Paleo, bio, vega, vegán… A 21. században megannyi táplálkozási forma közül választhatunk, és ezek alapján kismillió diétát és étrendet állíthatunk össze (szakember bevonása erősen ajánlott), megelőző vagy fogyókúrás céllal, vagy pusztán csak az egészségünk érdekében, önmagunkért. Ennek kapcsán beszélgettünk Róka Dániellel, a MentesNasi nevű bolt és webshop ügyvezetőjével.

ir_attachment_75

A weboldalatokon olvasható a MentesNasi létrejöttének miértje, a filozófiátok. A személyes vonatkozásra is kíváncsi lennék, mi vett rá Téged, hogy megalapítsd az üzletet?

Nagyjából 7 évvel ezelőtt egy influenza elleni védőoltás után súlyos egészségügyi problémával kellett szembesülnöm, amiről az orvosok nem tudták megállapítani, hogy pontosan micsoda, és mi okozza. Lényegében teljesen magamra maradtam egy komplex tünetegyüttessel, amit akár több lapon át részletezhetnék, de csak hogy a legjellegzetesebb tüneteit említsem: mindennapos láz, állandó migrénszerű fejfájás, izomgyengeség, folyamatos fáradtság, rendszertelen szívverés. Körülbelül egy évvel később egy külföldi klinika távdiagnózissal megállapította, hogy „krónikus fáradtság szindrómám” van, de ez nem sokat segített a helyzetemen, mert az orvosok nem ismerik ennek a furcsa „szindrómának” az okát és a gyógymódját sem itthon, sem külföldön. Mivel munkaképtelen lettem – hisz annyira gyenge voltam, hogy alig tudtam elhagyni a lakást – volt időm beleásni magam az alternatív gyógymódok világába, és vesztenivalóm nem lévén elkezdtem kipróbálni őket, egyiket a másik után, saját magamon. Volt, amelyiktől kicsit jobban éreztem magam, volt, amelyik egyáltalán nem használt és aztán volt néhány amitől jelentősen kezdett javulni az állapotom. Végül 2-3 év kellett hozzá, de sikerült visszahoznom az egészségemet egy olyan szintre, hogy most még jobb is a fizikai kondícióm, mint hét évvel ezelőtt volt, amikor ez az egész kezdődött. Ami talán nem is rossz eredmény, hiszen közben hét évet öregedtem.

Azután ahogy visszatekintettem néhány évvel ezelőtti önmagamra, aki meg volt győződve róla, hogy gyógyulni csak gyógyszerekkel lehet, és minden más módszer humbug, eszembe jutott hogy biztos sokan gondolkodnak még így rajtam kívül. És láttam milyen sok embernek van valami furcsa tünetegyüttese, amivel gyakorta jár orvoshoz, de nem sikerül kijönnie belőle. És akkor úgy éreztem hátha hasznára válhat más embereknek is az a sok ismeret és saját magamon szerzett tapasztalat, amit az elmúlt évek során összegyűjtöttem. Ez motivált, hogy csináljak egy kis boltot, ahol beszélgethetek az emberekkel, és olyan dolgokat, ötleteket kínálhatok, amik javítják az egészségüket.

 

Mikor kezdtél tehát teljesen átállni a bio életmódra? Egyáltalán a Te szótáradban mit takar az, hogy bio, vagy a bolt nevében szereplő „mentes” megnevezés?

Körülbelül öt éve kezdtem el fokozatosan „áttérni”, de az átállási folyamat tényleg egy folyamat volt, és eltartott olyan 2 évig, mire oda jutottam ahol most vagyok. Hivatalos „bio” minősítésű termékeket is szívesen fogyasztok, de az én személyes étrendem jelenleg főleg a glutén-, a cukor- és tartósítószer-mentességre épül. Olyan ételeket fogyasztok, amikben nincsenek finomított lisztek, cukrok és mesterséges adalékanyagok. Mint említettem sok mindent kipróbáltam magamon, és ez a táplálkozásra is vonatkozik. Kipróbáltam elhagyni az étrendemből egyesével mindegyik étel csoportot és figyeltem, hogy melyiknél leszek jobban, melyiknél nem, és így jött ki ez az étrend, ami nekem bevált. Persze másoknál ez a módszer mást is kihozhat, gyakori hogy a tej vagy a hús okoz valakinél problémákat. De mindenkinek csak javasolni tudom ezt a próbálgatásos módszert, mert igaz hogy sokáig tart, de ez adja a legbiztosabb, személyre szabott eredményt.

