Nyakunkon az ünnepi könyvfesztivál, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése immár 86. alkalommal gyűjti össze a hazai kiadók legújabb könyveit a budapesti Vörösmarty téren. Mit fog olvasni a magyar ezen a nyáron? A júniusban megjelenő új címek között tallóztunk.

A magyar líra szerelmesei számára örömhír, hogy jeles költőink közül új könyvvel jelentkezik a fesztiválon Lackfi János, Térey János és Tóth Krisztina. A vájt fülűeknek és szakmabelieknek kötelező olvasmány lesz a Magvető kiadó szokásos Körkép 2016 (próza) és Szép versek 2016 (líra) antológiája. A szépirodalmi tűzijátékot csak a Corvina kiadványa, az Óda a sörhöz – irodalmi sörolvasókönyv kiadványa lesz képes szerintünk überelni.

nyári könyvek 1Művészettörténeti és alkotáslélektani szenzáció lehet 2016-ban újraolvasni Márai Sándor 1974-77 közötti naplójának friss kiadását. A száműzetésben élő mester ekkor éppen Itáliában tartózkodik. Mivel a Szabad Európa Rádió nem fizet neki, kénytelen a kapcsolatot megszakítani, helyette a Deutsche Welle rádiónak dolgozik, amikor éppen nem naplót ír.

Ha már én-próza: az elmúlt évben sokat aggódhatunk a honi irodalom pápája, Esterházy Péter egészsége miatt. A mester visszatért, testi, lelki kalandjait Hasnyálmirigynapló kötetében fogja a nagyérdemű elő tárni. Olyan hagyományba lép bele ezzel, amelynek egyik kiemelkedő darabja Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül ópusza.

Visszatér a mágikus realizmus legnagyobb magyar művelője: Darvasi László szintén új kötettel jelentkezik. A Taligás a középkori Magyarországra vezet el, a hírek szerint megjelenik benne Darvasi szellemi szülővárosa, Szeged is. Kollégája, barátja Závada Pál Egy piaci nap című könyve pedig ismét a megteremtett Viharsarok viselt ügyeivel foglalkozik. Ahogyan a szerzőtől megszokhattuk, itt is levelekből és naplórészletekből sejlik fel a tragikus történet.

Remek olvasmánynak ígérkezik Baráth Katalin új krimije. Korábbi könyveiben a századelő Magyarországát a klasszikus krimi eszközeivel megragadó szerző a hangszerekről most egy misztikusabb címre váltott. Az Arkangyal éjjel minden bizonnyal izgalmas szórakozást nyújt jó néhány napig az olvasónak.

A hagyományosabb történelmi regény kedvelőinek ajánljuk Rozsnyai János Betyárkaland című könyvét. A Makón élő tanár, helytörténész a honfoglalás környékről a szabadságharc idejére tette át hídfőállását. Ebben a könyvben is minden bizonnyal sodró történetmesélésre, egyenes és jól megformált jellemekre, no, meg sok izgalmas kalandra számíthatunk.

A tavaly elhunyt reneszánsz ember, Hankiss Elemér utolsó munkája is kijött a nyomdából. Az Utak és démonok kötetben Hankiss Elemér személyre szólóan teszi fel az élet nagy kérdéseit neves beszélgetőtársainak. Esetenként nemcsak egyvalakivel beszélget, hanem véleményezésre, vitára készteti a többi jelenlévőt is. A könyv végső formájában Standeisky Éva közreműködésével lát napvilágot.

Izgalmas olvasmánynak ígérkezik Barabási Albert László újabb könyve, A hálózatok tudománya is. A hálózatelmélet székely apostola könyveiben elképesztő mennyiségű műveltségi és kulturális anyag, tudományos kutatás és mindennapi tapasztalat alapján vonja meg azt a tanulságot, hogy minden mindennel összefügg. E tételt kitűnő stílusban, végig érdekfeszítően tudja bármikor előadni. E könyvével talán ismét közelebb kerülünk ahhoz, hogy megválaszoljuk a kérdést, kockázik-e Isten a világgal, ahogy Erdős Pál matematikus állította, vagy inkább a véletlennek minimális szerepet tulajdonító Einsteinnek van igaza. Vagy esetleg annak, aki nem egészen véletlenül könyvet vásárol nyárra a Vörösmarty téren.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/6359213874320679831285251908_Book-cover-photo.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/6359213874320679831285251908_Book-cover-photo-150x150.jpgNews CityKultúrabudapesti ünnepi könyvhét,könyvfesztivál,magyar irodalom,nyári sláger könyvekNyakunkon az ünnepi könyvfesztivál, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése immár 86. alkalommal gyűjti össze a hazai kiadók legújabb könyveit a budapesti Vörösmarty téren. Mit fog olvasni a magyar ezen a nyáron? A júniusban megjelenő új címek között tallóztunk. A magyar líra szerelmesei számára örömhír, hogy jeles költőink közül új...