Most már biztos, hogy 2017. június 15-től az unió területén megszűnik a barangolási (roaming-) költség. Eltörlik az extra díjakat, azaz a felhasználók mindenhol hazai tarifákkal mobiltelefonálhatnak majd. Olyan új szabályok is születtek, amelyek a netsemlegesség erősítését célozzák. Ezek az alapszabályok egészülnek ki 2016-ban egyéb rendelkezésekkel is majd az EU új távközlési rendeletcsomagjában.

Andrus Ansip, a digitális piacért felelős uniós biztos jelentette be Brüsszelben, hogy  az EU-s ügyfelek  nemsokára – a jövő év június közepétől hatályos szabályozás értelmében – időkorlát alkalmazása nélkül, otthoni díjazás mellett mobiltelefonálhatnak.

A korábban 90 napban meghatározott időkorlát helyett az új bizottsági javaslat lehetőséget kíván biztosítani a szolgáltatóknak arra, hogy kiszűrjék azokat a felhasználókat, akik huzamosan többet használják mobiltelefonjukat külföldön, mint odahaza.

Az Európai Bizottság azt követően tett újabb javaslatot az uniós roamingdíjak szabályozására, miután visszavonta szeptember elején tett előterjesztését az azt ért kritikák miatt.

A legtöbb kritika a tervezet azon részét érte, amely szerint a szolgáltatók az időkorlátok túllépése után roamingdíjat számíthattak volna fel, és a roaming legfeljebb háromszor, egymást követő 30 napos időszakra – összesen 90 napig – lett volna ingyenes.

roaming2

A visszaélések megakadályozása érdekében limitet vezetnek majd be, amelyen felül extra alapdíjat számlázhat a szolgáltató. Andrus Ansip azt hangsúlyozta, hogy így azt az esetet is el szeretné kerülni a bizottság, hogy egy olcsóbb mobilszolgáltatást nyújtó országban vásárolt SIM-kártyát egy drágább tarifával dolgozó országban értékesítsenek. Ugyanakkor, ha valaki többet használja telefonját külföldön, vagy SIM-kártyája sokáig van használton kívül, a szolgáltatóknak lehetőségük lesz pótdíjakat alkalmazni – magyarázta a biztos.

A pótdíjazásról a szolgáltatónak értesítenie kell a felhasználót, akinek lesz lehetősége megtámadni a döntést. Az összeg azonban nem lesz magas. A részletekről, az extra díjak kivetésének lehetőségéről az Európai Parlament és a tagállamok vitáját követően legkésőbb a jövő év elején születik döntés.

A biztos hozzátette, hogy ilyen jellegű felárakat nem alkalmazhatnak az utazóknál, a nyaralóknál, a rendszeresen vagy huzamosan külföldön dolgozóknál, illetve a külföldi ösztöndíjas diákoknál.

Még egy könnyítésre számíthatunk ez eltörlés előtt, 2017 áprilisától: a szolgáltatók hanghívásnál áfával együtt maximum 5, sms-nél maximum 2, adatküldésnél megabájtonként maximum 5 eurócentet számolhatnak fel extra, roamingdíjként.

Az internetsemlegességi alapelvek kimondják, hogy kereskedelmi okból egyetlen szolgáltató sem menedzselheti a forgalmat, nem lassíthatnak vagy blokkolhatnak, és például nem kérhetnek pénzt azért, hogy egy kisvállalkozás ugyanolyan hozzáférést kapjon, mint egy nagyvállalat. (Egyéb okokból természetesen – szigorúan szabályozva – alkalmazhatnak ilyen megoldásokat.)

A szabályok akkor lépnek életbe, ha a tagállamok implementálják azokat, erre 2016. április 30-ig van lehetőségük.

Szerző: bb

Forrás:

https://itcafe.hu/

 

http://www.bumm.sk/

 

 

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/roaming1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/roaming1-150x150.jpgNews CityBelföldUncategorizedEU,mobil felhasználók,mobil internet,mobil szolgáltatás,roaming,roaming díj,telefonálás külföldönMost már biztos, hogy 2017. június 15-től az unió területén megszűnik a barangolási (roaming-) költség. Eltörlik az extra díjakat, azaz a felhasználók mindenhol hazai tarifákkal mobiltelefonálhatnak majd. Olyan új szabályok is születtek, amelyek a netsemlegesség erősítését célozzák. Ezek az alapszabályok egészülnek ki 2016-ban egyéb rendelkezésekkel is majd az EU...