Az analitikusom nem ajánlotta, hogy megírjam ezt a cikket. A szerkesztőm viszont erősködött. Tehát: mikor érdemes, egyáltalán érdemes-e pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni? Mi a különbség a kettő között? Divat ez vagy valódi segítség?

Indulásnak egy gyors fogalomtisztázás: a pszichológus bölcsész, aki öt éves egyetemi képzés után ismeri a lélektan legfontosabb tételeit és képes beszélgetések révén segítséget nyújtani a hozzá fordulóknak, de nem orvos, így nem írhat fel gyógyszereket sem. A pszichiáter viszont egy ötéves általános orvosképzés után szakosodik a lélek gyógyítására, így ő a terápiát gyógyszeresen is képes támogatni, ha erre van szükség. A pszichológiának több, egymással versengő iskolája van, a freudi analízistől a viselkedés alapú terápiákon át a gyógyszeres beavatkozásokig. Minden terapeuta ismeri ezeket a módszereket, de ő választ, mit tekint valóban hatékonynak.

Az emberek a legtöbbször akkor menekülnek lélekgyógyászhoz, amikor már nagyon nagy a baj és minden kilátástalannak tűnik. Ennek ellenére vannak olyan szenvedők is, akik rábeszélés vagy divat hatására mennek, és akár hónapokon át is járhatnak teljesen feleslegesen egy rakás különböző pszichológushoz, az életükben semmi nem fog változni.

De mikor tudnak segíteni nekünk a szakemberek? Ha van egy álmunk, és azért szeretnénk tenni, afelé haladni, és ehhez szeretnénk segítséget kapni, akkor nagy hasznunkra lehet egy jó pszichológus. Ha javítani akarunk párkapcsolatunkon vagy egyéb kapcsolataink minőségén, önbizalmunkon, stresszkezelő és kommunikációs készségeinken, akkor is érdemes keresni egy jó szakembert.

Ha már évek óta húzódó problémáink vannak, melyekre nem találunk megoldást és a testi panaszok miatt már mindenféle kivizsgálásra elküldött minket a háziorvos, akkor szintén  érdemes pszichológushoz fordulni.

Minthogy a felelősség vállalása egy elég fontos eleme a gyógyulási folyamatoknak, ezért, ha valaki a párját, gyermekét, főnökét vagy a gazdasági helyzetet szeretné varázsütésre megváltoztatni szakemberek közreműködésével, akkor sem érdemes a lélekgyógyászatban gondolkozni, mert egyenlőre ilyen szolgáltatásokat nem vállalnak. Egy pszichológus nem vevő a panaszkodására. Hasonlóképpen a olyan helyzetekre sem, ha valaki eltökélten nem akar önmagáról, saját érzéseiről beszélni vagy azokkal szembenézni.

Nem vagyunk egyformák, van, akinek több idő kell, amíg meg tud nyílni. De ha valakiben ott van a változásra való igény, nem baj, ha még kezdetben van némi ellenállás, vagy bizalmatlanság a szakember irányába, ez esetben az első alkalmak a bizalom kialakításáról fognak szólni.

A lényeg tehát a változtatásra való nyitottság, ez a legfontosabb szempont. Ha ennek megvan akár csak a szikrája is, akkor gyümölcsöző lehet az együttműködés. Minden más esetben csak kínlódás, divatkövetés és végeredményben fölöslegesen kihajított pénz.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/pszichológia1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/pszichológia1-150x150.jpgNews CityEgészséglélekgyógyászat,lelki egyensúly,pszichológia,terápiaAz analitikusom nem ajánlotta, hogy megírjam ezt a cikket. A szerkesztőm viszont erősködött. Tehát: mikor érdemes, egyáltalán érdemes-e pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni? Mi a különbség a kettő között? Divat ez vagy valódi segítség? Indulásnak egy gyors fogalomtisztázás: a pszichológus bölcsész, aki öt éves egyetemi képzés után ismeri a lélektan legfontosabb tételeit...