 

Milyen átalakulásokat tapasztalsz az életedben, egészségedben, mióta szemléletet és életmódot váltottál?

Teljesen megváltoztatta az életemet. A betegségből, amire elvileg nem volt gyógymód, szinte teljesen kihozott az életmódváltás, és ma újra teljes értékű életet élhetek. Ami meg kell hagyni elég nagy szó, mert a klinika ahol távdiagnosztizáltak, azt is közölte, hogy az ebben a betegségben szenvedő emberek esetében, mindössze 5%-nál következik be jelentős javulás a későbbi években. A többi 95%-nak az élete hátra levő részében megmaradnak a tünetei.

 

Nehéz a váltás folyamata? Gondolok itt például a friss és ropogós fehér kenyér, vagy a hagyományosan készült csokoládé elhagyására. Simán rá lehet húzni a tudatosság jelszót erre a folyamatra?

Az áttérés eleinte természetesen nekem sem volt könnyű. Imádtam a pizzát és a friss ropogós fehér kenyeret, amik ugye tele vannak fehér liszttel és egy évig tartott mire már nem csorgott össze a nyál a számban, amikor a metró aluljárón áthaladva megcsapta az orromat a friss Fornetti illata. De ahogy eltelt egy év, és a szervezetem hozzászokott az átalakult étrendemhez, már nem kívántam többet ezeket az ételeket. Ma már nem is érzem azt, hogy bármiről is „le kellene mondanom” azért hogy egészséges legyek. Az első nehézségeken az segített át, hogy nekem akkor fontosabb volt, hogy fittnek és egészségesnek érezzem magamat, mint hogy (akkori ízlésemmel nézve) finom ételeket egyek. Kis túlzással élve, ha cipőtalpat kellett volna ennem minden nap, hogy meggyógyuljak, akkor cipőtalpat ettem volna. Szerencsére erre nem volt szükség, és mielőtt bárki megijedne, meg kell mondanom, hogy az alternatív étrendek ugyanolyan gazdag és kellemes ízvilággal rendelkeznek, mint a tradícionális konyha, csak kevésbé ismert hogyan kell elkészíteni ezeket az ételeket. Amennyire tőlünk telik persze ebben is próbálunk segíteni az embereknek receptkönyvekkel, tanácsokkal.

fb_Termékeink

Mit gondolsz, hogyan lehetne rávenni a tradicionálisan készült, zsírban tocsogó magyaros ételeket kedvelő embert az áttérés előnyeiről? Sajnos többnyire korántsem elég a „jobb lesz neked, tedd meg az egészséged érdekében” győzködés…

Igen, nekem is azzal kellett szembesülnöm, hogy nagyon nehéz rávenni az embereket arra, hogy gyakorlatilag bármilyen jelentős váltást hajtsanak végre az életükben. Ez a táplálkozásra is, és úgy általánosságban az élet minden területére is igaz. A megszokások rabjai vagyunk. Sajnálatos módon az egészségtelen ételek esetében ez duplán igaz, mert a finomított liszt és cukor kimutathatóan függőséget is okoz. Még ha józan eszünkkel úgy is döntünk, jól van, elhagyjuk a cukrot, alig telik el néhány nap, és olyan elvonási tüneteink jelentkeznek, mint egy drogfüggőnek, és rohanunk a konyhaszekrényhez betömni egy egész tábla csokoládét. A kutatók az agyi aktivitások vizsgálatával tanulmányozták a jelenséget, és ugyanazt az agyi aktivitást figyelték meg a drogfüggés és a cukor függés esetében. Szóval ezért is olyan nehéz „meggyőzni” valakit hogy váltson étrendet. Próbálj meg egy drogost meggyőzni róla, hogy az nem tesz jót neki! Nem könnyű feladat. Saját tapasztalatból is mondom, hogy általában egy komoly, súlyos élethelyzet kell hozzá, hogy rászánjuk magunkat a változtatásra. De még akkor sem sikerül mindenkinek.

De mivel konkrétan megemlítetted a tradicionális magyar, zsíros ételeket, hadd jegyezzek meg velük kapcsolatban két fontos dolgot. Ha valaki kenyér nélkül eszi a zsíros ételeket, mindjárt sokkal kevésbé ártanak. A fő ellensége a szervezetünknek a finomított szénhidrát és nem a zsír, mint azt a közhiedelem tartja. A másik pedig, hogy zsír és zsír között is nagy különbség van. Megint csak a természetességet tartom fontosnak, hogy ne legyen kémiailag kezelt. A bio mangalica zsírt, ha valaki azt szereti, például egyáltalán nem tartom egészségtelennek.

