Divatsport, vagy hitvallás? Lehetséges-e a felkapott jógát, mint mozgásformát, az alapjául szolgáló filozófia nélkül művelni? Sztárok nagy kedvence, csodatestet varázsol, az átlagembernek is elérhető, és elvileg közelebb visz a megvilágosodás felé. Az elme elcsendesítése a 21. század rohanó világában minden eddiginél fontosabb, de vajon elég ehhez egy polifoam és egy meditációs cd?

Az indiából származó, évek óta felkapott jóga nagyon leegyszerűsítve a lelket és testet egyensúlyban tartó mélyen spirituális életforma, melynek leginkább kicsontozott változatát isteníti a nyugati civilizáció, tisztelet a kivételnek. Az évezredek során kialakult ágazatai a teljesség igénye nélkül a Bhakti, Hatha, Gjana, Karma, Kundalini, Mantra, Purna és a Rádzsa jóga, testileg mind-mind más célt szolgál, de például a manapság divatos Body Art is a jóga elvén alapszik. A legelterjedtebb a Hatha jóga, melynek lényege a pozitív és negatív energiák egyensúlyba hozása, tisztító, energianövelő gyakorlatok sorozata.

Könyvek ezrei születtek a témában, megannyi netes tutorialt találunk, a jóga mára ott van minden sarkon, mégsem nőtte ki magasztos mivoltát, bár ha az ember a mit sportolsz kérdésre azt feleli jógázom, még akár kaphat is néhány legyintést, mondván a jóga nem sport. És tényleg nem.

Az egyik leghíresebb vallási vezető, a nálunk is népszerű Osho, Jóga című könyvében kitér a vallás minden részletére. Olyasmikre, melyeket egy fitness központ jóga óráin nem tud meg az ember. Az ilyen foglalkozásokon általában annyi történik, hogy relaxációs zenére elvégezzük a „hivatalos” gyakorlatokat, egyik pózból tekeredünk a másikba, majd nyújtunk egyet, és hazamegyünk.

jógaPedig a jóga korántsem ennyi. Hogyan is engedhetnénk el a felgyülemlett negatív energiákat, miközben még vagy 20-an izzadnak körülöttünk, azt sem tudjuk mit csinálunk, minden húzódik és fáj? Nem is beszélve arról, hogy sok oktató hajlamos érfelvágós, szerelmes dalos playlisttel megoldani a chill zene problémáját, a vendégek pedig cirka 10 perc után felveszik a „jesszusom csak legyen vége” attitűdöt. Mindezek ellenére a lényeg, hogy a jóga kifejezetten jó hatással van az ízületekre, erősíti az izmokat és hátfájásra, gerincproblémákra is remek orvosság, ezért ajánlott a gyakorlatokat rendszeresen végezni. Gigantikusak a testre mért hatásai, emiatt nem szabad egyedül otthon, kezdő youtube videókkal kezdeni, kell a szakember, aki korrigálja az avatatlan szemnek láthatatlan, félresikerült mozdulatokat, hogy biztosak lehessünk abban, hogy testi egészségünk megfelelő a kiválasztott irányzat számára.

Érdemes tehát kutakodni, referenciákat gyűjteni a kiválasztott potenciális jóga helyszínről és az edzőről. Semmiképpen se az utcáról essünk be a legközelebbi stúdióba, mert elcsépelt vagy sem, az egészség megőrzése a legfontosabb a pillanatnyi divat hóbornál.

Szerző: szj

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/11910.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/11910-150x150.jpgNews CityEgészségelengedés,jóga,lelki egészség,meditáció,Osho,testmozgásDivatsport, vagy hitvallás? Lehetséges-e a felkapott jógát, mint mozgásformát, az alapjául szolgáló filozófia nélkül művelni? Sztárok nagy kedvence, csodatestet varázsol, az átlagembernek is elérhető, és elvileg közelebb visz a megvilágosodás felé. Az elme elcsendesítése a 21. század rohanó világában minden eddiginél fontosabb, de vajon elég ehhez egy polifoam és...