Sokan nem szeretik a szemüveget, mert úgy érzik, megváltoztatja arcuk karakterét. Mivel a kontaktlencse nem látszik, nekik ez lehet az ideális megoldás. Ugyanakkor a kontaktlencse használata mindennapi odafigyelést igényel és néhány szabályt érdemes vele kapcsolatban betartani. Nehéz csata ez, de nézzük meg a harcteret.

A hozzáértők szerint a kontaktlencse elsősorban a látásélmény terén jobb. Míg a szemüvegnek van egy kis térszűkítő és -torzító hatása, addig a lencse minőségileg jobb képet ad. Akár még -10 dioptriánál is teljes látásélességet élvezhetünk, ami nem mondható el a szemüvegről.

Sokak szerint nincs egyszerűbb dolog a világon, mint ha az ember vesz egy jó szemüveget, és azt hordja. A mai lencsék többnyire könnyű műanyagok, amelyekre kérhető csillogás csökkentő (antireflex) vagy vízlepergető réteg, UV-szűrés, felületkeményítés is. Jó hír a nagyon rövidlátóknak, hogy jó ideje létezik vékonyított lencse, ami esztétikusabb. A rossz hír az, hogy ezek elég drágák, darabja 40-50 000 forint (szemüvegenként tehát 80-100 ezer forint) – legalábbis mínusz 6 dioptria felett, a legvékonyabb lencsét figyelembe véve.


Mindenkinek ajánlott, hogy a döntés előtt vegyen részt egy általános szemészeti vizsgálaton, ahol kiderül, hogy a szemünk egyáltalán alkalmas-e a kontaktlencse-viselésre. Előfordulhat ugyanis, hogy a szemünknek olyan veleszületett rendellenessége van, amely lehetetlenné teszi a lencseviselést. A ma gyakran előforduló szemszárazság például nagyon megnehezíti, hogy lencsét hordhassunk, mert a ilyenkor az irritálja az amúgy is száraz szaruhártyát, és krónikus gyulladást okozhat rajta.


A vizsgálatsorozat végén a páciens kap egy próbalencsét, amelyet általában egy félóráig, de speciális esetben akár egy hétig is viselhet. Ez alatt kiderül, megfelelő-e az erőssége, jól illeszkedik-e, kényelmes-e, jó látásélményt nyújt-e. A rendelőben nem maradhat el a betanítás: a kontaktológus lépésről lépésre megmutatja, hogyan kell felhelyezni, kivenni, tárolni és tisztítani az eszközt.

A kontaktlencséknek alapvetően két fajtája van: lehetnek kemények vagy lágyak. A kemény lencsék hosszabb múltra tekinthetnek vissza. Körülbelül egy hónapba kerül, míg megszokjuk, később azonban talán kevesebb gond van velük, mint a lágy lencsékkel. Ma a kemény kontaktlencsét viselők aránya csupán tíz százalék. A másik fajtának, a lágy kontaktlencséknek, több altípusa is létezik, amelyek az élettartam és a viselési idő tekintetében térnek el egymástól. Ma már olyan is van, amelyet egy nap után el kell dobni. Ennek előnye, hogy nem kell a tárolásával, tisztán tartásával törődni. Minden alkalommal új csomagot bonthatunk, és biztosak lehetünk abban, hogy steril lencsét teszünk a szemünkre. Ha csak egyszer-egyszer szeretnénk lecserélni a szemüveget, akkor jó megoldás lehet az egynapos lencse. Vannak aztán hosszabb élettartamú, két hétig vagy akár egy teljes hónapig is használhatóak. Azt, hogy 24 órából mennyit lehet a szemünkön a lencse, a viselési idő határozza meg. A gyengébb minőségűeket nyolc óra után tanácsos kivenni. Az újabb típusok között azonban olyan is akad, amelyet korlátlan ideig, akár éjszaka is viselhetünk.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/contact-1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/contact-1-150x150.jpgNews CityEgészségegészséges látás,éles látás,életmód,kontaktlencse,próbalencse,szemüvegSokan nem szeretik a szemüveget, mert úgy érzik, megváltoztatja arcuk karakterét. Mivel a kontaktlencse nem látszik, nekik ez lehet az ideális megoldás. Ugyanakkor a kontaktlencse használata mindennapi odafigyelést igényel és néhány szabályt érdemes vele kapcsolatban betartani. Nehéz csata ez, de nézzük meg a harcteret. A hozzáértők szerint a kontaktlencse elsősorban...