Tudjuk fizikából, ha jó az idő, a tömeg lemegy a térre. De mit lehet ezen a téren csinálni? A 2000-es évek végétől a fővárosban és vidéken gomba módra szaporodnak a szabadtéri felnőttjátszóterek. Az önkormányzatok sportreferensei állítják, akár már napi negyedóra testmozgás a szabadban hozzájárulhat ahhoz, hogy még jobban érezzük magunkat.

Ha nem vagy sportreferens, így hát nem szeretsz futni vagy a városi dugóban biciklizni, a szabadtéri parkok pont kapóra jönnek. Mint minden emberi tevékenységnél, a testmozgásnál is szükséges a kitartás és az állhatatosság. A sportreferensek azzal vigasztalják az embert, hogy majd milyen jól fogja magát érezni, mennyi energiával fog feltöltődni a gyakorlatok elvégzése után. A rendszeresség mellett azért ügyeljünk jól egy másik erényre, a mértékletességre. Mentővel távozni a szabadidőparkból rémesen kellemetlen érzés.

Hova menj nyilvánosan izzadni?

A Városligetben régóta van például szabadtéri konditerem a süllyesztett focipálya mögött, a Dózsa-Ajtósi sarok közelében. Itt korlátokat, nyújtókat, bordásfalakat és felülőpadokat találsz, illetve akad egy modernebb edzőzóna is, ahol komplikáltabbnak tűnő, de valójában egyszerű gyakorlatokra alkalmas felszerelések várnak. Helyiek állítják, hogy aki komolyan edz, az továbbra is a régi részre jár, az újabb helyen a kezdők, a gyerekek és az idősebbek tömegelnek. Másik kedvenc helyeden, a Margit-szigeten is rejtőzik felnőtt edzőterem, mégpedig az új játszótér mellett a sziget északi végében. Természetesen a Népligetben is van az egyes villamos megállójától nem messze konditerem. Ez a létesítmény elsősorban kezdőknek való.

szabadtéri kondipark 2Óbuda első szabadtéri kondigépekkel felszerelt parkját 2011-ben adta át. Ugyanebben az évben még kettőt, majd a következőben még kettő adott át a sportolni vágyóknak. Ezek mellett a Hajógyári szigeten is van olyan felnőtt játszótér, amelynél van néhány korlát, tehát húzódzkodni, tolódzkodni lehet, valamint egy hasazó pad, meg néhány alacsonyabb korlát, feltehetőleg szökdeléshez. Természetesen Újbudán is találsz szabadtéri edzőgépeket, könnyű kipróbálni ezeket a Bikás parkban, a futópálya mellett vagy a Feneketlen-tónál.

Kispest 2010-ben avatta központi játszóterét, ahol máris négy gép szolgálja a mozgásra vágyókat. Egy kisebb, 4 gépből álló létesítmény került az Ilosvai Selymes Parkba Zuglóban, inkább a kevésbé komolyan sportolóknak. A Havanna lakótelepen ezt a szabadtéri konditermet pingpong-asztalokkal egészítették ki.

Ha az első alkalmak után rájössz, hogy valójában nem akarsz a pokrócon iszogató diákok számára remek látványosságként szolgálni, még mindig kocoghatsz vagy gyalogolhatsz. Az is számít, ha gyalog jársz a munkába. Az egyik legjobb edzés lehet ez, ha megfelelően hosszú és kimerítő sétákat teszünk – például egy kellemesen hűs bevásárlóközpontban.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/street-workout-2682499_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/street-workout-2682499_960_720-150x150.jpgNews CityEgészségedzőpark,kondigépek ingyen,kondipark,közösségi kondigépek,sport,sport mindenkinek,szabadtéri sportTudjuk fizikából, ha jó az idő, a tömeg lemegy a térre. De mit lehet ezen a téren csinálni? A 2000-es évek végétől a fővárosban és vidéken gomba módra szaporodnak a szabadtéri felnőttjátszóterek. Az önkormányzatok sportreferensei állítják, akár már napi negyedóra testmozgás a szabadban hozzájárulhat ahhoz, hogy még jobban érezzük...