Virginia Raggi főpolgármester bejelentette, Róma kihátrál a 2024-es olimpia rendezése mögül, megvonja a város támogatását a nyári olimpiai játékok megrendezésére benyújtott pályázattól. Matteo Renzi olasz miniszterelnök lezárt ügynek nevezte az olasz főváros visszalépését és kizárta, hogy a kormány szembemenjen a római főpolgármester döntésével.

Virginia Raggi felelőtlenségnek nevezte, hogy Róma pályázzon a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére, ezért nem támogatja a város kandidálását.  A támogatás megvonásával Rómának gyakorlatilag semmi esélye a rendezésre, mivel úgy még egyetlen város sem lehetett házigazdája az ötkarikás játékoknak, hogy nem állt mögötte a városvezetés.

A bejelentés előtt Raggi és Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke találkozott volna, de a megbeszélés elmaradt, mert a városvezető nem fogadta Malagót, aki több mint félórás várakozás után távozott a római városházáról.

A CONI elnöke később kijelentette: a visszalépés borzasztó nemzetközi szégyen, Olaszország hitelességét sodorja veszélybe, és egyben az olasz sportélet veresége is. Ha Róma lemond a jelölésről, akkor akár ötven évre is eleshet az olimpia rendezésétől – tette hozzá. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége lenne, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy “a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit”.

Giovanni Malago az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere változtat álláspontján. Emlékeztetett rá, hogy a 2024-es olimpia költsége nem Róma lakosságát terhelné, és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene.

A rendezés elviselhetetlen terheket jelentene Rómának

Róma polgármestere azonban úgy fogalmazott: az olimpia csupán adósságot eredményezne az olasz főváros számára. A júniusi önkormányzati választásokon megválasztott Virginia Raggi, és pártja, az M5S már korábban is jelezte, eszük ágában sincs egy ilyen rendezvényt támogatni. Többször hangsúlyozta a pénzügyi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küzdő Róma számára nem tartja elsőrendűnek a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezését.

„Azok, akik azzal akarnak meggazdagodni, hogy cementtel borítják be az országot, elmehetnek a pokolba. Éppen ezért nem tudjuk elfogadni az olimpia logikáját” – mondta Luigi Di Maio, az M5S egyik vezetője.  A játékok lebonyolítása tovább mélyítené a korrupciót, és csak a gazdag építési vállalkozások járnának vele jól – érvelt a politikus.

Nem támogatja az olimpiát Beppe Grillo humorista, a római főpolgármester mögött álló populista 5 Csillag Mozgalom vezére sem.

“Senki nem rendez olimpiát a főpolgármesterrel szemben”

Matteo Renzi kihangsúlyozta, hogy Virginia Raggi, a római főpolgármester döntését az olasz kormány és az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) is tudomásul vette és “senki nem rendez olimpiát a főpolgármesterrel szemben”.

Luca Cordero di Montezemolo a 2024-es római jelölést kidolgozó bizottság elnöke a Corriere della Serának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Virginia Raggi döntése után már késő népszavazást tartani Rómában.

Róma visszalépésével Budapesten kívül már csak két város verseng a rendezés jogért: Párizs és Los Angeles. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a 2024-es helyszínről.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/

http://index.hu/sport/

http://www.hirado.hu/

http://www.sportfaktor.hu/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/olimpia-2014_2-1024x576.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/olimpia-2014_2-150x150.jpgNews CityNagyvilágBudapest,Nemzetközi Olimpiai Bizottság,olimpia,RómaVirginia Raggi főpolgármester bejelentette, Róma kihátrál a 2024-es olimpia rendezése mögül, megvonja a város támogatását a nyári olimpiai játékok megrendezésére benyújtott pályázattól. Matteo Renzi olasz miniszterelnök lezárt ügynek nevezte az olasz főváros visszalépését és kizárta, hogy a kormány szembemenjen a római főpolgármester döntésével. Virginia Raggi felelőtlenségnek nevezte, hogy Róma pályázzon...