Franciaországban több mint három hónapja ágazati tiltakozások bénítják a közlekedést. A francia kormány számára azonban jelenleg nem a közlekedési és a hulladékszállítási szektor sztrájkja, hanem a drukkerek között fel-fellángoló utcai harcok okozzák a legfőbb gondot.

A futball Európa-bajnokság nyitómérkőzése Párizsban még nyugalomban zajlott, semmi nem akadályozta a 80 ezer nézőt abban, hogy időben kiérjen a nemzeti stadionba a Franciaország-Románia összecsapásra. Nem így Marseille-ben és Nizzában, ahol a hét közepétől utcai harcosok kívánták stadionon kívül lejátszani a csoportkör mérkőzéseit.

Az angol és az orosz labdarúgó-válogatott mérkőzését korábban is az Európa-bajnokság öt rizikós találkozója közé sorolták, hiszen a vandálok február óta üzengetnek egymásnak. Az EB első öt fordulójából egyébként öt mérkőzésre készült kiemelten a francia rendőrség: nagy erőket csoportosítottak a Marseille-i meccsen túl a másnapi Törökország-Horvátország mérkőzésre, a június 16-án szintén Párizsban megrendezendő Németország-Lengyelország meccsre, az ugyanezen a napon Lensban játszandó Anglia-Wales mérkőzésre és június 21-én Marseille-ben az Ukrajna-Lengyelország összecsapásra.

foci EB összecsapások 2Európa rejtett és nyilvánvaló feszültségei (többek között Brexit, növekvő orosz befolyás, csökkenő termelékenység, kulturális ellentétek) a futballválogatottak ürügyén véres harcokká eszkalálódtak a francia utcákon. Marseille-ben már a mérkőzés előtti hajnalon a régi kikötőben randalíroztak a szurkolók, a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük az agresszív, s többnyire ittas drukkerek megfékezésére, akik között oroszok és franciák is voltak.

Korábban, csütörtök este és péntek délután szintén történtek rendbontások Marseille-ben. Több tucatnyi futballszurkoló csapott össze rendőrökkel. A mérkőzés előtt is összecsaptak az utcai harcosok Marseille-ben, üvegekkel és székekkel estek egymásnak. Legalább tíz ember megsérült a verekedésben, egy középkorú férfi eszméletét vesztette, egy angol drukker pedig szívrohamot kapott – jelentette a Reuters hírügynökség. Egy helyi parancsnok szerint körülbelül 300 angol és hasonló számú orosz szurkoló vett részt a jó előre belengetett, a fair play szabályait teljesen figyelmen kívül hagyó összecsapásokban. Ugyancsak utcai verekedés tört ki ebben az időben az északír és a lengyel szurkolók között Nizzában. A rendfenntartók itt is vízágyúkkal és könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget.

A francia rendfenntartókat meglepte a vandálok kitartása, agresszivitása és ereje. A következő mérkőzéseken ennél mindenképpen több védelemre lesz szükség a francia utcákon. Az UEFA egyébként figyelmeztette a két országot, ha folytatódnak a pályán kívüli harcok, akár ki is zárhatja csapatukat az EB-ről.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/images.jpeghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/images-150x150.jpegNews CityNagyvilágfoci EB 2016,futball szurkolók,összecsapások,UEFAFranciaországban több mint három hónapja ágazati tiltakozások bénítják a közlekedést. A francia kormány számára azonban jelenleg nem a közlekedési és a hulladékszállítási szektor sztrájkja, hanem a drukkerek között fel-fellángoló utcai harcok okozzák a legfőbb gondot. A futball Európa-bajnokság nyitómérkőzése Párizsban még nyugalomban zajlott, semmi nem akadályozta a 80 ezer nézőt...