A neve gyakorlatilag mindenki számára egyet jelent a szeretettel és az önzetlen gondoskodással. Munkásságát Nobel-békedíjjal és számos egyéb kitüntetéssel jutalmazták már és Kalkuttában végzett áldozatos tevékenységének köszönhetően az egész világ elismerését kiváltotta. Ferenc pápa szentté avatta. Ő Kalkuttai Szent Teréz, vagy közismerten csak Teréz anya.

Szeptember 4-én ünnepi szentmise keretében Ferenc pápa szentté avatta Kalkuttai Szent Terézt. Szentbeszédében az „isteni irgalmasság nagylelkű szétosztójának” nevezte, aki „odahajolt a kimerült emberek felé”, elismerve Isten adta méltóságukat; felemelte hangját a világ hatalmasságai előtt, hogy ismerjék be a szegényekkel szemben elkövetett vétkeiket.

Az egyházfő a szentté avatási szertartás után 1500 hajléktalant és rászorulót látott vendégül egy közös pizzázásra szerte Olaszországból. Az  ételt egy nápolyi pizzasütőcsapat készítette, és a Szeretet Misszionáriusai rend mintegy 250 apácája és további önkéntesek szolgálták fel.

Már gyerekként nővér akart lenni

Teréz anya Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született 1910 augusztusában az akkor még Oszmán Birodalomhoz tartozó Szkopjéban. Már 18 éves korában tudta, hogy missziós nővér szeretne lenni Indiában és jelentkezett az angolkisasszonyok írországi anyaházába, a Loretói Miasszonyunkba. Innét küldték Darjeelingbe, ahol 1931. május 25-én szerzetesi fogadalmat tett. A Teréz nevet Lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletből választotta.

Indiában ébredt rá küldetésére: hogy elhagyva a kolostort megossza sorsát a szenvedőkkel és Jézust követve a szegények között szolgáljon. 1950-ben kapta meg a pápai jóváhagyást új rend létrehozására, majd 1965-ben VI. Pál pápa engedélyezte, hogy a Szeretet Misszionáriusai rend más országokra is kiterjessze tevékenységét. Teréz anya tevékenységét az egész világon elismerték, 1979-ben megkapta a Nobel-békedíjat. 1997. szeptember 5-én halt meg.

Nevéhez kapcsolható csodás gyógyulások

Egy évvel halála után az Apostoli Szentszék elindította a boldoggá avatási eljárást, amelynek feltétele, hogy olyan csodák nyerjenek bizonyítást, melyek Teréz anya közbenjárására történtek.

2002-ben a Vatikán csodának nyilvánította Monica Besra gyógyulását, akinek hasi daganatát Teréz anyához intézett imádság mulasztotta el. Kezelőorvosa és férje szerint azonban nem is rákos daganat volt, hanem egy tuberkolózis okozta ciszta, gyógyulását pedig orvosok okozták, nem pedig a csoda.

2003. október 19-én Rómában csaknem negyedmillió zarándok jelelétében avatta boldoggá II. János Pál pápa.

Szentté avatásához még egy csodára volt szükség, ami egy 35 éves brazil mérnök tudományosan nem megmagyarázható gyógyulása volt. A férfinél nyolc agytályogot diagnosztizáltak, a kórházi kezelése hatástalan volt. Műtétjére végül azért nem került sor, mert csodával határos módon tünetmentessé vált, meggyógyult. A tanúvallomások szerint felesége és ismerősei Teréz anyához imádkoztak gyógyulásáért.

Ferenc pápa tavaly december 17-én engedélyezte a szentté avatási dekrétum kihirdetését, 2016. március 15-én pedig bejelentette, hogy a szertartásra szeptember 4-én kerülhet sor.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/szeptember-4-en-avatjak-szentte-terez-anyat

 

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20160904/terez-anya-szentte-avatas/

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kalkuttai_Szent_Ter%C3%A9z

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/09/terezanya1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/09/terezanya1-150x150.jpgNews CityNagyvilágAgnes Gonxha Bojaxhiu,csodatétel,Ferenc pápa,irgalmasság,szentté avatás,szeretet hírnöke,Teréz anyaA neve gyakorlatilag mindenki számára egyet jelent a szeretettel és az önzetlen gondoskodással. Munkásságát Nobel-békedíjjal és számos egyéb kitüntetéssel jutalmazták már és Kalkuttában végzett áldozatos tevékenységének köszönhetően az egész világ elismerését kiváltotta. Ferenc pápa szentté avatta. Ő Kalkuttai Szent Teréz, vagy közismerten csak Teréz anya. Szeptember 4-én ünnepi szentmise keretében...