Tunézia? Egyiptom? Mallorca vagy Ibiza? Mindegy csak jó olcsó legyen? Vannak, akik évek óta erre specializálták magukat. Csak így utaznak. Kivárnak. Ameddig csak lehet. Bőrönd bepakol, útlevél zsebben és start a legjobb áron. De, mit jelent igazából a “last minute” út? Vajon tényleg annyira jól járunk vele, mint azt beígérik?

Belföld, Kanári szigetek, Teneriffe, Görögország, Ciprus egyre megy. Mind – mind klasszikusnak mondható last minute úticélok. Évek óta fényesen terebélyeskednek a turizmus égisze alatt. Tömött repülőgépjáratok és zsúfolt szállodák. Igazi magyar kitelepült kolóniák, susogós melegítő, csoportos buszos kirándulások. A last minute utak lényege eddig sokszor nem a célállomás földrajzi elhelyezkedése, hanem az olcsóság volt. Kinek mi az ijesztő. Nincs szállás csak egy repülőjegy? Vannak, akiknek nem számít az az extrém komfort, hogy tudják van hol álomra hajtani fejüket. Náluk a hangsúly a szimpla kikapcsolódáson és mondjuk egy balatoni, szabadstrand mentes nyaraláson van. Érthető módon, aki tudja, a pihenésre spórolt pénzét olyan lehetőségekbe fekteti, ami a körülményekhez mért legkielégítőbb luxust fogja neki biztosítani.

A last minute utaknak pont az olyan utazókat kellene kiszolgálniuk, akiknek nem lételeme az előre tervezés, akik nem pánikolnak be azon, ha nincs januárban visszaigazolt nyári útjuk. Az all inclusive dubajozást náluk szóba sem jöhet.

last minute 2Az olcsó nyaralás nem tőlünk indult hódító útjára, de Magyarországon is régóta működik. A tökéletes párhuzam a külföldi verzióval persze nem létezik még mindig. Nálunk valamiért nem ugyanaz az utolsó pillanatos foglalások kultúrája, mint nyugaton. A mi kis hazánkban még mindig drágább ebben a formában pihenésre indulni, mint külföldön. Talán pont ezért alakult úgy, hogy határainkon túl sokkal nagyobb kedvencnek számítanak az ilyen utak. Hát, igen! A magyar az még mindig tervezős fajta és hiszékenyen lehúzhatóbb, mint például germán testvére. Amikor mi örömködünk, hogy milyen olcsón csekkolhattunk be last minute, akkor nyugati testvéreink a hasukat fogják, mert ők a mi akciós árunk negyedéért vesznek részt az év sláger útjain.

A térhódítás ettől függetlenül kétségbevonhatatlan. De vajon mihez képest utazunk mégis kedvezőbb áron? Egyáltalán, miért olcsóbb minden 1-2 héttel a tervezett indulás előtt? A megfejtés nem kíván éles logikát. Az ok az, hogy az utazási irodák így próbálják minimalizálni veszteségeiket. Ezért is van az, hogy főleg szervezett utaknál, charteres járatoknál dübörög ez a divat. Jó esteben, kevés van belőlük. A gyakorlatban, nálunk, viszont a csapból is ez folyik. Úgy tűnik nem vagyunk elég “érettek” a szervezett utazáshoz. Mindenben van csapda. Túlárazás utáni leértékelés? Nem lepődnénk meg, ugye?!

Mert a lényeg itt van elásva. Klasszikus értelemben, ugyanis, csak olyan út minősíthető last minute-nak, amit korábban már ugyanazon cég drágábban, teljes áron próbált értékesíteni. Ezért ne dőljünk be semmi jól marketingezett felhívásnak, hanem nézzünk utána alaposan, hogy mire adjuk ki a pénzünket. Nem kell az elő- és utószezonra blazíroznunk. Találunk főszezonra kínált jó ajánlatokat is. Csak ne higgyünk rögtön az első benyomásnak. Az igazi profi cégek nem hirdetnek hónapokkal az indulás előtt last minute-et. Ők egyszerűen csak fel akarják tölteni az üresjáratokat. Kedvezményesen és korrekten úgy, hogy az olcsó utazás ne csak a fiatalok és idősebb korosztály privilégiuma legyen, hanem elérhető akár kis és nagycsaládosok számára is.

Szerző: Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/Unknown-1.jpeghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/Unknown-1-150x150.jpegNews CityUtazáscharter járat,last minute,nyaralás,olcsó utazás,szervezett utakTunézia? Egyiptom? Mallorca vagy Ibiza? Mindegy csak jó olcsó legyen? Vannak, akik évek óta erre specializálták magukat. Csak így utaznak. Kivárnak. Ameddig csak lehet. Bőrönd bepakol, útlevél zsebben és start a legjobb áron. De, mit jelent igazából a “last minute” út? Vajon tényleg annyira jól járunk vele, mint azt...