz pozitív hatással a gazdasági növekedésre, ezért a munkanélküliséget 4,6 százalék körülire várják az év végére.

Szerző: bb

Forrás:

www.hirado.hu

http://magyaridok.hu/

http://www.origo.hu6

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/munkanélküliség4.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/munkanélküliség4-150x150.jpgNews CityBelfölddolgozó lakosság,fogalkoztatás,munkahely,munkanélküliség,munkát találniNőtt a foglalkoztatottak száma, nem változott a munkanélküliségi ráta – jelentette októberben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Kiadott közleményük szerint a harmadik negyedévben - július-szeptemberben - 4,9 százalékon maradt, nem változott az előző három hónapos időszak óta a munkanélküliségi ráta. A foglalkoztatottak száma pedig 126 ezerrel nőtt egy év...