Kulka János ismét a színpadon, a Katona József Színház A nagy tapsrend című rendhagyó produkciójában volt látható szeptemberben a Színházak Éjszakáján. A művészt a közönség különösen nagy tapssal köszöntötte. A kérdés persze még él: egészsége javulásával vajon ismét színpadra lép, vagy inkább zenei vágyait követi majd.

Mint ismeretes, Kulka János áprilisban került kórházba stroke gyanújával. Az orvosok kezelése során megállapították, hogy egy korábbi hasi műtétje már előjele volt annak a vérrögnek, amely agyérgörcsöt okozott a szervezetében. Az orvosok szerint a színésznek már évek óta lehettek az egészséges életmód ellenére is súlyos egészségügyi problémái. Ugyanakkor a baj megtörténte után Kulka János jó fizikumának köszönhetően, az ilyenkor általában megszokottnál gyorsabban javult az állapota. A művész felépülését gyerekkori gyógytornász barátja is segíti, aki rögtön a műtét után elkezdte a terápiát a színésszel.

A Színházak Éjszakáján, szeptember 17-én, A nagy tapsrend című produkcióban láthatták az érdeklődők Kulka Jánost a világot jelentő deszkákon a Katona társulatának többi tagjával. Az előadásban a színház repertoárján szereplő előadások tapsrendjét adták elő a művészek, így Kulka János is, aki három produkció, A nép ellensége, a Godot-ra várva és A két Korea újraegyesítése kapcsán szerepelt – ez utóbbiban Szirtes Ágival párban vett részt egy fináléban végződő táncjelenetben. A művészt a közönség különösen nagy tapssal köszöntötte.

Kulka Jánosnak betegsége óta ez volt az első nyilvános szereplése, legutóbb a Katona társulati fotóján tűnt fel, jelezve, hogy továbbra is lehet számítani a jelenlétére. Mostani szereplése szintén bizakodásra ad okot, reméljük, hamarosan újra színpadon láthatjuk a színművészt!

Ahogy arról hírt adtunk már, a színművésznek nagyon sokat jelentett a közönség szeretete is. A családja által május 19-én kiadott közlemény is kiemeli, hogy „[n]agyon hálásak vagyunk a rajongóktól, ismerősöktől az elmúlt két hétben kapott sok segítségért, támogató üzenetért és a biztató szavakért, melyeket igyekeztünk János felé tolmácsolni, és amelyekből mi is sok erőt merítettünk”. Akkor megírtuk, hogy a szóbeszéd szerint komoly terveket sző: barátai, ismerősei körében nyílt titok, s állandó beszédtéma, hogy Kulka János szeretne fokozatosan lemondani a színházi és színészi szerepeiről, s inkább a zene, az éneklés felé fordulni. Betegsége előtt önálló estje volt a Művészetek Palotájában, ahol az erre az alkalomra szerveződött zenekarával az egész nézőteret megtöltötte. Korábban két CD-je is megjelent, az egyik 1994-ben, a másik 2010-ben, Dés László és Zorán is írt neki számokat. Legszívesebben francia sanzonokat és dzsesszt énekel, de az operák sem állnak messze tőle.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/09/kulka.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/09/kulka-150x150.jpgNews CitySzínesagyvérzés,Katona József színház,Kulka János,rehabilitáció,stroke,színházKulka János ismét a színpadon, a Katona József Színház A nagy tapsrend című rendhagyó produkciójában volt látható szeptemberben a Színházak Éjszakáján. A művészt a közönség különösen nagy tapssal köszöntötte. A kérdés persze még él: egészsége javulásával vajon ismét színpadra lép, vagy inkább zenei vágyait követi majd. Mint ismeretes, Kulka János...