A borús, esős őszi idővel érkezett, de meleget és emlékeket hozott magával: ez a parázson sült gesztenye. Tipikus téli gyümölcs, amelynek különleges ízvilága a karácsonyi hangulatot idézi.  A gesztenye tápláló és egészséges, értékes alapanyag a konyhában is.

Az ehető gesztenye – más néven nemes, édes vagy jóféle gesztenye – a bükkfafélék családjába tartozik, és nem összetévesztendő a parkokban található vadgesztenyékkel. Ez utóbbi gyümölcse ugyanis mérgező.

Az egyik leghosszabb életű fa a Földön, viszonylag idősen, kb. 20 évesen terem először, és akár 500-1000 évig is elél. Hazánkban a Soproni-hegységben, a Zalai-dombságon és a Börzsöny déli lejtőin vannak kiterjedt ültetvények. Európa legnagyobb gesztenyései pedig az olasz Mugello régióban és a francia Ardeche megyében találhatók.

Őseink nagy becsben tartották, mert éhínség idején egy fa egy fő teljes téli élelmezését megoldotta a magas tápanyagtartalma miatt. Az összetétele hasonlít a burgonyáéhoz, de a gesztenye nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat. Mivel rostokban is bővelkedik ezért a fogyókúrázók is beépíthetik diétájukba.

A keményítő és rostok mellett ugyancsak gazdag telítetlen zsírsavakban, de magas olaj- és fehérjeforrás is. Leginkább C-vitamint találunk a gyümölcsben, az ásványi anyagok közül pedig sok káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot. A nyomelemekből a vas, a cink, a mangán és a réz akad benne jelentősebb mennyiségben.

Úgy tartják, hogy visszérproblémák és trombózis megszüntetésére is alkalmas. Mivel sok tannint tartalmaz, érösszehúzó hatásának köszönhetően vérzéscsillapítóként is jó szolgálatot tesz hasmenés idején vagy vérző sebek kezelésénél. Leforrázott magjának levét lázas betegek itták, illetve gargalizálva a folyadékkal légúti megbetegedéseket és kínzó köhögést kezeltek.  A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.

Egészségünk mellett szépségünkre is pozitívan hat: a gesztenyében lévő eszcin csökkenti a narancsbőrt. Külsőleg fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, valamint aranyér ellen használták.

Régen kupacsában homok között tartották, ma már – mivel a magok könnyen kiszáradnak – hideg, párás helyen tárolják, így akár több hónapig is eláll. Ehető nyersen is, édeskés íze leginkább a burgonyára hasonlít. De szeretjük sülve-főve, húsokba és süteményekbe töltve.

Az utcai árusoknál lassan már találkozhatunk vele, de akár otthon is elkészíthetjük ezt a téli csemegét. A magokat beáztatjuk, majd egy éles késsel kereszt alakban bemetszést vágunk a héjon és a sütőben addig sütjük, míg a héjak felgörbülnek.

Gesztenyepüré készítésekor pedig nem csak a külső, barna, de a belső, világossárgás maghéjat is érdemes eltávolítani a főzés előtt. Tévhit, hogy a gesztenyepüré hungarikum. A magyarokon kívül fogyasztják a franciák is (Mont Blanc néven), sőt az első leírása egy 1475-ös olasz szakácskönyvben olvasható.

Korzikán a Pietra sör alapanyaga. A szigeten egyébként régi hagyománya van a szárított és pörkölt gesztenyéből készült lisztnek is.

Az egyik ritka mézféle is gesztenyéből készül: a szelídgesztenyeméz sötétbarna színe és különleges aromája miatt kedvelt.

Szelídgesztenyével a muslicák is elűzhetők, ehhez néhány szemet helyezzünk a gyümölcstálba. A barna gesztenyéket a ruhásszekrényben hasznosíthatjuk újra, ahol molyriasztóként lehetnek hasznunkra.

Szerző: bb

Forrás:

www.hazipatika.com

www.anatur.hu

www.mindmegette.hu

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/gesztenye5.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/gesztenye5-150x150.jpgNews CityEgészségegészséges ételek,egészségmegőrzés,gesztenye,gyümölcs,nyomelemek,rostA borús, esős őszi idővel érkezett, de meleget és emlékeket hozott magával: ez a parázson sült gesztenye. Tipikus téli gyümölcs, amelynek különleges ízvilága a karácsonyi hangulatot idézi.  A gesztenye tápláló és egészséges, értékes alapanyag a konyhában is. Az ehető gesztenye – más néven nemes, édes vagy jóféle gesztenye – a...