Megtalálták a Földhöz a legközelebbi, talán életre alkalmas bolygót: a Proxima b-t. Egy Chileben, az Atacama-sivatagban működő tükrös teleszkóp segítségével fedezték fel. A „második Föld”-ként elhíresült bolygón adottak lehetnek a feltételek: megfelelő távolságra van a Naptól, és felszínén feltehetően folyékony víz is található.  

A szakemberek szerint soha ilyen közelségben még nem bukkantak lehetséges „második Földre” a kutatók. A Proxima b a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül kerint. A déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja.

Az égitestet felfedező nemzetközi tudóscsoport szerint egy a Földnél harmadával nehezebb sziklabolygóról van szó. Ha rendelkezik légkörrel, akkor az az üvegházhatáson keresztül nulla fok fölé nyomja a hőmérsékletet, vagyis lakhatóvá teszi a bolygót – állítják a kutatók.

Ugyanakkor egy, a Napnál kisebb és hidegebb vörös törpe körül kerint, ezért közelebb kell lennie hozzá, hogy földi életre alkalmas hőmérsékletű legyen. Ilyen közelségben azonban az égitestet óriási mennyiségű UV és röntgetnsurgárzás érheti. Tudományos vita folyik még arról, hogy a vörös csillag körül egyáltalán kialakulhat-e az élet.

A Proxima b lehet az első exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó), amelyet az ember is felkeres, ha egyszer meglesz hozzá a technológia. Ez  jelenleg még lehetetlen, hiába van csillagászati szempontból a közelünkben, a mai hajtóművekkel ezt a távolságot ugyanis több tízezer év alatt tehetne meg egy űrszonda.

Egy elméletben felvázolt fejlesztéssel rövidülhet ez az idő: egy áprilisban bemutatott projekt, a Starshot az ígéretek szerint nagyjából 20 év alatt juttatna el műszereket a Proxima b-hez. Ehhez bélyegméretű űrszondát és a földről kilőtt, lézerekkel meghajtott fényvitorlákat használna. A koncepciónak egyelőre több kihívással is szembe kell néznie.

Viszonylagos közelsége miatt így nagyobb az esély arra, hogy a kutatók felvételeket készíthessenek annak érdekében, hogy kiderüljön, van-e az égitestnek légköre – és ha igen, akkor az tartalmaz-e olyan, a földi értelemben vett életről árulkodó kémiai jeleket, mint a metán – , illetve található-e víz a felszínén.

2013-ban merült fel először a bolygó létezésének lehetősége, de a felfedezés megerősítéshez precízebb mérésekre volt szükség. Ezt végül egy 31 tagú nemzetközi kutatócsoportnak sikerült: a Kentaur csillagkép vörös törpéjének apró imbolygásaiből következtettek arra, hogy azokat egy csillag körül keringő égitest gravitációs hatása válhatja ki.

Az újonnan felfedezett égitest legalább 1,3-szor nagyobb Földünknél és nagyjából 7,5 millió kilométer távolságban kering a csillaga körül. A kutatók szerint a Proxima b talán nincs is egyedül, felmerült a gyanú, hogy egy másik jel is van a csillag körül, ennek kiderítéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nagyjából egy éve jelentette be, hogy egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naprendszerünkön kívül, amely azonban igen messze, 1400 fényévre van a Földtől. Az exobolygó a Kepler 542b nevet kapta.

Szerző: bb

Forrás:

hirado.hu

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/proxima-b1-1024x768.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/proxima-b1-150x150.jpgNews CityNagyvilágexobolygó,Kepler 542b,NASA,Proxima B,új bolygó,űrkutatásMegtalálták a Földhöz a legközelebbi, talán életre alkalmas bolygót: a Proxima b-t. Egy Chileben, az Atacama-sivatagban működő tükrös teleszkóp segítségével fedezték fel. A „második Föld”-ként elhíresült bolygón adottak lehetnek a feltételek: megfelelő távolságra van a Naptól, és felszínén feltehetően folyékony víz is található.   A szakemberek szerint soha ilyen közelségben...