Prince, a világhírű zenész 57 éves korában, április 21-én hunyt el Paisley Parki stúdiójában, Minnesotában. A hírek szerint nem zárható ki az idegenkezűség, a hatóságok jelenleg is vizsgálódnak az ügyben. Rá emlékezünk most.

Alaposan rájár a rúd a zene nagy öregeire mostanában. Lemmy, a Motörhead frontembere, és David Bowie után, most Prince is csatlakozott az égi zenekarhoz. Úgy tűnik a rock ’n’ roll életérzés, a drogok, az alkohol és a cigaretta nem egyformán tartósítja az embereket. Hiába, nem lehet mindenki Keith Richards, a halhatatlan, a vámpír, aki kiszívja zenésztársaiból az életerőt. (De most komolyan, mi lehet a titka?) Lassan bármilyen drámai hír érkezik külföldi zenészekről, a Rolling Stones gitárosa azonnal felbukkan egy ütős mém formájában, mondván „jó jó, nyugodjon békében, de Keith Richards megvan még?! Huh, megvan, mindenki megnyugodhat!”.

Jóllehet a humor segít átvészelni a legnehezebb pillanatokat is, a Prince körüli felhajtást mégis ugyanolyan nehéz megemészteni, mint legendás társaikét. A herceg, zenei pályafutása hivatalosan 17 éves korában kezdődött, 1976-ban, pedig már egy évvel korábban gitározott és dalt írt unokatestvére férjének. Első önálló albuma 1978-ban jelent meg a Warner Bros. Támogatásával. Az ezen szereplő 27 hangszert elképesztő módon, mind Prince szólaltatta meg.

Első nagy sikere az 1980-as ’I wanna be your lover’ című dal volt. Ez a kislemez több mint egymillió példányban kelt el. Az énekes, ezzel párhuzamosan egy másik projektbe is belevágott, megalapította a Time nevű zenekart, mellyel 1990-ig négy albumot adtak ki. A 80-as évek elején kiharcolta magának a lehetőséget, hogy főszerepet játszhasson egy mozifilmben. 1984-ben el is kezdte forgatni a Purple Raint (nálunk Bíboresőként lehet rákeresni).

prince 2A szókimondó tartalomra figyelmeztető ’parental advisory: explicit content’ jelzést is az énekesnek, és Tipper Gore, Al Gore amerikai ex-elnök feleségének „köszönhetjük”. Gore 11 éves lánya ugyanis Prince túlfűtött, erotikus töltetű ’Darling Nikki’-jét hallgatta (mely dal egyébként személyes kedvencem), és ezen az asszony bepöccent. Valahol jogos, 11 éves lányok ne hallgassanak maszturbáló, szexéhes csajokról szóló dalocskákat, 12- 13 évesen úgyis csőstül jön a baj, amikor beköszönt a kamaszkor.

Sikert sikerre halmozva, megannyi teltházas koncert és Top 10-es dal után a Warner kiadótól való függetlenségi harcban (akikkel 2014-ben aztán újra szerződött) az énekes 1993-2000-ig az első körben értelmezhetetlen szimbólumot használta, amit egy idő után ’Love Symbol’-ként emlegettek.

2015-ig 39 stúdióalbumot készített, és 28 turnén lépett fel a világ minden pontján. Zenei munkássága előtt még az is megemeli a kalapját, aki amúgy soha nem volt nagy rajongója. Eklektikus stílusát, legyen szó bármilyen nyitott elméjű zenekedvelőről, nem könnyű befogadni. Két legnagyobb slágerét a rádiók a mai napig orrvérzésig játszák: a ’Gett off’ és a ’Cream’ dallamaik, szövegeik okán ezért méltán sztripperek kedvencei a mai napig.

Magánéletét tekintve Prince nem volt túl szerencsés, mindkét házassága válással végződött, utódai sajnos nincsenek. Az első, háttértáncosával kötött frigy feltehetően a közös gyermek halálát nem bírta el, a kisfiú Pfeiffer szindrómával született, egy hetet élt.

Prince életének minden egyes apró szegletét átjárta a különcség: vegán volt, 2001-től pedig Jehova tanúja (állítólag ő maga is házról házra járt hirdetni az igét). Az elmúlt évtizedben rengeteget betegeskedett, 2005-ben csípőműtétre lett volna szüksége, de jehovaként, visszautasítva a vérátömlesztés lehetőségét, nem volt hajlandó alávetni magát a beavatkozásnak, inkább élete végéig bottal járt.

Influenzával magyarázott betegeskedés, rejtélyes rosszullét miatti kényszerleszállás után április 21-én reggel 10 óra 7 perckor nyilvánították halottnak, testét stúdiókomplexuma liftjében fedezték fel. Hamvait biztonságba helyezték, holléte ismeretlen, végrendeletet nem hagyott hátra.

Egy multitalentumot, zsenit, ikont, titokzatos zenészt veszítettünk el. Nyugodjék békében!

Szerző: Szalai Johanna

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/04/e47a8464e2900074749d2fa8823ee347-1-808x1024.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/04/e47a8464e2900074749d2fa8823ee347-1-150x150.jpgNews CityNagyvilághalál,ikon,Price,tehetség,zenei zseni  Prince, a világhírű zenész 57 éves korában, április 21-én hunyt el Paisley Parki stúdiójában, Minnesotában. A hírek szerint nem zárható ki az idegenkezűség, a hatóságok jelenleg is vizsgálódnak az ügyben. Rá emlékezünk most. Alaposan rájár a rúd a zene nagy öregeire mostanában. Lemmy, a Motörhead frontembere, és David Bowie után,...