A tejcukor érzékenységről minden laikus rögtön arra asszociál, hogy a betegségben szenvedő fél semmilyen tejterméket nem fogyaszthat. Hogy lehet az isteni sajtok, vagy finomabbnál finomabb tejszeletek, pudingok és joghurtok nélkül élni? Ne ijedjünk meg, a laktóz intoleranciának is vannak fokozatai, mint bármely más nyavalyának. Szinten tartható, tehát akár egy laktóz érzékeny is bátran leemelheti a szupermarketek polcairól az imádott és megszokott tejtermékeket.

A laktóz két, úgynevezett gyűrűből (galaktóz és glükóz) álló cukor, mely a tejben található, és amit felszívódás közben a laktáz enzim a vékonybelek hámjában szőlőcukorra és galaktózra bont. A laktáz enzim idővel veszíthet aktivitásából (a betegség súlyossága az enzim aktivitásától függ, egyénenként eltérő) és tej fogyasztásakor a tejcukor a bélcsatornában ragad. Erős, vizet vonzó természetének köszönhetően a belek tartalma a vérből elszívott folyadékkal felhígul, és általában váratlan, durva hasi görcsökkel, szellentésekkel járó hasmenést okoz. A tünetek párosulhatnak egyéb étel, vagy tejfehérje által kiváltott allergiával. A laktáz enzim tevékenysége már kétéves(!) korban csökkenni kezd, ugyanakkor a betegség hatéves kor alatt ritkán alakul ki.

Mediterrán országokban nagyon magas a tejcukor érzékenyek száma, akár hetven százalékuk is szenvedhet a betegségtől, sőt valamennyi ázsiai (kilencven százalékuk), és afrikai származású embert is jelentősen érinti. Magyarországon a felnőttek körülbelül harminc-negyven százaléka érintett.

A laktóz-intoleranciának számtalan oka lehet. A szaknyelven elsődleges (újszülöttkori) deficiencia egy életen át elkíséri a beteget, ez a leggyakoribb és az említett laktáz aktivitás csökkenés áll a háttérben. Az öröklődő, már csecsemőkorban is észlelhető formája szerencsére igen ritka. Aggasztó viszont a tudat, hogy 6-40 éves kor között bármikor észlelhetjük magunkon a betegség tüneteit, először is hasi érzékenység, és puffadás formájában, orvosunk ilyenkor a hasfalon keresztül a vékonybelek vetületében heves bélmozgásokat hall. További laboratóriumi vizsgálatok során a székletből laktóz mutatható ki, melynek vegyhatása savas (tehát pH 5,5 alatti a kapott érték), a tejsavas erjedésnek köszönhetően. Végeznek hidrogénlélegeztetési tesztet, szövettani vizsgálatokat is a konkrét diagnózis érdekében.

laktóz 3A laktóz-intolerancia jelenléte úgy is megállapítható, hogy egy időre kizárjuk a tejet étrendünkből, ez gyors megoldás a kedvgyilkos tünetek megszüntetésére. Egy bizonyos időintervallum elteltével ismét laktózt kell juttatunk szervezetünkbe. Amennyiben a korábbi panaszok újra jelentkeznek, már kezdhetjük is átnyálazni az arany oldalakat, hogy leakasszunk egy jó dokit. Ez a próba azonban nem elég a pontos diagnózis felállításához, hiszen lehetséges, hogy tejallergiánk van. Nem mindegy. Ha biztosra akarunk menni, szükséges további teszteknek is alávetnünk magunkat, és erősen ajánlott végigjárnunk ezt az utat, ha nem akarunk egész életünkben két lábon járó úszógumikként bolyongani.

Az időben észrevett és lelkiismeretesen betartott étrendi szabályok segítségével teljes életet élhetünk. Riasztó a tény, hogy az elhanyagolt kisgyermekkori tejcukor érzékenység a rossz felszívódás hatására testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. A nemtörődöm hozzáállás a betegnél gyenge fizikai és szellemi teljesítőképességet, illetve fertőző betegségekkel szembeni nagymértékű érzékenységet eredményezhet.

Semmiképp ne dugjuk homokba a fejünket! Kisgyermekeseknek van lehetősége az előrelátó laktáz-kezelést választani, mely csak újszülöttkorban végezhető, leginkább gyomorszondán át történő táplálással, amikor is az évekkel fokozatosan gyengülő laktáz enzimet és az anyatejet egyszerre juttatják a gyermek tápcsatornájába. A tej elősegítheti a koraszülött laktáz enzim tevékenységének mielőbbi megindulását, tehát az adott gyermeket „normálisan” lehet majd táplálni. Ez a módszer azonban még nem egy mindennapos, rutin beavatkozás, sok a vita körülötte.

laktóz 2A vastagbél tejsavbacilus-flórája kifejlődhet hónapokon keresztül tartó, fokozatosan növelt dózisú laktóz adagolás mellett. Egy személyre szabott diéta a legpraktikusabb tejcukor érzékenység esetén, a különböző fogások összeállításához pedig nem is kell messzire mennünk, az internetnek hála, receptek ezreit tesztelhetjük otthonunkban. A szükséges vizsgálatok után tisztán látjuk, milyen típusú ételeket vagyunk kénytelenek elkerülni. Nem minden tejtermék elfogyasztása után kell a fejünket az iroda asztalába vernünk. A joghurtfélék, a savanyú tejtermékek, vagy a hosszan érlelt száraz sajtok például nem okoznak kellemetlen perceket. A laktóz érzékeny ember tudatosan felépített étrendjében különösen nagy figyelmet kell szentelni a kálcium pótlására, erre a növényi alapú italok ( például szója -, rizs-, kókusztej) fogyasztása az egyik legjobb megoldás. A kálcium felszívódását a megfelelő mennyiségű D vitamin bevitele, és a rendszeres testmozgás is nagyban elősegíti.

 

A laktóz-intoleranciára ugyan nem létezik gyógyír, de kellő tudatossággal remekül együtt lehet élni vele.

Szerző: Szalai Johanna

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/64f26b3a4ffa1d4eaa3f8e72a2c6b7aa.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/64f26b3a4ffa1d4eaa3f8e72a2c6b7aa-150x150.jpgNews CityEgészséglaktáz,laktóz,laktóz intolerancia,tejcukor,tejcukor érzékenység,tejtermékekA tejcukor érzékenységről minden laikus rögtön arra asszociál, hogy a betegségben szenvedő fél semmilyen tejterméket nem fogyaszthat. Hogy lehet az isteni sajtok, vagy finomabbnál finomabb tejszeletek, pudingok és joghurtok nélkül élni? Ne ijedjünk meg, a laktóz intoleranciának is vannak fokozatai, mint bármely más nyavalyának. Szinten tartható, tehát akár egy...