 

Sok dietetikus támadja a paleo életmódot. Hogyan állnál ki mellette mégis? Mik az előnyei?

A paleo étrendnek is több változata van. És az sem ritka hogy két paleo irányzat követői támadnak egymásnak, hogy melyiküknek van igaza. Én ezekből a vitákból igyekszem kimaradni, és egyik paleo irányt sem tartom annyira szigorúan. Nem azért követem a paleos vonalat, mert mostanában divat, vagy mert megtetszett, hanem mert sok mindent kipróbáltam, és ez volt az ami nekem jelentős javulást hozott az egészségemben. Ha nem létezne a paleo mozgalom, valószínűleg akkor is ugyanúgy táplálkoznék most, mint ahogy teszem. És ha egy dietetikus ezt butaságnak tartja, joga van hozzá, de akkor is tény, hogy a hivatalos dietetika nem tudott az én problémámon segíteni, míg ez a fajta táplálkozás igen.

Egyébként a paleo elvek nagyon ésszerűek. Itt van ez az emberi szervezet, amit egyesek szerint a Teremtő, mások szerint a Természet hozott létre, de azt szerintem senki nem vitatja, hogy amikor létrehozta, akkor még nem léteztek finomított cukrok, sem finomított szénhidrátok. Ha pedig ez így van, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy fel lett-e készítve ez az emberi szervezet ezeknek a fogyasztására. És ha alaposabb klinikai tesztek vetjük alá a kérdést, arra jutunk, hogy nem, nincsen rá felkészülve, és egyáltalán nem tudja jól kezelni ezeket. Ezáltal ezek számos betegség előidézői vagy elősegítői lesznek.

 

Miért tartod fontosnak hirdetni ezt a filozófiát?

Szomorúsággal tölt el, amikor akár ismerősök körében, akár máshol annyi egészségügyi panaszról hallok. Ha ezeknek csak a felét el lehetne mulasztani egy kis tudatos odafigyeléssel, az emberek annyival kellemesebb és dinamikusabb életet élhetnének. És attól is szomorú vagyok, hogy a hivatalos orvoslás a legtöbb esetben nem ismeri el az alternatív terápiákat, és mesterséges vegyi anyagokkal próbál gyógyítani olyan dolgokat is, amikre természetes módszerek is léteznének. A táplálkozás pedig sokkal kevesebb hangsúlyt kap az ajánlott terápiákban, mint a csillapítók és csökkentők, miközben utóbbiaktól még eddig nem gyógyult meg senki. Hippokratész annak idején azt mondta, hogy „táplálékod legyen gyógyszered, és gyógyszered táplálékod”. Senki nem vitatja el tőle, hogy bölcs ember volt, hisz az orvosok mai napig hippokratészi esküt tesznek, mégis ez az alapfilozófia erősen feledésbe merült. Én azt gondolom, hogy nekünk kell ezt a gondolatot újra felélesztenünk és hirdetnünk, nekünk, akiken ez a hozzáállás ténylegesen segített.

 

Rengetegen szeretnének ráállni egy „mentes” életmódra, felvetődik azonban a kérdés, hogy mennyire engedheti meg magának egy átlag keresetű ember a paleo, bio termékeket? Hogy alakulnak az árak?

Úgy általánosságban elmondhatjuk, hogy mind a „mentes” ételek, mind a bio ételek egy jó kettes szorzóval meg szokták nyomni az árat, és adott esetben ez a szorzó még sokkal nagyobb is lehet. Egy vizes zsemle 15 Ft, egy paleo zsemle 350 Ft. Ez így elég sokkolóan hangzik, és tudom hogy sokakat el is riaszt. De az összehasonlítás nem ilyen egyszerű. Én reggelire annak idején 5 vizes zsemlét ettem (amiknek a 80%-a egyébként levegő) és utána délben már farkas éhes voltam. Viszont egyetlen paleo zsemle után 6-8 óráig nem érzem magam éhesnek. Ennek oka a gyors és lassú felszívódású szénhidrátokból adódó különbség. Aztán aki paleo/bio ételeket fogyaszt sokkal több értékes anyagot, rostot, nyomelemet visz be a szervezetébe, így szintén kevesebb mennyiségű étel elfogyasztására van szüksége. Vannak akik rengeteget esznek, mégis állandóan éhesek, mert szervezetük nem finomított szénhidrátokat szeretne, hanem értékes tápanyagokat, de ezt nem tudja jelezni. Sajnos olyan, mint a síró kisbaba, csak egyféle jelet tud kiadni magából, aztán a szűlő találgathatja mi baja. Éhes az illető, megeszik hát még 6 zsemlét hátha az segít. Érdemes lenne kiszámolni, mert én valószínűnek tartom, hogy ők többet költenek el étkezésre, mint egy visszafogott paleós.

