Attól függetlenül, hogy van-e tudomásunk betegségről, allergiáról, ami miatt változtatnunk kell étkezési szokásainkon, az életmódváltást egészségünk érdekében érdemes fontolóra venni. Ha egy ismerősöm előáll ezzel az ötlettel, nem győzöm őt támogatni. A 165 forint/kg áron kapható fehérliszt elhagyása, és a reform, bio, paleo, azaz, „drága” közé, az átlagember sajnos egyenlőségjelet tett. Az 500 forintos magos vekni meg amúgy sem passzol a gulyáshoz.

A gabonák egyik fehérje összetevője a glutén, melynek két csoportját, a glutenint és a gliadint fele-fele arányban tartalmazzák a zab, rozs, búza és árpa lisztek. A gluténérzékenységet a testünk gliadin komponensre adott reakciója okozza. Ez esetben, amennyiben hosszú távon az említett összetevőt tartalmazó ételeket fogyasztjuk, a vékonybél nyálkahártyája sorvadásnak indul. Szervezetünkben a tápanyagok nem tudnak rendesen felszívódni, sem beépülni.

Testünk legfőbb életvezetési tanácsadónk lehet, csak figyelnünk kell az általa közvetített jelekre. Ha például szokatlan módon, esetleg hosszabb ideje a hasmenés poklában sínylődünk, fontolóra kell(ene) vennünk egy alaposabb kivizsgálást. A vizsgálat során kiderülhet, hogy csupán gluténérzékenyek vagyunk, ez pedig sokkal kevesebb stresszel jár, mint google doktor segítségével daganatos betegséggel diagnosztizálni magunkat, és pánikba esni. Ilyenek vagyunk, mi emberek, ha fáj a fejünk „ráguglizunk”, puff agydaganat! Kíméljük meg az idegeinket ettől, és forduljunk élő, lélegző szakemberhez!

Mit tegyünk, ha kiderült gluténérzékenyek vagyunk? Nyilván először elképzeljük, hogy innentől nem ehetünk meg semmit a hőn szeretett házikosztból, agyő bolti péksüti és egyéb tésztafélék. Miután beletörődünk a diagnózisba kutakodunk kicsit, rájövünk, hogy a gluténmentes élelmiszerek rohadt drágák az átlagkereső mércéjével. Igen, valóban ez van. Másrészről belegondolni is szörnyű, hogy a garasoskodás okán olyan tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, melyek ránk nézve károsak, viszont az garantált, hogy a hosszú távon kaján spórolt pénzt gyógyszerre költjük majd.

Az interneten gluténmentes receptek tömkelegébe futhatunk bele, külön webáruházak szakosodtak a betegségben szenvedők igényeit kiszolgálni, sőt, egyre több étterem is törekszik lisztérzékenyeket megcélzó ételek készítésére. Kóstoltam már ilyen „mentes” pizzát, és ugyanolyan isteni volt, mint a sima alapú. Az otthon használt búzalisztet simán ki lehet cserélni kókuszlisztre, vagy létezik tökmagliszt, lenmagliszt, gesztenyeliszt is. 2016-ban már kismillió módon élhetünk fehérliszt nélkül is teljes életet. Fel a fejjel, ez azért nem olyan eget rengető, mintha levágnák a fél karunkat!

glutén 2Mi történik, ha csak legyintünk az egészre, és ugyanúgy folytatjuk az életünket, és kéttenyérnyi fehér bányászkenyereket majszolgatunk el minden nap, amire aztán ráküldünk egy nagy szelet sarki cukis dobostortát? Bármilyen meglepő, de súlyvesztést tapasztalhatunk, amely annak ellenére következik be, hogy nem változtattunk étkezési szokásainkon. Ennél is súlyosabb azonban a folyadék visszatartás kialakulása. A felszívódási zavarok miatt a vérben található fehérjeszint lecsökken, melynek eredményei szintén szembetűnőek, testünkön ödémák jelenhetnek meg, és/vagy állandó puffadást tapasztalhatunk. És ha egy üzlet egyszer beindul… Jön a vitaminhiány, a vas és B12 vitamin nem megfelelő felszívódása vérszegénységet, a kálium és magnézium csökkenése izomgyengeséget, a D-vitamin és kálcium hiánya csontritkulást, a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységet okoz. Nőknél a menstruáció elmaradását, sőt meddőséget is eredményezhet.

A betegség öröklődő, így ha a felmenőink között akadnak lisztérzékenyek, menjünk a dolgok elébe, mindenképp forduljunk orvoshoz! Már csecsemőkorban is kialakulhat gluténérzékenység, melynek jellemző tünetei a hasmenés, hasi fájdalmak, zsírszéklet, súlyvesztés és fokozott gázképződés. A felsoroltak együttesen okozhatnak látványosan előredomborodó hasat, ez azonban inkább babáknál és kisgyermekeknél fordul elő, felnőtt korban nem ilyen szembetűnő.

Csak pozitívan, jó lesz az a nokedli rizslisztből is!

Szerző: Szalai Johanna

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/images.jpeghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/images-150x149.jpegNews CityEgészségéletmódváltás,emésztési panaszok,glutén,lisztérzékenységAttól függetlenül, hogy van-e tudomásunk betegségről, allergiáról, ami miatt változtatnunk kell étkezési szokásainkon, az életmódváltást egészségünk érdekében érdemes fontolóra venni. Ha egy ismerősöm előáll ezzel az ötlettel, nem győzöm őt támogatni. A 165 forint/kg áron kapható fehérliszt elhagyása, és a reform, bio, paleo, azaz, „drága” közé, az átlagember sajnos...