Kezdetben volt a bisztró, azaz a kisvendéglő. Ezek eredetileg olyan belvárosi panziókból alakultak ki, ahol a bérlő nemcsak szállást, hanem ételt is kapott. Az egyszerű, házias ételekből pedig az utca embere is rendelhetett.

Ezek a helyek friss, szezonális alapanyagokkal dolgoztak. A mesterséges ételízesítők helyett zöldfűszereket használtak és egyszerű, hagyományos ételkészítési eljárásokkal készült ételeik megfizethetőek voltak bárki számára. Ez lett tehát a legjobb megoldás az olyan esetekre, ha nem lehetett otthon enni vagy csak egy félóránk akadt az ebédre: a bisztróban mindig gyors kiszolgálásban részesülünk és kiöltöznünk sem kell. A Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz összegyűjtötte, milyen helyek jöhetnek szóba, ha jót akarsz enni Budapesten.

Buja Disznó(k)

A rántott hús maga a Belvárosi Piacon, de nem akárhogy, hanem burgonyasalátával, hatalmas szeletekkel és váratlan köretekkel. A 2015 őszén nyílt Buja Disznó(k)ban nem csak a vasárnap az ünnepnap.

Funky Pho

A hely, amelynek leveseiért rajong Budapest. Nyári tekercsben, pacalsalátában, kimchiben, kurkumás kókusztejes malaccsászárral töltött rizspalacsintákban nagyon erősek, de igazából a Funky Pho az a hely, melynek szortimentjét egytől egyik érdemes végigkóstolni. A Funky Pho igazi belvárosi street food zarándokhely.

Hokedli

A Hokedli tudja, hogy kell finomat, jó áron, házilag készíteni. Méretét tekintve apró, de felhozatalát nézve egyszerre karakán és különleges hely a Nagymező utcában, ahol naponta új menüvel várnak. A kókusztejes, glutén- és laktózmentes főzelékektől a házi süteményekig minden van, így a Hokedli jelenleg az egyik legjobb street food bázis a városban.

Kerkyra

Görög ételbár az Eötvös utcában, közel az Oktogonhoz, ahol a tradicionális recept alapján készülő gyros pita finoman fűszerezett hússal, tzatzikivel, paradicsommal, hagymával és hasábburgonyával összetekerve érkezik.

Meat & Sauce

A hely Budapest egyik legjobb szendvicsesének címét vívta ki magának. Sikerét a húslében remek arányban mártózó, lelkesítő szendvicseknek köszönheti. Marhahúsos, malachúsos, kacsapecsenyés, csirkés és halas, mind remek.

MoszkvaTér

Az Arany Kaviár kistestvéreként is említhető MoszkvaTér az év egyik meghatározó dobása a street food piacon, ahol kvaszt, vodkát, pelmenyit, szoljaknát és tradicionális kijevi csirkemellet adnak. Minden, ami klasszikusan orosz és a streetbe is belefér.

Pizzica

Az autentikus olasz és nagyon eredeti Pizzica a maga műfajában kétségtelenül a legjobb. Friss, négyzet alakúra vágott pizzát ad, ahogy Rómában szokás. A tészta vékony, de nem hártyavékony, a feltét gazdag, a kiszolgálás megnyerő.

PolaPola

Autentikus balkáni ízek, faszénen sült ételek egyenesen a grillről, plusz eredeti bosnyák lepény. A PolaPola a Klauzál tér és immár a Fény utcai piac nagy felfedezettje.

Tuning

Az Akácfa utcai burgerező. A Mazel Tov és egy cipészbolt között elhelyezkedő bár szép számmal sorakoztatja a különféle burgervariációkat, amikhez igazán jó káposztasalátát adnak a szintén eltalált sült krumpli mellett.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/153861.775x400.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/153861.775x400-150x150.jpgNews CityÉletmódbudapesti streetfood,Buja Disznó,étteremkalauz,minőségi gyorsétterem,modern konyha,olcsón jót enni,streetfoodKezdetben volt a bisztró, azaz a kisvendéglő. Ezek eredetileg olyan belvárosi panziókból alakultak ki, ahol a bérlő nemcsak szállást, hanem ételt is kapott. Az egyszerű, házias ételekből pedig az utca embere is rendelhetett. Ezek a helyek friss, szezonális alapanyagokkal dolgoztak. A mesterséges ételízesítők helyett zöldfűszereket használtak és egyszerű, hagyományos ételkészítési...