Magyarországon marad a Golgota. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította Pákh Imre keresetét, Munkácsy Mihály Golgota című festménye továbbra is védett marad. Az ítélet ellen a Kúriához fordulhat az Egyesült Államokban élő magyar műgyűjtő.

A közigazgatási pert Pákh Imre, a festmény tulajdonosa indította a Forster-központ ellen a festmény védetté nyilvánítását elrendelő határozat miatt.

A bíróság szerint nem vitatható a kép magyar kultúrtörténeti vonatkozása és az sem, hogy a Golgota pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű örökségi elemnek minősül. Továbbá a felperes nem tudott a visszaviteli kötelezettséget alátámasztó bizonyítékkal szolgálni, így a keresetet elutasították. A milliárdos műgyűjtőnek a Kúria maradt, ahova felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a jogerős ítélet ellen.

Az ítélet írásos változatának kézhezvételét és áttanulmányozását követően ezzel valószínűleg élni is fog a festmény tulajdonosa. Az ismert műgyűjtő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy harcát Strasbourgban folytatja, de nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy amerikai bíróság elé viszi az ügyet. (Az Egyesült Államokban azonban lassabban folyik egy ilyen eljárás, egy jogerős ítéletre akár 5-10 évet is várni kell.)

Munkácsy Mihály említett műve két másik alkotással együtt, az Ecce homo és a Krisztus Pilátus előtt című festményekkel, trilógiát alkot. 2015 tavaszán nyitották meg a debreceni Déri Múzeum Munkácsy termét, ahol a három festmény ismét együtt látható, miután a harmadik, magántulajdonban lévő festményt a tulajdonosa kölcsönadta a múzeumnak.

A nevezett alkotást még 2003-ban vásárolta meg Pákh Imre, és letéti szerződéseket kötött a kiállító múzeummal.  A Magyar Nemzeti Bank 2015-ben jelezte vételi szándékát a festmény iránt, és tárgyalásokba kezdtek a műgyűjtővel, akinek hatmillió dolláros – több mint 1,6 milliárd forintos – vételárat ajánlottak. A milliárdos tulajdonos azonban kilencmillió dollár alatt nem volt hajlandó megválni a Munkácsy-festménytől. A tárgyalások megszakadtak, és Pákh Imre bejelentette, elviszi a Golgotát Debrecenből.

Két nappal később a Miniszterelnökség kezdeményezésére elindították a festmény védetté nyilvánítását, megakadályozva ezzel, hogy a tulajdonos a képet külföldre szállíthassa.

Pákh Imre elismerte, hogy a Golgotára nincs írásos visszaviteli kötelezettség, amit a Déri Múzeum is megerősített. Valamint kölcsönadási szerződéssel sem rendelkeznek, csupán egy letéti szerződést kötöttek, ami 2013-ban lejárt.

2015 augusztusában a műgyűjtő bejelentette, hogy akár kétmillió dollárért is eladná a Golgotát, ha „valóban független értékbecslők” ennyire értékelnék. De az MNB alelnöke szerint nincs helye piaci alkudozásnak.

A Déri Múzeum igazgatója azt nyilatkozta, hogy a Forster Központ műtárgy-felügyeleti irodájának határozata nélkül nem lehet a képhez nyúlni. Válaszul a festményt Pákh Imre meghatalmazottja egy vörös függönnyel takarta el a múzeumlátogató közönsége elől.

Idén márciusban nyilvánították végül védetté a Golgotát. A tulajdonos ezt a határozatot támadta meg a bíróságon. A híres műalkotás jelenleg is Debrecenben található, letakarva.

Szerző: bb

Forrás:

www.portfolio.hu

http://www.napi.hu/

https://hu.wikipedia.org/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/golgota11.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/golgota11-150x150.jpgNews CityKultúraDebrecen,Golgota,kölcsönadási szerződés,műalkotás,Munkácsy Mihály,Pákh Imre,perMagyarországon marad a Golgota. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította Pákh Imre keresetét, Munkácsy Mihály Golgota című festménye továbbra is védett marad. Az ítélet ellen a Kúriához fordulhat az Egyesült Államokban élő magyar műgyűjtő. A közigazgatási pert Pákh Imre, a festmény tulajdonosa indította a Forster-központ ellen a festmény védetté...