A technológia fejlődése, a folyamatos kutatások, melyek eredményeit a tudósok, világcégek és legfelsőbb hatalmak aligha ismertetnek velünk teljes valójában, igen nyomós okok lehetnek a jövőtől való félelem kialakulására. Hátborzongató az is, hogy az amerikai Heather Dewey-Hagborg DNS alapján készített „arcokat”.

A művésznő lenyűgöző, ám egyben morbid, 2013-as ’Stranger Visions’ című projektje keretein belül DNS alapján létrehozott arcmaszkokat állított ki. Az emberek által figyelmetlenül, városok szerte szanaszét dobált sejt „adathordozókból”, mint például a rágógumik, hajszálak és cigaretta csikkek, elegendő DNS nyerhető, hogy az adott ember arcáról egészen konkrét képet kapjunk. Fontos a relatíve friss anyagok használata, ezért nem egyszerű a gyűjtési folyamat. Ezután Heather a brooklyni Genspace intézményébe viszi a mintákat, majd az orvosi körökben használt polimeráz-láncreakció segítségével nyer elegendő DNS-t az alkotáshoz.

Azt mondja már egy csikkből megállapítható az adott személy neme, szem-, haj – és bőrszíne, hízásra való hajlama, vagy hogy az alany felmenői honnan származhatnak, és még egy tucatnyi adat az arc kinézetére vonatkozóan. A kort azonban nem tudja definiálni, így aztán mindegyik maszk 30 év körüli külsőt kap. Ezután számítógépre viszi az eredményeket, és egy 3D-s program segítségével, kódok alapján alkotja meg az arcot. Nagyjából 8 órát vesz igénybe egy-egy műalkotás kinyomtatása, ezt követően pedig még hátra van a formázás, sütés, és egy szuper erős ragasztóra emlékeztető anyaggal való szilárdítási folyamat.

A művésznő fontosnak tartja felhívni a figyelmet a genetika tudományának, és a technológia előrehaladásának visszáságaira, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ez egy olyan projekt, mely tulajdonképpen a művészet és a tudomány keresztmetszete, felfedezés, kísérletezés, és akkor ér célt ha provokál, gondolatokat ébreszt.

Videó: deweyhagborg.com

Forrás: CNN

News CityNagyvilágA technológia fejlődése, a folyamatos kutatások, melyek eredményeit a tudósok, világcégek és legfelsőbb hatalmak aligha ismertetnek velünk teljes valójában, igen nyomós okok lehetnek a jövőtől való félelem kialakulására. Hátborzongató az is, hogy az amerikai Heather Dewey-Hagborg DNS alapján készített „arcokat”. A művésznő lenyűgöző, ám egyben morbid, 2013-as ’Stranger Visions’ című...