Ki ez a Donald Trump, aki viharos sebességgel és tudatosan provokáló kampánnyal szépen lassan beleissza magát az amerikai tudatba? Hogy csinálja ez a demokratából republikánussá avanzsált politikus, ingatlanmilliárdos, hogy lassan mindenki a tenyeréből eszik, akinek szavazójoga van? Mi a titka ennek szárnyalásnak?

Az idén 70 éves Donald Trump semmit nem bíz a véletlenre. Főleg, ha az amerikai elnökjelöltségről van szó. A demokraták legnagyobb ellenfele, önimádatával, határozott magatartásával napról – napra egyre jobban az ujja köré csavarja az amerikai választópolgárokat és a médiát egyaránt. Jóllehet minden egyes napra jut valami, amivel beindítja és bevadítja a mémgyárosokat, lendülete és elborultsága mégis viszi előre. Meggyőzőereje nem ismer határokat, nem fél semmitől és senkitől. Lényegében saját maga pénzeli kampányát, független minden anyagi forrástól.

A 2000 óta politikai álmokat dédelgető elnökjelölt legizgalmasabb szexepilje, hogy ő maga is a “nép fia”. Kemény munkával dolgozta fel magát a legnagyobbak közé és mára már az ingatlan biznisz mellett egy olyan media cézárt is tisztelhetünk benne, akinek legfőbb erőssége a stílusa. Pedig ő bárdolatlan és egyszerű. Viszont zseniálisan szólítja meg az embereket. Komolyan kell venni. Ez mostmár nyilvánvaló. Senki nem hitt benne, kaotikusnak látszó kampánypolitikáján minden ellenfél csak nevetett. Ő azonban szuper sebességgel bizonyította, hogy a rendszertelenség egy millimeter pontossággal összehozott terv. Az, hogy az olykor vulgáris stílust karöltve használja egy igazán provokatív koncepcióval, bizony igencsak kifizetődő üzlet, leginkább ha az amerikai elnöki posztra pályázunk. Egyszerűen félelmetes, hogy talán valóban elnök is lehet belőle.

Trump 1De mi az a plusz, amivel ilyen könnyen megnyeri az emberek szimpátiáját? Nyilvánvalóan nem az egyszerűsége és belőle áradó béke. Sokkal inkább az, hogy látja, mitől döglik a légy. Hogyan kell kezelni az ellenfelet, hogyan kell azt hatástalanítani. Képes kifejezetten a választópolgárok gyenge pontjait masszírozni. Elég csak arra gondoljunk, hogyan vélekedik a terrorista szervezetekkel kapcsolatban. Ha egy olyan országban élnénk, ahol napi szintű fenyegetettségnek lennénk kitéve, azt, hiszem mi is kajálnánk az elképzelést, hogy bezárjuk a határokat a muszlimok előtt. Nos, ez a republikánus elnökjelölt pontosan ezt célozta be és sorra nyeri az előválasztási fordulókat, kiütve a legesélyesebbnek hitt ellenfeleket. A “nép” pedig szinte mindent elnéz neki. Egyszerűen nem lehet igazán bajba keverni, mert még a körülötte felforrósított levegőt is képes a saját hasznára fordítani.

Trump, akit még ellenfelei sem vettek komolyan az elnökválasztási folymat kezdetén, kimutatta tehát a foga fehérjét. Akik eddig full dilettánsnak hitték, ma már valójában rágják a kefét. Mert Trump rájött, hogy hogyan lehet a legjobban feltüzelni a dühös, frusztrált és félelemben élő választópolgárok életét. És csinálja. Erre apellál. Fő fegyvere a korábban említett provokáció. Verhetetlen a kommunikációban, elképesztően tökös a stílusa, bevállalós, nem szégyenkezik semmiért. Ettől egyre megnyerőbbé válik. Az amerikai kistöbbségnek pedig pont elég ennyi is a hitelességhez.

Ez az ember, akinek a media minden egyes rezdülését feszüten követi, elérte azt, hogy semmibe nem kerül neki saját maga népszerűsítése. Nála a klasszikus kampánypénzek nem a media megjelenésekre mennek el. Ő a top szenzáció. Ő folyik a csapból is. Mit csinált, mit mondott, hogyan reagált, mit gondol… Trump képes arra, amire az ellenfelei nem: folyamatos nyomás alatt tudja tartani az embereket természetesnek tűnő “spontaneitásával”.

Meddig jut vajon ezzel az elképesztő aktivitással, amivel szinte felrobbantja a szokásos lomha, unalmas amerikai elnökválasztást? Hogyan tudja vállrándítva leporolni magáról múltjának bemocskolóit? Vajon majd Clintont is csőbe fogja húzni?

Donald Trump a legérdekesebb elnökjelölt személyiségek egyike, aki valaha indult a választáson. Üstökös berobbanása garancia arra, hogy jóideig nem fogjuk még elfelejteni a nevét. A legfrissebb felmérések szerint épp nyerésre áll a demokrata üdvöskével, Hillary Clintonnal szemben. De ott van még Bernie is, aki a szakértők és elemzők szerint simán bezavarhatja a media mogul fényes menetelését…

Szerző: Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/images-9.jpeghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/images-9-150x150.jpegNews CityNagyvilágamerikai elnökválasztás,Donald Trump,elnökjelölt,ingatlan milliárdos,média mogulKi ez a Donald Trump, aki viharos sebességgel és tudatosan provokáló kampánnyal szépen lassan beleissza magát az amerikai tudatba? Hogy csinálja ez a demokratából republikánussá avanzsált politikus, ingatlanmilliárdos, hogy lassan mindenki a tenyeréből eszik, akinek szavazójoga van? Mi a titka ennek szárnyalásnak? Az idén 70 éves Donald Trump semmit nem...