Az Amerikai Egyesült Államok 58. elnökválasztása november 8-án, egy kedves őszi kedden lesz. Ekkor eldől, hogy Barack Obama nyolcesztendős elnöksége után újra egy demokrata, vagy éppen egy republikánus lesz a 45. POTUS (President of The United States).

A demokrata párt az előválasztások során összesen hat jelöltből választotta ki végül a korábbi FLOTUS- t (First Lady of The United States), Hillary Clintont. A legtovább, egészen júliusig Bernie Sandersnek sikerült állva maradnia. Baloldali, tőkeellenes programja ma is sokaknak szimpatikus, azonban a demokrata konvenció július 26-án hivatalosan is a korábbi külügyminisztert, Hillary Clintont szavazta meg a párt hivatalos jelöltjének. Komoly botrányt okozott, hogy a Wikileaks – a gyanú szerint orosz segítséggel – jól időzítve több tízezer e-mailt hozott nyilvánosságra, amelyből kiderül, az elvileg semleges pártvezetés egyértelműen Hillaryt segítette az előválasztások során. A demokrata párt vezetője az elnökjelölő konvenció után be is nyújtotta lemondását. Sanders végül hivatalosan is biztosította Clintont a támogatásáról, ugyanakkor szimpatizánsai az utcán tüntettek Hillary ellen a kiszivárgott e-mailek miatt. Clintonnak korábban is meggyűlt a baja a levelezéssel, szövetségi vizsgálat folyt ellene az adatvédelmi törvények megsértése miatt. A demokrata adminisztráció azonban egyelőre ejtette a vádat amiatt, hogy Clinton külügyminiszterként saját levelezőszervert használt a hivatalos mellett.

A republikánusoknál eközben egész regimentnyi jelölt sorakozott fel, kezdetben 17-en voltak, közöttük olyan ismert nevekkel, mint Jeb Bush, George Pataki, Ted Cruz vagy Marco Rubio szenátorok. Elindult az elnöki posztért Carly Fiorina, a HP vezérigazgatója is, de ő már biztosan nem lesz az USA első női elnöke. A republikánus szavazókat ugyanis Donald Trump ingatlanmilliárdos győzte meg végül, aki július 22-én fogadta el hivatalosan a republikánusok jelölését. Ez sem volt egészen sima menet, hiszen a jelöltállító gyűlés első napján Trump feleségének plágiumáról szóltak a hírek az elnökjelölt helyett. Melania Trump egész bekezdéseket mondott el Michelle Obama 2008-as, hasonló beszédéből. A harmadik napon pedig az okozott szenzációt, hogy Ted Cruz texasi szenátor nem volt hajlandó támogatásáról biztosítani az egy nappal korábban nagy többséggel hivatalos elnökjelöltnek választott Donald Trumpot. A CNN felmérése végül azt hozta ki, hogy Trump erősödött meg jobban a jelöltállító procedúrák végén, Hillary népszerűségét inkább megtépázta a botránysorozat. Ha most lenne a választás, Trump lenne az elnök.

Bár sok értelme nincs, az amerikai választóknak lehetőségük van kívül maradni a Trump-Clinton körön. Az esélytelenek nyugalmával indul az elnöki székért Gary Johnson, a Libertarian Party jelöltje, illetve Jill Stein, akit valószínűleg a Green Party fog hamarosan hivatalos elnökjelöltnek választani. Rajtuk kívül még kilenc törpepárt szerzett jogot, hogy a nagyoktól függetlenül jelöltet indítson.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/Vote-2016-1024x512.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/Vote-2016-150x150.jpgNews CityNagyvilágdemokrata párt,Donald Trump,elnökjelöltek,Hillary Clinton,republikánus párt,USA elnökválasztás 2016Az Amerikai Egyesült Államok 58. elnökválasztása november 8-án, egy kedves őszi kedden lesz. Ekkor eldől, hogy Barack Obama nyolcesztendős elnöksége után újra egy demokrata, vagy éppen egy republikánus lesz a 45. POTUS (President of The United States). A demokrata párt az előválasztások során összesen hat jelöltből választotta ki végül a...