Hogy ne feledkezz el a napi szükséges testmozgásról, köthetsz egy csomót a zsebkendődre, felírhatod magadnak post-itre, vagy betaníthatod rá a kutyádat, hogy emlékeztessen, de egyszerűbb, ha fitnesz-karkötőt viselsz…

Egyes ázsiai népek szerint minden nap szükségünk van tízezer lépésre. Náluk évszázadok óta vannak analóg lépésszámláló eszközök. Ehhez zárkóznak ma fel a digitális eszközök, amelyek karkötőként más tevékenységeinket is képesek regisztrálni, számítógépes vagy telefonos összekötettéssel pedig igen alaposan naplózni.

Mivel a modern lépésszámlálókat a karon hordjuk, kezünk mozgása már eleve lehetetlenné teszi, hogy darabra pontos lépésszámot kapjunk. Néha elég csak rázogatni a kezünket akár fekvés közben, és a számláló általában elindul. Az már alap, hogy a darabszámot távolságra konvertálják, valamint elégetett kalória infóval is kiegészítik nekünk a fitnesz karkötők. A szenzorokkal nyert adatokat tehát szoftveresen alakítják át könnyen fogyaszthatóvá.

A napi gyalogláson, futáson, úszáson felül a legtöbb eszköz az alvás közbeni motoszkálásainkat, illetve típustól függően a pulzusszámunkat, a megmászott emeleteket is figyelik és rögzítik. Az appok ezen kívül alkalmasak a napi étkezések és folyadékfogyasztás naplózására is, hogy az input-output arányokból további következtetéseket vonhassunk le. Az alvásfigyelő funkcióval utólag kielemezhetjük a mélyalvással, illetve az éber alvással töltött időszakokat.

Vannak nagyon minimalista karkötők, melyeken csak néhány apró led pislákol. Ezek bluetooth kapcsolaton keresztül iOS és Android okostelefonokkal, valamint PC-vel is szinkronizálnak, közlik velünk az egész napi aktivitást (lépésszám, távolság, aktívan töltött idő és elégetett kalóriák). Vannak ennél fejletebb, önálló kijelzős darabok is. Ami gond szokott lenni, hogy általában a fitneszkarkötők sportos megjelenésűek. Néhány modell azonban olyan, mint egy elegáns svájci óra, első ránézésre semmi nem utal arra, hogy a stílusos időmutatásnál többet tudna. Ráadásul ezeknél az elegáns változatoknál a töltéssel sem kell bajlódni, mert akad olyan is, amely bő fél évig elketyeg egy hagyományos laposelemmel.

Azok a karkötők, amelyben elég fejlett a GPS rádió, alkalmasak a lépéseken túl a kerékpározás, a túra vagy a futás térképszintű rögzítésére. A saját képernyős változatok okosóraként képes jelezni a bejövő hívásokat a hívó nevével, előnézhetőek a szöveges üzenetek és e-mailek, akár a Facebook jelzéseket is megkaphatjuk az órára, ha okostelefonunk a közelben van.

Kell-e mindenkinek okoskarkötő? Szerintünk ha ez a néhány tízezer forintos beruházás hiányzik csak, hogy sportolni kezdj, akkor mindenképpen vásárolj egyet!

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/fitnesskarkoto5.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/fitnesskarkoto5-150x150.jpgNews CityEgészségegészségmegőrzés,életmód,fitness karkötő,okosóra,tudatos életmódHogy ne feledkezz el a napi szükséges testmozgásról, köthetsz egy csomót a zsebkendődre, felírhatod magadnak post-itre, vagy betaníthatod rá a kutyádat, hogy emlékeztessen, de egyszerűbb, ha fitnesz-karkötőt viselsz… Egyes ázsiai népek szerint minden nap szükségünk van tízezer lépésre. Náluk évszázadok óta vannak analóg lépésszámláló eszközök. Ehhez zárkóznak ma fel...