Javában zajlik a kampányolás Amerikában az őszi elnökválasztásra. Jönnek mennek az ígéretek, nagyszabású, hatásvadász megjelenések. De vajon ki lesz a befutó? Ki dobhatja azt a bizonyos nagy hátast végül az Fehér Ház elnöki ágyába?

Hillary Clintonnak az élet is kampányol

Mindennapra jut újabb hír az amerikai előválasztásokkal kapcsolatban. Már túl vagyunk a híres szuper kedden is, melyről azt tartja a legenda, hogy az általános választásokon induló jelöltek legnagyobb elő mérföldköve. A republikánus és demokrata párt színeiben induló jelöltek lassan morzsolódnak és kristályosodik a kép, vajon melyik párt támogatásával ki indulhat majd ősszel az amerikai elnöki posztért. Talán klisének tűnik, hogy egy színes bőrű elnök után a legesélyesebb, hogy Amerika női elnököt kaphat, Hillary Clinton személyében?

Hosszú és tudatos menetelés az elnöki posztig

amerikai elnökválasztás 2016

Hillary Clinton jogászként végzett a Yale egyetemen, ott, ahol anno megismerte férjét, az egykori amerikai elnököt, Bill Clintont. Hillary már First Lady-sége alatt sem tétlenkedett, síkra szállt azért, hogy minél nagyobb figyelmet kapjanak az emberi jogok, ezen belül is a nők egyenlősége és a gyerekvédelem. Politikai missziójának azóta is ezek a meghatározó elemei. Jóllehet, a Monica Lewinsky botrány nem tett jót önbizalmának, karrierjét, tartásának és kitartásának köszönhetően viszont az egekbe repítette. Szimpatizánsainak nagy részét, politikája mellett megnyerte a benne rejlő “ember”, “nő”. Az, hogy kiállt férje mellett, diplomatikusan és nemesen viselte a történéseket és nem kreált bulvár szenzációt életéből. (Az üggyel kapcsolatban először, csak évek múlva, önéletrajzi könyvében nyilatkozott.)

Erős nő, konkrét célokkal

2001 után, Hillary New York állam szenátora lett. 2009-ben, az Obama kormány ideje alatt, 4 évig ő vitte a külügyminiszteri posztot. Bár döntései miatt sokan kritizálták, mégsem veszített népszerűségéből, ezért 2016-ban újra harcba száll az elnöki posztért. A legnagyobb szakértők szerint, Clinton és Trump fog csatázni novemberben az elnökségért. Az a Trump, aki a republikánus párti elit utálatának ellenére (vagy éppen segítségével) sorra maga mögé utasítja ellenfeleit és az a Hillary Clinton, akinek anno a Monica Lewinsky botrányban tanusított magatartása bebetonozott rajongókat, szimpátiát és szabad utat hozott, hogy megmutassa és elfogadtassa magát az amerikai politikai elitben.

Túl a “szuperkedden”

amerikai elnökválasztás 2016Már március elején megvolt az amerikai elnökválasztási folyamat egyik legfontosabb állomása, ahol a republikánus Trump és a demokrata Clinton nagyon fontos győzelmeket aratott. Clinton párton belüli legnagyobb (talán egyetlen) ellenfele Bernie Sanders, bár tartja magát erősen, mégis azt jósolják, hogy esélytelen az erős, remek programmal kampányoló Hillary ellen. Ha bejönnek az előrejelzések és Donald Trump, maga mögé utasítja 2 igazán veszélyesnek tűnő, republikánus ellenfelét Ted Cruzt és John Kasich-ot, akkor igazi show lesz a novemberi választás, ami egy modern gondolkodású, harcias női elnököt adhat Amerikának.

Szerző: Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/04/gettyimages-505698486-master-jpg.exact679x452.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/04/gettyimages-505698486-master-jpg.exact679x452-150x150.jpgNews CityNagyvilágamerikai elnökválasztás,Bernie Sanders,Donald Trump,Hillary Clinton,női elnök,szuper keddJavában zajlik a kampányolás Amerikában az őszi elnökválasztásra. Jönnek mennek az ígéretek, nagyszabású, hatásvadász megjelenések. De vajon ki lesz a befutó? Ki dobhatja azt a bizonyos nagy hátast végül az Fehér Ház elnöki ágyába? Hillary Clintonnak az élet is kampányol Mindennapra jut újabb hír az amerikai előválasztásokkal kapcsolatban. Már túl vagyunk...