Gyakran halljuk, hogy a vörösbor vérré válik bennünk, tehát a borozás kívánatos. De valóban így van ez? Mit jelent, hogy egészséges bort inni? Írásunkban összefoglaljuk a vörösbor azon pozitív élettani hatásait, amelyekkel hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez. Emellett egy meglepetéssel is szolgálunk: a bor kiválthatja még a futást is.

Következzenek tehát a tények. A vörösbor elsősorban azért egészséges, mert segíti a gyomor megfelelő működését. Egy pohár bor legurításával az emésztőrendszeri megbetegedések, a gyomor- és bélgyulladás kellemetlen tünetei is enyhíthetőek.

A vörösborban igen magas az antioxidánsok szintje. Nagyon fontos e tekintetben is, hogy csak minőségi vörösbort válasszunk. A legjobb antioxidáns a Cabernet Sauvignon, majd a Pinot Noir, végül a Zweigelt, a Portugieser és a Merlot következik a hatóanyag-tartalom szerinti sorban. Az antioxidánsok, mint például a polifenol képesek felvenni a harcot a szervezetünkben található szabad gyökökkel, így akár még egyes tumorok megelőzésében is szerepet kaphat a vörösborfogyasztás.

Borok a szív védelmében

A vörösborban lévő szaponin megakadályozza az erekben lévő koleszterin lerakódását, ennek köszönhetően a test szövetei rugalmassá válnak, továbbá a bor serkenti a vérképződést, ezáltal hozzájárul a szív- és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Így válik ténnyé a népi bölcsesség: a jó bor vérré válik bennünk. Természetesen, azonnal meg kell itt jegyeznünk, hogy ezek az egészségvédő hatások csakis mértékletes borfogyasztás mellett érvényesek. Férfiaknak a napi 2-3 deci, nőknek pedig a napi 1-2 deci vörösbor elfogyasztása az ideális. A túlzásba vitt borfogyasztás más élettani hatásokat indít be, ezek hosszú távú előnyéről pedig nehéz lenne tényeket felsorolni (a rövidtávúról annál inkább persze).

A kedvező élettani hatások mellett kanadai tudósok azt is kimutatták, hogy egy pohár vörösbor elfogyasztásával egyórányi konditermi edzést lehet kiváltani. Az egésznek egy speciális vegyület, a szőlő héjában is megtalálható rezveratrol az oka. A kutatók több pozitív élettani hatást is kimutattak, miután a vegyületből akkora mennyiséget juttattak a szervezetbe, amennyi egy pohár vörösborban is megtalálható.

A hatások között van az izomerő és a fizikai teljesítmény növekedése, illetve a szívműködés javulása. Mielőtt a lusta alkoholkedvelők túlzottan elbíznák magukat: természetesen állandó jelleggel nem helyettesíthető borivással a testmozgás. Ugyanakkor, ha valaki rendszeresen edz, de egy-egy alkalmat valamiért ki kell hagynia, annak alternatíva lehet elfogyasztani egy pohárral.

Ha pedig ki nem állhatják a bort, helyette ajánlott a kakaó, a mogyoró, a szőlő és az étcsokoládé, mivel ezek úgyszintén tartalmazzák a „titkos” összetevőt: a rezveratrolt.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/wine.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/wine-150x150.jpgNews CityEgészségegészséges borfogyasztás,élettani hatások,rezveratrol,szívműködés javulása,vörösborGyakran halljuk, hogy a vörösbor vérré válik bennünk, tehát a borozás kívánatos. De valóban így van ez? Mit jelent, hogy egészséges bort inni? Írásunkban összefoglaljuk a vörösbor azon pozitív élettani hatásait, amelyekkel hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez. Emellett egy meglepetéssel is szolgálunk: a bor kiválthatja még a futást is. Következzenek...