Az amerikaiak választottak: Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Győzelmére egyáltalán nem számított a világ eddig mértékadónak gondolt elitje. Olyan jelölt költözik be jövőre a Fehér Házba, akinek korábban semmilyen közigazgatási tapasztalata vagy választott tisztsége nem volt.

Donald Trump megosztotta saját pártját, minimális volt a mögötte felsorakozó celebek száma, a média javarésze tökéletesen elutasította, sosem tudtuk meg, fizetett-e adót, de megtudtuk, hogy minek nézi a nőket. Szlogenje, a Make America Great Again! (Tegyük Amerikát ismét naggyá!) a bezárkózásról, az elmúlt évtizedek politikájának elutasításáról szól, de valójában semmilyen konkrétumot nem osztott meg elnöki programjáról. Győzelmi beszédében annyit mondott, minden amerikai elnöke szeretne lenni és mindenkire szüksége van, hogy sikeres vezető lehessen. Mostantól körülbelül 70 napja van arra, hogy felkészüljön erre.

Az elemzők Donald Trump kampányával kapcsolatban azt emelték ki, hogy a stáb soha nem habozott hazugságokat, összeesküvés elméleteket és torz információkat megosztani a közvéleménnyel. Trump mint médiacelebritás pontosan tudta, hogyan kell megszólítani a közönséget. Emiatt saját pártja ugyan a hajrában megtagadta, de a képzetlen, idős fehér férfiak igen nagy számban váltak hívévé. Egy amerikai újságíró a kampány ideje alatt minden héten összeszedte, konkrétan miben hazudott Trump, de már szeptemberben abbahagyta az írást, mert semmilyen hatása nem volt a közbeszédre a tényeknek. A közösségi média lett a meghatározó: eddig a nyilvánvaló hazugságok csak éles kritikai környezetben mentek át a sajtón, most viszont nagyon könnyen terjedtek támogató hangnemben a magánemberek megosztásain keresztül.

Ellenlábasa, a demokrata Clinton bár bírta az amerikai elit, Hollywood nagyságainak és a sajtónak a támogatását, de személyiségével nem tudta mozgósítani a feketéket, illetve külügyminiszterként elkövetett elképesztő felelőtlensége, a közügyekre felhasznált magán e-mailszerver ügye elfordította a bizonytalanokat tőle még akkor is, ha az FBI a kampány során kétszer is tisztázta a vádak alól. Bár előzetesen mindenki rá fogadott, végül saját félelme igazolódott be: nem volt elég jó jelöltje a demokratáknak. A vereség után már meg se jelent beszédet tartani, pedig ez évtizedek óta nem fordult elő a vesztesek között.

A populista, demagóg vezetők a világon mindenütt elsőként gratuláltak Trumpnak. Ez a győzelem nagy biztatás minden, populizmusban és a tabudöntögetésben jeleskedő politikusnak. Nem szabad finomkodni, ízlésre hivatkozni, csak nyomni kell egyetlen jelszót. Trump győzelme teljes, hiszen az elnökválasztás sikere mellett a képviselőházban is megvan a többség, illetve egy pennsylvaniai vereséggel a szenátusban is a konzervatívok vannak többen. Ettől még maradt ugyan, de csökkent azon fékek és egyensúlyok száma, amelyek keretek közé helyezhetik majd a 70 éves milliárdos, Donald Trump elnöki ciklusának első hónapjait.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/trump1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/trump1-150x150.jpgNews CityNagyvilágamerika választott,amerikai elnökválasztás 2016,Donald Trump,elnökválasztás,Hillary Clinton,USA elnökAz amerikaiak választottak: Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Győzelmére egyáltalán nem számított a világ eddig mértékadónak gondolt elitje. Olyan jelölt költözik be jövőre a Fehér Házba, akinek korábban semmilyen közigazgatási tapasztalata vagy választott tisztsége nem volt. Donald Trump megosztotta saját pártját, minimális volt a mögötte felsorakozó celebek...