Nagyanyáink még a szót se merték volna kiejteni, szüleink pedig szégyenkezve vették tudomásul, hogy lányuk hova züllött. Nem is olyan régen a rúdtánc egyet jelentett a fenékmutogatással és csupán a férfiak vágyait kielégítő kétes hírű peepshow-kban volt elképzelhető.

Mára azonban nők ezrei fedezik fel maguknak, mint az egyik legvonzóbb és leglátványosabb,  és nem kevésbé szexi edzésformát. Mert „fent lenni” a rúdon nem csupán sport, hanem egy igazi kihívás, egy másfajta életérzés.

Bár népszerűsége növekvőben, még mindig komoly előítéletekkel néz szembe a sportág. Nehéz leküzdeni a bárokból, klubokból hozott sztereotípiákat.

Mégis egyre többen hódolnak, az eredetileg cirkuszi táncosok által elindított mozgásformának, megvalósítva ezzel titkos álmaikat. Jó tudni, hogy az edzésekhez jelentős fizikai erőre, rugalmasságra és állóképességre van szükség. Az edzés alatt javul a keringés, a testtartás és formálódik a test, alakul a ritmusérzék.

A sztriptíz bárokból jól ismert erotikus mozdulatok egészülnek ki akrobatikus elemekkel. Bár érdemes az edzéseken minél kevesebbet takaró sportruhát viselni, mivel a rúdon a csupasz bőr tart leginkább, a night clubokkal ellentétben itt senki nem vetkőzik!

Magyarországon a rúdtáncot Pirner Alma vezette be 2003-ban, azóta is a szakma húzóneve hazánkban, tánciskolájából kerülnek ki az itthoni versenyek győztesei és a legkeresettebb trénerek is.

2011-ben Pirner Almának köszönhetően Magyarország nyerte el a rúdtánc-világbajnokság rendezési jogát. A versenyre 25 országból érkeztek a versenyzők. A női versenyzők mellett ekkor először mérhették össze ügyességüket a férfi artisták és a rúdtánc párosok is. Ráadásul a páros kategóriában Magyarország aranyérmet nyert, Pálmaffy Barbara és Bardóczy Ilka személyében. Forrás: Wikipedia

Önbizalomhiány ellen

A rúdtánc során endorfin szabadul fel, amely enyhíti a stresszt. A nőies mozgásformát előszeretettel választják önbizalomhiányban vagy testképzavarral küzdő lányok.

A trénerek szerint az első 3-6 hónapban eldől, mennyire válik valaki a sportág szerelmesévé, mennyire barátkozik meg a rúddal. Egy év alatt pedig már akár nehezebb, több gyakorlást igénylő mozdulatsorok is elsajátíthatóak.

Férfiak is a rúdon…      

Minden évben egyre növekszik a férfi rúdtáncosok száma. Ma már férfi kategória is van a versenyeken és szinte minden táncstúdiónak van legalább egy hímnemű tagja is.

A férfiakat természetes genetikai adottságuk, az erősebb felsőtest teszi igen alkalmassá erre a sportra. Nagyon sok olyan ősi formája is létezik a rúdtáncnak, mint például a kínai Mallakhamb, amit a történelem folyamán kizárólag férfiak űzhettek. Nem úgy, mint a mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő street pole változatait. A rúdtánc nem csak és kizárólag teremben végezhető tevékenység, sokan vallják, hogy irány a szabadba és függjünk mindenről, ami csak alkalmas rá.

Legyen-e a rúdtánc olimpiai sportág?

Egyre többen támogatnák, hogy a nemzetközi versenyek mellett a rúdtánc, mint komoly fizikai munkát igénylő sportág, bekerüljön az ötkarikás játékok közé. Talán már erre sem kell sokat várnunk…

Szerző: bb

 

Forrás: http://www.absolutelywoman.hu/ https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%BAdt%C3%A1nc

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/08/flatlinescorpio.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/08/flatlinescorpio-150x150.jpgNews CityÉletmódaktobatika,férfi rúdtáncos,Pirner Alma,pole dance,rúdtánc,rúdtáncos,sportNagyanyáink még a szót se merték volna kiejteni, szüleink pedig szégyenkezve vették tudomásul, hogy lányuk hova züllött. Nem is olyan régen a rúdtánc egyet jelentett a fenékmutogatással és csupán a férfiak vágyait kielégítő kétes hírű peepshow-kban volt elképzelhető. Mára azonban nők ezrei fedezik fel maguknak, mint az egyik legvonzóbb és...