Theresa May brit belügyminiszter veszi át a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól. Margaret Thatcher után ismét konzervatív nő áll majd Nagy-Britannia élén.

David Cameron brit miniszterelnök július 11-én rövid nyilatkozatban közzétette, hogy szerdán a Buckingham-palotában hivatalosan felajánlja majd lemondását II. Erzsébet királynőnek. Az ilyen esetekben szokásos protokolláris eljárás alapján Cameron szerdán elmondja az uralkodónak, hogy Theresa Maynek a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel bizalmat szavazott, ennek megfelelően ő is Mayt tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy átvegye a kormány irányítását. Ezt követően Theresa May szintén felkeresi a királynőt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással.

David Cameron az után mondott le pártvezetői és miniszterelnöki posztjáról, hogy a britek többsége a kilépésre voksolt a júniusi népszavazáson. Cameron, bár a korábbi kampányban megígérte a választóknak, hogy megtartja ezt a népszavazást, abban bízott, az uniópárti szavazatok nyernek majd.

Utódja, Theresa May négy és fél évvel a 90 esztendős uralkodó trónra lépése után született. Ő lesz II. Erzsébet tizenharmadik miniszterelnöke; az első egyébként Winston Churchill volt. May lesz egyben az Egyesült Királyság második női miniszterelnöke a három éve elhunyt Margaret Thatcher után.

Az utódválasztási folyamat első szakaszában a Konzervatív Párt alsóházi frakciója jelölte ki többfordulós szavazássorozattal a lehetséges két jelöltet az öt induló közül. Theresa May messze a legtöbb voksot kapta, a második helyre az utolsó fordulóban Andrea Leadsom került. May 199, Leadsom 84 szavazatot gyűjtött a döntő frakciószavazáson. A második helyezett ekkor közölte, nem kíván részt venni a vezetőválasztási folyamat következő szakaszában, Theresa May miniszterelnöki kinevezését támogatja. Kijelentette: a jelenlegi kritikus időszakban nagyon nem lenne kívánatos a kilenc hétig tartó választási kampány.

Korábban Boris Johnson, London előző polgármestere, a kilépést pártoló népszavazási kampánytábor egyik frontembere tűnt a biztos befutónak, ám Michael Gove igazságügyi miniszter – aki előzőleg azt mondta, hogy nem indul az utódválasztási versenyben – az utolsó pillanatban mégis Johnson ellen fordult. A szintén kilépéspárti Gove e döntése után Boris Johnson hatalmas meglepetésre bejelentette, hogy akkor ő viszont nem indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért sem. Gove aztán az utóválasztási folyamat frakciószavazási szakaszában hamar kiesett, csak Theresa May és Andrea Leadsom maradt versenyben, egészen Leadsom hétfői visszalépéséig.

Az ellenzéki pártok hétfőn már azt követelték, hogy Theresa May írjon ki új parlamenti választásokat, May azonban ezt határozottan elvetette. Józansága minden bizonnyal elengedhetetlen lesz a későbbiekben a nemzetközi együttműködéshez és az európai válság megoldásához is.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/Theresa-May_2508509b.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/Theresa-May_2508509b-150x150.jpgNews CityNagyvilágDavid Cameron,Konzervatív Párt,női miniszterelnök,őj birt miniszterelnök,Theresa MayTheresa May brit belügyminiszter veszi át a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól. Margaret Thatcher után ismét konzervatív nő áll majd Nagy-Britannia élén. David Cameron brit miniszterelnök július 11-én rövid nyilatkozatban közzétette, hogy szerdán a Buckingham-palotában hivatalosan felajánlja majd lemondását II. Erzsébet királynőnek. Az ilyen esetekben szokásos protokolláris eljárás alapján Cameron szerdán...