Itt van az ősz, itt van újra… Ezzel együtt itt van az évszak narancsszínű slágere, a sütőtök is. Kevesen tudják, milyen kedvező élettani hatásai vannak, és mennyire sokoldalúan lehet elkészíteni: húsán kívül magja és virágja is felhasználható. Alacsony ára miatt pedig szinte mindenki számára hozzáférhető.

A sütőtök (Cucurbita maxima convar) kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták. Mivel őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, nemcsak az indiánok, hanem az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes tápláléka is volt. Európába a kukoricához és a burgonyához hasonlóan, csupán Amerika felfedezése után került. Manapság azonban az Antarktisz kivételével minden földrészen termelik és fogyasztják.

Magyarországon a XVI. században terkedt el, közismert neve pedig a szláv vagy cseh eredetű “tekvica” vagy “tykev” szóból származik. A második világháborút követő szűkös esztendőben olcsósága miatt néptápláléknak számított.

A legsokoldalúbb zöldség

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

Alkalmas a gyulladásos betegségek kezelésére, hatékony a meghűlés ellen, de alkalmazható tüdőgyulladásra is. Enyhíti az allergikus köhögést, csökkenti az asztma rohamait. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták, de serkenti a máj működését és segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében is.

Játék gyerekeknek Halloween-re

Már Magyarországon is, hasonlóan az angolszász és amerikai ünnephez, Mindenszentek előtti estén faragott tököt tesznek a lakások ajtaja elé. A kivájt töklámpás kettős célt is szolgál: egyrészt távol tartja a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világít a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. Elsősorban a gyerekek alkotnak előszeretettel különböző, főleg ijesztő arcokat tökből és öltenek mellé boszorkányos ruhákat.

Fogyasztása sokkal több lehetőséget rejt

A legtöbben kizárólag sütve fogyasztják, pedig számos egyéb módra is lenne lehetőség. Készülhet belőle alár egy kiváló leves, ami mellé pirított sonkát vagy tökmagot tálalhatunk.

A konzervipar pedig az utóbbi években ivóleveket, bébiételeket is készít a sütőtökből. Sőt sós lekvárok (chutney-k), gyümölcsízek (nem nagyon nemes) töltelékanyagaként is használják. Aki sokat eszik belőle, annak még a szeme fehérje is sárga lesz a tökben levő sok karotintól.

Magja pörkölve finom és egészséges “rágcsa”, akár házilag is elkészíthető. Magjából olajat is készítenek, a hidegen sajtolt tökmagolaj nemcsak finom, hanem élelmezési és gyógyászati szempontból is nagyon hatékony: karbantartja szexuális életünket, miközben a férfiaknak segít a prosztataproblémák megelőzésében.

A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.

Szerző:bb

Forrás:

http://www.sutotok.com/elettani-hatasok

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/sutotok_aranyszinu_csemege/20080111074134

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/sütőtök-3-1024x776.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/sütőtök-3-150x150.jpgNews CityÉletmódegészséges élet,egészségmegőrzés,prosztata probkémák,sütőtök,sütőtök felhaszhálás,sütőtök receptek,tökmag olaj,vitaminpótlásItt van az ősz, itt van újra… Ezzel együtt itt van az évszak narancsszínű slágere, a sütőtök is. Kevesen tudják, milyen kedvező élettani hatásai vannak, és mennyire sokoldalúan lehet elkészíteni: húsán kívül magja és virágja is felhasználható. Alacsony ára miatt pedig szinte mindenki számára hozzáférhető. A sütőtök (Cucurbita maxima...