Az elmúlt hónapban több órán keresztül elérhetetlen volt a Yahoo, a Twitter, a Spotify, az eBay vagy például a PayPal portálja, továbbá nem lehetett megnyitni a CNN, a The New York Times és a brit The Financial Times oldalait sem.

A két-háromórás üzemszünet érintette egyes fizetős televíziós és filmes szolgáltatók – például a Netflix vagy az HBO – elérését is, és megszakadt az elérhetősége a Dyn domainnév-szolgáltatónak, amely a világ egyik legnagyobb forgalmú internetes elosztó oldala.

A tömeges hackertámadás az Egyesült Királyságból indult, majd a szolgáltatók kifejezetten amerikai szájtjai ellen irányult. A támadásnak két nagy hulláma volt, az első az Egyesült Államok keleti partvidékét és a déli Texas szövetségi államot érte, a második pedig már inkább a nyugati parton bénított meg weboldalakat.

A felhőszolgáltatások biztonságával foglalkozó massachusettsi Akamai cég szeptemberben nyilvánosságra hozott jelentése szerint a szolgáltatások megtagadását eredményező hackertámadások száma a tavalyihoz képest idén 129 százalékkal emelkedett. Ezzel egyidejűleg a támadások feltűnően intenzívebbek is lettek, a számítógépes bűnözők ugyanis új eszközöket és módszereket használnak.

A támadás előtt az Egyesült Államok hivatalosan is megvádolta Oroszországot, hogy felelős az elmúlt hónapokban amerikai számítógépes rendszerek ellen elkövetett hackertámadásokért. A közlemény kiemeli: „ezeknek a kalózakcióknak és adatlopásoknak a célja a beavatkozás az amerikai választási folyamatba”. Majd hangsúlyozza, hogy az ilyen jellegű és ilyen kiterjedt „kezdeményezéseket” csakis „magas szintű orosz felelősök” hagyhattak jóvá.

Az elmúlt hónapokban felerősödtek az elsősorban a Demokrata Párt számítógépes rendszereit érő hackertámadások, néhány szövetségi államban pedig hivatalosan is jelezték a szövetségi kormánynak és a belbiztonsági illetékeseknek, hogy a választások számítógépes rendszereit többször is hackertámadás érte. Maga Barack Obama amerikai elnök is nyilatkozott erről, de ő is hangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak feltételezés, bizonyítékok nem állnak rendelkezésre.

A The New York Times című lap ősszel Oroszországban járt, a mongol határhoz közeli Bijszk városában, ahol megtalálta azt az orosz férfit, akinek a szervereiről követték el az amerikai számítógépes rendszerek elleni hackertámadásokat. A 26 éves Vlagyimir Fomenko el is mondta az amerikai riporternek: ő bérbe adja a szervereket, de nem tudja, hogy ki és milyen célra használja őket, viszont – tette hozzá – ha az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékot mutat fel például az Arizonában vagy Illinois államban megkísérelt hackertámadásra, akkor ő készen áll megosztani az FBI munkatársaival információit is, és átad IP-címeket, naplófájlokat, mindent, ami alapján beazonosíthatók a szerverét használó hackerek.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/hackertámadás1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/hackertámadás1-150x150.jpgNews CityNagyvilágadatvédelem,adatvesztés,etikus hacker,FBI,hacker,hacker támadás,hackertámadás,internetszolgáltatás,OroszországAz elmúlt hónapban több órán keresztül elérhetetlen volt a Yahoo, a Twitter, a Spotify, az eBay vagy például a PayPal portálja, továbbá nem lehetett megnyitni a CNN, a The New York Times és a brit The Financial Times oldalait sem. A két-háromórás üzemszünet érintette egyes fizetős televíziós és filmes szolgáltatók...