Több száz kilométer gyalog. Egy hónap magányos, de mégis közösségi élmény. Ez a Szent Jakab-út. Végpontja, Santiago de Compostela Jeruzsálem és Róma után a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. Az ősi zarándokutat spanyol neve, a Camino de Santiago után El Caminónak is nevezik. Ez az út nyújt sokaknak élményt és lelki megtisztulást.

A kelta időkben a Tejút szimbóluma volt az út, amely ma Spanyolország Galicia tartományának fővárosába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai.

Átlagosan 27 kilométert kell menni egy nap ahhoz, hogy a León nevű városból indulva körülbelül 300 kilométeres séta után időben megérkezzünk Santiago de Compostelába.

Evidens, hogy a sétához a legfontosabb kellék a bakancs, de arra már kevesebben gondolnának, hogy a lista második helyén a jó füldugó áll. Ha ugyanis a zarándokszállásokon aludni is akarunk, hasznát vehetjük. Ami még lényeges: a hátizsák ne nyomjon többet, mint a testsúlyunk tíz százaléka.

camino 1Résztvevők szerint egy-két nap gyaloglás után az élet leegyszerűsödik. Egy tipikus caminós nap reggel hatkor kezdődik, hiszen a spanyol hőségben sokkal jobb a napi kilométeradag nagy részét még délelőtt megtenni. A délutáni érkezés után jöhet a beszélgetés a többiekkel. Lehet együtt sörözni vagy borozni, esetleg naplót írni vagy vacsorát főzni. A caminós élet egyszerű, és viszonylag kevés pénzből is meg lehet oldani az utazást. Minden szálláson találni segítséget, a zarándokok pedig a többiek számára ajánlják fel a nekik már fölösleges tárgyakat.

De miért indulnak el az emberek erre az útra? Akad, aki fizikai határait szereti feszegetni, ezért sétált összesen 800 kilométert. Másvalaki a régi zarándokok életét akarja kipróbálni, ezért választotta az északi Camino utat, amely Észak-Spanyolországban, a tenger partján fut. Egy spanyol lány azért sétált 500 kilométert, mert felmondott a munkahelyén, és ki akarta találni, mit is kezdjen magával. Egy másik pedig simán csak kalandra vágyott. Nem elhanyagolható a hívő, bűneit megbánó, ezért vezeklő zarándokok száma sem. A lényeg, hogy időben elhagyd a szállást és a megadott időpontig érj be a következőre. Hogy közben beszélgetsz, magányosan rovod a kilométereket, gondolkodsz, elmélkedsz, vagy heverészel egy szalmabála tövében, az teljesen mindegy.

Az El Camino, vagyis a spanyolországi Santiago de Compostelába vezető út kiindulópontja ma már akár a budapesti nulla kilométerkő is lehet. Magyarországon is létezik ugyanis egy Szent Jakab-út, mert egy túrázni szerető, a spanyol utat már megjárt baráti társaság tagjai elhatározták, hogy berendezik a Camino magyar változatát. A Budapest és Lébény közötti szakasz hivatalos Szent Jakab-út, mégpedig Európában a legkeletibb. Innen tehát a zarándokok egészen Santiagóig gyalogolhatnak a kagylókkal jelzett sárga úton.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/Unknown-7-1.jpeghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/Unknown-7-1-150x150.jpegNews CityUtazásCamino de Santiago,El Camino,feltöltődés,gyaloglás,megtisztulás,séta,zarándoklatTöbb száz kilométer gyalog. Egy hónap magányos, de mégis közösségi élmény. Ez a Szent Jakab-út. Végpontja, Santiago de Compostela Jeruzsálem és Róma után a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. Az ősi zarándokutat spanyol neve, a Camino de Santiago után El Caminónak is nevezik. Ez az út nyújt sokaknak élményt...