Egy új fogyókúrás csodaszer járja be a világot, amely az Egyesült Államokból indulva elérte Európát is. Megjelenésével pedig nemcsak a fogyókúra, hanem az egészséges táplálkozás alapjait is megváltoztatta.

A magyarul csak azték zsályaként – az elnevezés Carl Linné botanikusnak köszönhető – emlegetett chia mag eredetileg az aztékok és a maják egyik fő élelmiszere. A növény értékét és népszerűségét jelzi, hogy az aztékok által leigázott népek adóként használták, sőt része volt a vallási szertartásoknak is. A tápanyagokban gazdag apró, fekete magocska ma már világszerte ismert, elsősorban a súlyukat csökkenteni vágyók között.
A chia magok saját súlyuk 27-szeresét képesek felszívni folyadék formájában, vízzel elegyítve zselés anyagot képeznek a gyomrunkban. Éppen ezért gyerekek elől érdemes gondosan elzárni. Fontos tudni, hogy túlzott fogyasztásukkal bizonyos gyógyszerek (mint például diabetikus, vérnyomáscsökkentő, vagy alvadásgátló) hatásfoka is befolyásolható.
Mégis milyen hatással van a szervezetünkre ez a növény?

Egy adag chia (kb 30 gramm) 9 gramm zsírt – ebből 5 gramm omega-3 zsírsav -, 4 gramm fehérjét, 11 gramm rostot és 13 gramm szénhidrátot tartalmaz, valamint cinket, foszfort, B1, B2 és B3 vitamint, A vitamint és aminosavat is.
A chia nemcsak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez elegendő rostbevitelt fedezi, hanem segíti a salak- és méreganyagok kiürülését, teltségérzetet okozva pedig csökkenti az éhséget. A gyomorba jutva egy zselés réteget képez, mint a prebiotikumok, és serkenti a kedvező hatású baktériumok szaporodását.

Az apró magocska segíthet a vérkeringésen is, a megnövelt rostbevitellel csökkenthető ugyanis a koleszterinszint és a vérnyomás. Javítja a koncentrációs képességet, szükséges az agy- és idegsejtek, valamint a látóhártya működéséhez. Az omega-3 zsírsav tartalma miatt a trombózis és a szívritmuszavar kialakulásának esélyét is redukálja.
Argentin kutatók szerint a benne található rostok és alfa-linolénsavak miatt hasznos az inzulin-rezisztencia, azaz a cukorbetegség fő kiváltó oka ellen. Egyesek szerint nemcsak megakadályozza az előbb említett betegség kialakulását, hanem vissza is fordítja azt.
A magokban található antioxidánsok lassítják az öregedés folyamatát, és lekötve a szervezetben lévő szabadgyököket rákmegelőző hatással is bírnak. Az aminosavak közül pedig a triptofán, ami a mély alvásért felelős, is megtalálható a chia magban.

A magas alfa-liposav-, és rost tartalmának köszönhetően számít csodaszernek a diétázók számára is. Testsúlycsökkentő hatását azonban a mai modern tudomány még nem erősítette meg. Sőt az eddigi kutatásoknak nem sikerült igazolniuk a növény egyéb állítólagos egészségügyi előnyeit, mint például a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatását sem.

Egyre többen szólalnak fel az azték csodaszer ellen, akik ugyan nem állítják, hogy a chia mag nem jó, csak a pozitív hatásait nem tartják olyan jelentősnek, amennyire megőrül érte a világ. Amerikai kutatók állítják, hogy nem kell „hasra esni” a szertől, egyes kutatások szerint ugyanis egyáltalán nem segít az éhség leküzdésében, a fogyásban.

Szerző: bb
Forrás: www.chiamag.com és http://antalvali.com/blog

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/08/“MAGICAL-SEEDS”-That-Cure-Colon-Cancer-They-Do-Wonders-Inside-Our-Organism.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/08/“MAGICAL-SEEDS”-That-Cure-Colon-Cancer-They-Do-Wonders-Inside-Our-Organism-150x150.jpgNews CityEgészségalfa-liposav,antioxidáns,azték csodaszer,chia,chia mag,csodaszer,fogyókúra,rákmegelőzés,vérkeringés javításaEgy új fogyókúrás csodaszer járja be a világot, amely az Egyesült Államokból indulva elérte Európát is. Megjelenésével pedig nemcsak a fogyókúra, hanem az egészséges táplálkozás alapjait is megváltoztatta. A magyarul csak azték zsályaként - az elnevezés Carl Linné botanikusnak köszönhető - emlegetett chia mag eredetileg az aztékok és a maják...