A sport igazi gyógyír. Káros mellékhatások nélkül. Mozgás közben a test és a lélek egyszerre újul meg, szépen építi egymást minden folyamat. Te mit teszel magadért, hogy a holnap is a tiéd lehessen? Kiszívod a 100%-ot mindennapból? Energikus vagy? Elég jól ismered a testedet?

Ha a lustaság fél egészség lenne, minden második magyar legalább ezer évig élne… merthogy igazán tunyák és motiválatlanok vagyunk a mozgás területén. Legalábbis azon eredmények szerint, amit nap mint nap az orrunk alá dörgölnek a legfrissebb kutatások. Pedig a sporttal történő rekreáció nagyon fontos. A célja az, hogy meghosszabítsuk életünket, konfortosabban érezzük magunkat a testünkben. Ha mindehhez hozzáadódik olyan extra is, hogy felgyorsíthatunk vele bármilyen rehabilitációt, gyógyulási folyamatot, akkor vajon mi választ el minket attól, hogy naponta legalább 20 fekvőtámaszt nyomjunk le?

egészséges sport 2Talán azért nem teszünk igazi erőfeszítéseket, mert édes sötétségben, tengernyi prekoncepcióval ölelkezve élünk. Ragaszkodunk az elveinkhez, miközben bűntudatunkat közben minimum egy fél disznónyi sült oldalassal fojtjuk el, a szánkat pedig frissen sült fehér kenyérrel töröljük tisztára. Közben, nyilván, nézzük a ropi lábú modelleket és mantrázzuk: “mi legalább boldogan ettünk egy jót”. A szívünk eközben már visít, dübörög, ki akar szakadni, a levegőt kapkodjuk egy 5 kilós bevásárló szatyor cipelésekor, a térdeink ellenállnak minden egyes lépcsőfoknak, vérnyomásunk az egekben. De mi dacból, és erős önérzetből, akkor sem akarunk olyanok lenni, mint a legújabb fürdőruhamárka sokszor egészségesnek tűnő modelljei. Mert elveink vannak…

egészséges sport 1Elnézést, de itt óriási tévedés van! Nem a szexi balatoni test miatt kell megmozduljunk, hanem azért, hogy teljes értékű életet élhessünk.. A felmérések szerint, ugyanis, nem kell vadul belefáradnunk a napi sportolásba, elég, ha megtaláljuk a nekünk való mozgásformát és egyszerűen, kellemesen elfáradunk benne. Épp testben, épp lélek! Senkit nem buzdítanánk arra, hogy holnap lerohanjon az első edző terembe és gyúrja szálkásra magát. Itt is, mint minden esetben a mértékletesség és fokozatosság aranyat ér.

Mivel kezdjük?

Az egyszerűbb mozgásformák preferáltak. A cél az, hogy erősödjünk, aztán felügyelet mellett növelhetjük az adagunkat. Jó időben kötelező a szabad levegő. A repertoár nagyon széles: úszás, futás, séta, túrázás, biciklizés, tánc, labda játékok… Mindent csak élvezettel. Miért éri meg? Mert, ha becsülettel csináljuk, akkor idővel, könnyen grátiszba kapjuk meg azt a bizonyos bomba alakot is, amire annyit fújtunk chips-et zabálva!

Hogyan is lesz a rendszeres mozgástól újra zöld a fű?

 • Ha mozgásra adjuk a fejünket, akkor könnyebben beindul a fogyás.
 • Drága terapeuták helyett, ezzel üzhetjük el a depresszió okozta tüneteinket.
 • Kiegyensúlyozottabbak leszünk lelkileg.
 • Mérsékelhetjük a életünkben lezajló stessz, családtagajinkon történő levezetését (a sport eleve megtanít kezelni a stersszt).
 • Gyorsabban rehabilitálódunk törés, szakadás és egyéb mozgásszervi betegségekből.
 • Orgazmus közeli eredményeket érhetünk el fej-, gerinc- és vállfájdalom esetén.
 • Lemondhatunk az altatókról, mert nem lesz többé alvászavarunk.
 • Erősítjük az immunrendszerünket, ezáltal megelőzhetjük a betegségeket.
 • Edzettebb lesz a szervezetünk, így erősebbek lesznek annak helyreállító folyamatai.
 • Lelki és testi szempontból is mérsékeljük a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
 • Megnő a tüdőkapacitásunk, ergo javul a légzésünk közben.
 • Megerősödik a szívizom, tehát egekbe szökik újra a teljesítőképességünk.
 • Plusz egy érv: a magyar népbetegség, a diabetes leghatékonyabb ellenfele a mozgás!

Kezdd el már ma! Határozd meg a célt, amit a mozgással el szeretnél érni! Konzultálj az orvosoddal, edzővel, és vágj bele. Most! Nem vicc! Értékes éveket nyerhetsz.

Szerző: Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/jogger-3071964_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/jogger-3071964_960_720-150x150.jpgNews CityEgészségbetegség megelőzés,egészséges élet,hosszú élet,rehabilitáció,sportA sport igazi gyógyír. Káros mellékhatások nélkül. Mozgás közben a test és a lélek egyszerre újul meg, szépen építi egymást minden folyamat. Te mit teszel magadért, hogy a holnap is a tiéd lehessen? Kiszívod a 100%-ot mindennapból? Energikus vagy? Elég jól ismered a testedet? Ha a lustaság fél egészség...