Több mint másfél éve, hogy a Fidesz szuperkórházak építését és az ellátás korszerűsítését tűzte ki célul az egészségügyben. Azóta egyeztetnek és vitáznak elsősorban arról, hogy meddig szűkül a kórházak hatásköre, hogy melyek maradnak fent, és hogy hol épülhet meg a tervezett budapesti szuperkórház a fővárosban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015 áprilisában egy kormányinfón bejelentette, hogy „fővárosi konzultáció kezdődik az új budapesti kórház tervéről”. Az új szuperkórház helyszínét illetően azonban nem voltak egyértelmű hírek.

Több helyszín is szóba került

Egy darabig a Kelenföldi pályaudvar környékéről lehetett hallani, majd szóba került a Szent Imre-kórház fejlesztése is. Októberben aztán egyértelműsítették az álláspontot: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere közölte, a kormány döntése értelmében a dél-budai “szuperkórház” a Dobogó nevű területen valósul meg. Azt is elmondta, hogy amíg nem jön létre egy észak-budai centrum a János kórházhoz – bár nem tartják hatékony módszernek ezt a fajta működést – nem nyúlnak.

Az új kórházat mindenképp az M1/M7-es autópálya közelében tervezi megépíteni a kormány, úgy hogy onnan a metró- és az autóbusz-csatakozás is elérhető legyen. A területnek egyelőre nincs kötöttpályás, metró- és villamos elérhetősége, sőt állandó lakossága sem.  Az újságok beszámolója szerint ez a terület, mely korábban vesztőhely volt, most Újbuda önkormányzatának tulajdonában áll, illetve több telek magánszemélyeké.

Az orvosi egyetemeket növesztenének

Öt budapesti egészségügyi központ szerepe körvonalazódott már korábban: két pesti és budai kórházi centrum mellett a Semmelweis Egyetem is kiemelt szerepet kapna az egészségügyi ellátásban. A Kósa Lajos, Pósán László és Halász János nevével fémjelzett indítvány a felsőoktatási törvénymódosításával lépne életbe, és elsősorban a működéssel és a gazdálkodással kapcsolatos hatás- és jogköröket ruházná át az egyetemi kancellárokra. Valamint több, eddig szakmailag és gazdaságilag független kórházat olvasztanának be.

Az észak-budai szuperkórház helyszíne is többváltozós volt az elmúlt időben: a Kútvölgyi és a János-kórház, a Pető Intézet Kútvölgyi úti, valamint az egykori Haditechnikai Intézet Virányos út és Szilágyi Erzsébet fasor közötti, használaton kívüli területe, illetve épületei is szóba jöttek.

Szemben áll a korábbi javaslattal

A nemrég bejelentett módosítások azonban több ponton is szembemennek az egészségügyi államtitkárság eddig hangoztatott koncepciójával. A korábbi javaslat fő irányvonala ugyanis a kórházak önállóságának a megszűntetése volt: az intézmények gazdálkodási és egyben munkáltatói jogát adták volna át a “területi ellátó központoknak” nevezett kancelláriáknak, így számolva fel a rendszerben lévő párhuzamosságokat.

A kancellárok hatásköre azonban ennél jóval szélesebb lett volna: nem csupán a kórházak, hanem az adott kancellár területén lévő valamennyi állami egészségügyi intézményt felügyelték volna.

A javaslat másik sarkalatos pontja pedig az volt, hogy az ellátást nem, de gondoskodást igénylő idősek a szociális ellátórendszerbe kerüljenek át, ez a kezdeményezés azóta már szintén módosult.

Szerző: bb

Forrás:

http://reflektor.hu/

http://nepszava.hu/

http://www.medicalonline.hu/

www.magyaridok.hu

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/egeszsegugy3.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/egeszsegugy3-150x150.jpgNews CityEgészségfővárosi szuperkórház,Kelenföld kórház,magyar egészségügy,szuperkórház,ÚjbudaTöbb mint másfél éve, hogy a Fidesz szuperkórházak építését és az ellátás korszerűsítését tűzte ki célul az egészségügyben. Azóta egyeztetnek és vitáznak elsősorban arról, hogy meddig szűkül a kórházak hatásköre, hogy melyek maradnak fent, és hogy hol épülhet meg a tervezett budapesti szuperkórház a fővárosban. Lázár János Miniszterelnökséget vezető...