Napozás/barnulás

Az „Addiction Biology” (egy negyedévente megjelenő orvosi szaklap) kutatásai szerint, a napozással és szoláriumozással nyert ultraviola sugarak az agyban a drogfüggőséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Szakemberek szerint az agy az UV sugarakat a jutalmazás érzetével asszociálja, így alakulhat ki függőség („Tanorexia”), a halálos kockázat ellenére.

fuggoseg_1

Internetezés

Azt hinnénk a netezés nem más, mint egy kellemes időtöltés. Azonban kínai kutatók felfedték, hogy az internet az alkoholhoz és a droghoz hasonló reakciókat indít el agyunkban. Az internetfüggőségben szenvedők (IAD) körében olyan súlyos esetekkel is találkoztak, akik okostelefonjukon rendszeresen tapasztalnak úgynevezett „fantom vibrációkat” is, annyira vágynak üzenet érkezésére.

B4R8X6 woman using laptop at home

Szerelem

Ismerős az ember, aki egyik kapcsolatból a másikba vándorol, anélkül hogy egy percet is egyedül töltene? Kutatások és felmérések szerint az ilyen egyének szerelemfüggők. Úgy tűnik, hogy könnyedén a gyomor remegtető, rózsaszín eufórikus érzés rabjává válhatunk. Arthur Aron pszichológus szerint droghoz hasonló addikciót okozhat a szerelem vágya is, melyet az alany újra érezni akar, amint az halványodni kezd az aktuális partnerrel.

fuggoseg_3

Cukor

Bár időről időre mind kényeztetjük magunkat a kedvenc édességünkkel, a csokoládé vagy a fánk igen nagy veszélyforrás a cukorfüggők számára. Kutatók szerint cukros ételek fogyasztásakor opioidok szabadulnak fel agyunkban, melyek által boldogabbnak érezzük magunkat. A cukor azonban olyan addiktív és pusztító hatással is bír, mint az alkohol vagy a cigaretta.

fuggoseg_4

Tetoválások és piercingek

Míg testünk dekorálása nem feltétlenül jár azzal, hogy tetőtől-talpig kivarrassuk és átszúrassuk bőrünket, sok ember vágyik többre és többre miután megszerzi első „díszét”. A függőség ténye nem száz százalékosan megállapítható, a kényszeresség viszont igen, melyet a tetoválás folyamata közben felszabaduló endorfin – ami ráadásul a fájdalmat is elnyomja – csak támogat.

fuggoseg_5

Munka

Valljuk be, a legtöbben alig várjuk a hétvégét, azt a kevés, de tartalmas időt, melyet magunkra és családunkra, bulizásra és barátokra fordíthatunk. Sokan a munkaholista jelzővel ugratják ismerősüket egy-egy szituációban, ennek a függőségnek azonban nagyon is van létjogosultsága. Spanyolországban a dolgozók kb. 12 százaléka szenved a betegségben, míg Japánban évente nagyjából ezren halnak bele a „karoshi”-ba, mely szó szerint túlzott munka általi halált jelent.

Businesswoman using digital tablet in lobby

Videojátékok

Világszerte rengeteg tinédzser zárkózik be a szobájába, és „bilincseli oda” magát a képernyő elé, hogy egy újabb pályát végigvigyen, újabb küldetést teljesítsen kedvenc játékában. Egy 2006-os BBC tanulmány alapján az akkori online játékosok 12 százaléka tanúsított függőségre utaló viselkedést, azóta sok országban rehabilitációs központokat hoztak létre az elhatalmasodó addikció kezelésére. Mint bármely más függőség, a videojáték-szenvedély is negatív hatással bír a társas kapcsolatokra és a karrierre, sőt, a mértéktelen játékot űzők között halálesetek is előfordultak, melyeket a kimerültség okozott.

fuggoseg_8

Vásárlás

A legtöbben szeretjük bevenni magunkat a boltokba, ajándékokat nézni, önmagunkat meglepni egy új ruhával, vagy cipővel. Mások életében ez a cselekvés egy igencsak destruktív függőséggel (oniománia) egyenlő. Agyunk endorfin- és a dopamintermelése tehető felelőssé, ezt a kiváltott érzést a szenvedő fél újra és újra át akarja élni, ezért nem bír leállni. Sokan a negatív érzések és szituációk elől menekülnek a vásárlásba, azonban ez a függőség később biztosan érzelmi és anyagi problémákhoz vezet.

fuggoseg_10

Ajakír

Noha nem kémiai folyamatról van szó, mint az alkohol és a cigaretta esetében, az ajakbalzsam használata is válhat rossz szokássá. Míg átmenetileg helyreállítja ajkunk szárazságát, megakadályozhatja a sejtmegújulást és a természetes hidratálást, így egyre többet és többet használjuk az ajakápolót. Talán nem életveszélyes, vagy betegség, mégis rengeteg weboldal és Facebook csoport foglalkozik a potenciálisan drága függőséggel.

fuggoseg_11

Zene

A zene körül vesz, a zene gyógyító erővel rendelkezik. Mindenkinek megvan a maga kedvenc dala, melyet unalomig pörgethet a nap 24 órájában. A McGill Egyetem tudósai szerint azonban simán lehetünk kedvenc zenénk függői. A dopamin mellett az ingerületátvivő anyagoknak köszönhetően egy természetes „lebegős” állapotba kerülhetünk zenehallgatáskor, mint például drog, vagy ínycsiklandó ételek fogyasztásakor. A dopamin miatt szeretünk bizonyos cselekvéseket megismételni, így válhatunk kedvenc muzsikánk rabjaivá is.

fuggoseg_13

 

Szalai Johanna

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/03/alkoghol-2714482_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/03/alkoghol-2714482_960_720-150x150.jpgNews CityÉletmódegészség,életmód,érdekes,függőségNapozás/barnulás Az „Addiction Biology” (egy negyedévente megjelenő orvosi szaklap) kutatásai szerint, a napozással és szoláriumozással nyert ultraviola sugarak az agyban a drogfüggőséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Szakemberek szerint az agy az UV sugarakat a jutalmazás érzetével asszociálja, így alakulhat ki függőség („Tanorexia”), a halálos kockázat ellenére. Internetezés Azt hinnénk a netezés nem...