Ha éppen nem arról álmodozunk, hogy vajon, Budapesten lesz e valaha Olimpia, akkor az tartja fogságban gondolatunkat, hogy milyen fordulatokat hozhat a Zika vírus a Rioi Olimpia életébe…

A WHO szerint robbanásszerű terjedés várható

A Zika vírust, nagyából az ebola járvánnyal sorolják egy kategóriába, mi több a WHO szakemberei veszélyesebbnek is érzik azt, prognosztizálva, hogy 2016 év végére, akár 4 millió felett lehet majd a fertőzöttek száma. Pesszimisták? Nem azok. Inkább realisták. Mivel a Zika vírus okozta Zika láz, egyik legérintettebb területe pont Brazília, ahol idén augusztusban megrendezik az Olimpiai játékokat.

Honnan jött Zika? És miért pont most?

A Zika vírus nem újkeletű dolog. Jelentősége azért nőtt meg az elmúlt hónapok alatt, mert összefüggésbe hozták a kutatók a magzatoknál előrforduló kóros kisfejűséggel és a gerincvelő gyulladással. A Zika egy, a rovarok által terjesztett fertőző vírus, ami ellen nincs oltóanyag. A trópusi övezetekben, elsősorban Brazíliában, Paraguay-ban, Kolumbiában, Venezuálában, Puerto Ricoban, azaz a Latin Amerikai térségben és Óceániában élő szúnyogok (egyiptomi csípőszúnyog, ázsiai tigrisszúnyog stb.) csípése okozza a Zika láz nevű betegséget. Nem olyan könnyű diagnosztizálni, hiszen a tünetei a legtöbb fertőzöttnél enyhe lefolyásúak és nem sokban különböznek egy egyszerű influenza, nátha, sárgaláz tüneteitől: láz, fejfájás, vörös szem, kiütések, izom és izületi fájdalom, melyek 1 hétnél tovább nem tartanak.

zika2

Csak a klasszikus védekezésben bízhatunk…

Zika típusú megbetegedést eddig 20 ország jelentett. Ugyan a vírus nem halálos, de különösen veszélyes a terhes nőkre és magzataikra, akiknél a feltételezések szerint, a már említett súlyos rendellenességet, kisfejűséget okoz. Brazíliában már150 felett van az így született babák halálozásának száma. Mivel ellenszer egyenlőre nincs, ezért a hangsúly a klasszikus megelőzésen, azaz a szúnyoginvázió visszaszorításán, a szúnyogok elleni védekezésen, szúnyoghálók stb. használatán van.

zika1

Mi újság velünk?

A környező országok közül már Szlovákiában és Csehországban is diagnosztizáltak Zika fertőzöttet. Mivel a betegség emberről emberre, elsősorban vér és nemi értintkezés útján terjed, s mert a kontinentális éghajlat nem kedvez a fertőző szúnyogok elszaporodásának, kicsi az esélye annak, hogy Magyaroszág járványszerűen érintetté váljon az ügyben.

Mitől kell mégis tartani?

Ugyan még nem bizonyított, de egyes kutatók szerint a szúnyogok is átadhatják egymásnak a fertőzést… ha ez igaz, akkor olyan ütemesen fog terjedni a Zika láz, hogy az ellenszer, aminek kifejlesztése akár évtizedekig is eltarthat, már nehezen állítja majd meg ezt a folyamatot, amely a francia kutatók szerint (jóllehet nincs egyenlőre konkrét bizonyíték) a felnőtt agyat is károsíthatja, és az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillon- Barré szindrómát is előidézheti.

Mi lesz veled Olimpia?

Az augusztusi brazil “tél” ugyan nem kedvez az egyiptomi csípőszúnyognak, az olimpiai turizmust azonban így is megakaszthatja. A WHO és a nagyobb szervezetek is elővigyázatosságra intenek, miközben a brazil katonák ezerei mindent megtesznek annak érdekében, hogy Rio környékén részt vegyenek a szúnyogirtásban. Az olimpia miatt reflektorfénybe kerülő metropolis, egy ilyen méretű eseménnyel akár világméretű járvány kiindulási pontja is lehet. Riogatás lenne az egész? Jelenleg a nemzetek között sincsen egység. Sok országban a sportolókra bízzák indulnak e vagy sem. Vajon érdemes túlaggódni? Vagy elég betartani az óvintézkedéseket? Akárhogy is van, hamarosan itt a start!

Szerző: Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/04/rio201678.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/04/rio201678-150x150.jpgNews CityKezdőlapNagyvilágkisfejűség,olimpia,Rio,sport,vírus,zika  Ha éppen nem arról álmodozunk, hogy vajon, Budapesten lesz e valaha Olimpia, akkor az tartja fogságban gondolatunkat, hogy milyen fordulatokat hozhat a Zika vírus a Rioi Olimpia életébe… A WHO szerint robbanásszerű terjedés várható A Zika vírust, nagyából az ebola járvánnyal sorolják egy kategóriába, mi több a WHO szakemberei veszélyesebbnek is...