És akkor még nem is vettük figyelembe a betegségeket, amiket a finomított szénhidrátokkal és mesterséges adalékanyagokkal okozunk magunknak, és a gyógyszerek költségét, amit ezekre a problémákra elköltünk. Volt már olyan vendég a boltban, aki szemrehányást tett egy paleo lisztre, amiért az a hagyományos lisztnél ezer forinttal drágább volt. Amit teljesen meg tudok érteni, ez egy elég komoly összeg. De ugyanennek az illetőnek a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy a patikában havonta 30 ezer forintot kell otthagynia. Azt amolyan fix költségnek számolta, ami a havi kiadások kötelező része.

Én csak azt mondom, mi lenne, ha ugyanezt a 30 ezer forintot nem betegség kezelésre, hanem betegség megelőzésre költenénk el? Lehet, hogy ugyanannyira jönne ki a családi kassza, és közben nem lennénk betegek. Sajnos ezt ma még kevesen látják át, és forint-forint alapon hasonlítják össze a termékeket a hagyományos „gazdaságos” társaikkal.

 

Melyek a legnépszerűbb termékeitek?

A legnépszerűbb termékeink talán a termelői natúr 100%-os almalé, hozzáadott tartósítószer és cukor nélkül, a cukormentes termelői szilvalekvár, a cukormentes szörpök és gyümölcsös energia szeletek. Ezek szerintem azért olyan népszerűek, mert magyar kistermelői forrásból, nagyon kedvező termelői árakon kínáljuk őket, másrészt egyszerre egyesítik magukban a Paleo, a Vegán és a „mindenmentes” tulajdonságokat (cukor, tej, tojás, glutén és tartósítószer mentesek).

Mostanában a kész paleo torták és sütemények is nagy sikernek örvendenek. Egyre többen viszik a kész torta szeleteket a hozzávalók helyett. Lehet hogy megelégelték a sütögetést, és inkább ránk bízzák a sütik elkészítését.

 

Milyen hosszú távú terveid vannak a bolttal? Mi a cél?

A cél az lenne, hogy minél több ember egészsége javuljon a környéken. Aztán remélhetőleg másoknak is mesélnek róla, hogy mennyivel jobban érzik azóta magukat. A tudatos táplálkozás még mindig egy elenyésző, néhány százalékos szegmens az élelmiszeriparon belül, de azt látom, hogy napról napra növekszik. Ha ehhez a növekedéshez mi is hozzá tudunk tenni valamicskét, akkor elértük a célunkat. Megéltem egy nagyon súlyos betegséget, tudom milyen az, benne lenni, és azt is tudom milyen az újra egészségesnek lenni. Ha akár csak néhány embert hozzá tudok segíteni hogy szintén megélje azt a folyamatot, amely alatt visszakapja az egészségét, hát az nagy örömmel tölt el.

Nem tervezem a MentesNasit sem multinacionális céggé sem frenchise-zá növelni. Aki meg akar találni, az szerintem így is megtalál minket. Viszont ha adódik olyan üzleti lehetőség, amivel fejleszthetjük a boltot és még több emberhez tudunk esetleg eljutni, arra természetesen nem mondok nemet.

 

A MentesNasi elérhetőségei az alábbiak:

mentenasi-bio-oko-paleo

Cím: 1078, Budapest, Hernád utca 56/A

www.mentesnasi.hu

https://www.facebook.com/MentesNasi/

 

Szalai Johanna

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/04/mentenasi-bio-oko-paleo-1024x569.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/04/mentenasi-bio-oko-paleo-150x150.jpgNews CityEgészségbio,egészség,életmód,MentesNasi,öko,paleo,vega,vegánPaleo, bio, vega, vegán… A 21. században megannyi táplálkozási forma közül választhatunk, és ezek alapján kismillió diétát és étrendet állíthatunk össze (szakember bevonása erősen ajánlott), megelőző vagy fogyókúrás céllal, vagy pusztán csak az egészségünk érdekében, önmagunkért. Ennek kapcsán beszélgettünk Róka Dániellel, a MentesNasi nevű bolt és webshop ügyvezetőjével. A weboldalatokon...