Kirobbanó siker lett a Samsung legújabb telefonja, olyannyira, hogy végül a modellt teljesen ki kellett vezetnie a piacról. Elemzők szerint a dél-koreai gyártónak akár 17 milliárd dollárjába is kerülhet a Galaxy Note 7 fiaskója. Természetesen nem Samsung az egyetlen, ahol csúfosan megbukott egy innováció.

A boltokban néhány hétig 900 dollárért megvásárolható Note 7 csúcstelefonokat már az augusztusi megjelenésük után vissza kellett hívni robbanó akkumulátorai miatt, majd a csereprogram sem bizonyult sikeresnek: a cég a tűzveszély miatt teljesen leállította a Note 7 gyártását. A Samsung a telefont a karácsonyi piacra szánta, egyértelműen ez lett volna a nemrég bemutatott 7-es sorozatú iPhone kihívója és riválisa. Kellemetlen, hogy egyelőre nincs magyarázat arra, miért pukkannak el a telefonok.

A Credit Suisse szakértői szerint a fiaskó számszerűen azt jelenti, hogy a Samsung nagyjából 19 millió Note 7-es eladásától esik el, ez a becslések szerint 17 milliárd dollárt húz ki a zsebéből. Persze a dél-koreai mamutcég egy 250 milliárd dolláros értékű, 70 milliárd dollárnyi készpénzzel rendelkező monstrum, amely vigyázzállásban is kihord egy ekkora bukást. A többi okostelefonja és más elektronikai termékeinek sikere korrigálhatja az eredményét, ezt egyébként a részvénypiac is így látja, hiszen a cég papírjainak értéke néhány nap után visszaállt a normális szintre. Időközben pedig a gyűjtők között egyre értékesebbé válik a polcokról eltüntetett termékmodell.

A Samsung botlása közel sem példa nélküli. A CNBC híroldala összeszedett néhány elhíresült termékvisszahívási ügyet a múltból. Például 2006-ban a Dell, a világ akkori legnagyobb számítógépgyártója 4,1 millió notebookot hívott vissza gyúlékony akkumulátorok miatt, amelyeket egyébként a Sony gyártott. Az Apple idén szánta rá magát, hogy kicseréli azokat a különböző, 2003 óta forgalmazott tápegységeit, amelyek állítólag az áramütés veszélyével fenyegetik a felhasználókat. Az Amazon ugyanilyen okokból szedte össze a 2015 szeptembere óta értékesített Fire táblagépek adaptereit. 2007-ben a Microsoft a leálló és újraindíthatatlan Xbox 360 játékkonzolok garanciáját visszamenőlegesen is 3 évre volt kénytelen meghosszabbítani, a javítgatások összességükben dollármilliárdos kárt okoztak a Microsoftnak. A 2015 márciusa előtt értékesített Surface tabletek tápkábelével ugyancsak gondok voltak, bár ez a baki magukat az eszközöket nem érintette.

Szintén emlékezetes, hogy az internetre kapcsolódó otthoni eszközöket fejlesztő Nest pont azután kényszerült 440 ezer darab füstérzékelő eszköz visszahívására, miután a Google 3,2 milliárd dollárért felvásárolta a céget. A McDonalds még ehhez képest is nagyságrendet lépett, több mint 32,6 millió darab, gyerekeknek szánt lépésszámláló csuklópántot volt kénytelen bevonni bőrirritáció és égési sérülések miatt. Az Intel ugyanilyen megfontolásból augusztusban szólította fel a vásárlókat, hogy azonnal küldjék vissza a Basis Peak fitnesz-okosórákat.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/fiasko1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/fiasko1-150x150.jpgNews CityNagyvilágApple,gyúlékony akkumulátor,Microsoft,Samsung akkumulátor,Sony,technikai fiaskóKirobbanó siker lett a Samsung legújabb telefonja, olyannyira, hogy végül a modellt teljesen ki kellett vezetnie a piacról. Elemzők szerint a dél-koreai gyártónak akár 17 milliárd dollárjába is kerülhet a Galaxy Note 7 fiaskója. Természetesen nem Samsung az egyetlen, ahol csúfosan megbukott egy innováció. A boltokban néhány hétig 900 dollárért...