Jóllehet, kapásból vitatkoznánk ezzel a megállapítással, a tények azonban azt bizonyítják, hogy a dollárban számolt megélhetési költségek nem annyira magasak a magyar fővárosban, mint a világ más városaiban.

Az EIU kiszámolta

Az Economist Intelligence Unit összeállítását tekintve, a világ nagyvárosai között Budapest a 107. legdrágább város a világon. Egyedülálló fővárosunk 133 másik versenytárssal összevetve, az egyik legélhetőbbnek bizonyult. A vizsgálatot az EIU egy 160 termékből összállított áru- és szolgáltatáskosár átlagárát figyelembevéve folytatta le. Az összehasonlítást dollárban mérték, hagyományosan New York-ot véve alapjául.

Nincs meglepetés a top 10-ben

Első helyen, továbbra is Szingapúr végzett. Az ötödik helyet, szintelső európai, euroövezeti városként, Párizs szerezte meg. Őt, Helsinki követi a 17. helyen és Frankfurt a 18.-on. A lista további érdekességei, hogy Párizs mellett komoly helyen szerepel Zürich, Hongkong, Genf, London, New York, Koppenháa, Szöul és Los Angeles is.

Visszaestek az oroszok

világváros 2Miután a rubel történelmi mélypontra süllyedt az év elején a dollárhoz képest, folytatva egy gyengülési tendenciát, óriásit zuhant Moszkva helyezése a listán.

 

A másik orosz nagyváros, Szentpétervár szintén visszaesett, nem kevesebb, mint 51 helyet a tavalyi megélhetési költségek mércéjén.

Közeli szomszédainknál még mindig meredekebb a helyzet

világváros 3

Varsó, Prága mind mind előkelőbb helyet kaptak nálunk. A lengyel főváros a 95. helyen áll, míg a csehek páratlan városa New York megélhetési költségeinek 62 százalékával a 88. helyre küzdötte magát.

Érdemes elgondolkodnunk az összehasonlításon, vajon érdemes e megörülnünk annak, hogy “csak” a hátsó 30-ban foglalunk helyet?! Akárhogy is nézzük, ha az EIU listáját vesszük alapul: akkor Lusaka érdekes végcél lehet, ugyanis pillanatnyilag ez a világ “legolcsóbb” városa. Figyelem! Zambiában található!

 

Szerző: Kovács Eni

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/04/Unknown-1-1.jpeghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/04/Unknown-1-1-150x150.jpegNews CityBelföldgazdaság,megélhetés,metropolisz,utazás,világvárosJóllehet, kapásból vitatkoznánk ezzel a megállapítással, a tények azonban azt bizonyítják, hogy a dollárban számolt megélhetési költségek nem annyira magasak a magyar fővárosban, mint a világ más városaiban. Az EIU kiszámolta Az Economist Intelligence Unit összeállítását tekintve, a világ nagyvárosai között Budapest a 107. legdrágább város a világon. Egyedülálló fővárosunk 133...