Kevesen ismerik az elbűvölő természeti csodát, ami Horvátország szívében bújik meg. A Plitvicei tavak az első és legfontosabb nemzeti parkja a horvátoknak, 295 négyzetkilométeres területét összesen mintegy 200 vízesés tarkítja. Akik szeretnék megtapasztalni a „béke a vadonba” és a „vizuális orgazmus” érzését, azoknak egyértelmű választás egy plitvicei hétvége…

croatia_lika_karlovac_national_park_plitvicka_jezera_001 (1)

Mintha a Niagara – vízesés egy darabját és a Grand-kanyon erdővel borított változatát találnánk itt összeölelkezve. Paradicsomi. Szószerint a vízen jársz, része leszel a „Kék Lagunának”. A friss erdővel borított völgyben megbúvó káprázatos színű tavak először kapták meg a nemzeti park címet Horvátországban, 1949-ben. Később, 1979-ben az UNESCO világörökség részévé nyilvánították.

Plitvice a 90-es évek elején élte a fénykorát, annak ellenére, hogy az 1991-ben zajló háború nem kerülte el ezt a területet sem. Vadregényesen romantikus kliséi miatt ide elsősorban azoknak érdemes utazniuk, akik visszavágynak az érintetlen természetbe. Itt úgy fogsz összebújni a pároddal, hogy a közben a látvány és az élmény szanaszét fogják szakítani a mellkasodat!

 

Ahol az ég és a föld összeérnek

A vadregényes táj kialakulásában három folyónak volt jelentős szerepe: évezredeken keresztül a Matica, Rjecica és Plitvica folyók összegyűlt vize kioldotta a mészkövet, melynek hatására gyönyörű természeti átalakulások mentek végbe a területen – mesebeli tavak, vízesések, zúgók, források és barlangok alakultak ki. Az így keletkezett tórendszert napjainkban két folyó táplálja: a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka. A nemzeti park, mely a Kapela-hegység völgyében fekszik, összesen 16 szikrázó kék tóval büszkélkedhet. A tórendszer két részre osztható: a felső és az alsó tavakra. A felső tavak sorát a Proscansko nyitja, az utolsó és legalacsonyabban fekvő pedig a Novakovica brod, ahol egy kilátón gyönyörködhetünk a semmihez sem hasonlítható látványban. A legnagyobb tavon, a Kozjakon csak hajóval lehet átkelni, 3 kilométer hosszú, összeköti az alsó és felső tavakat.

 

A szivárványt posztolók paradicsoma

A tórendszer legszebb darabja a Galovac. A látvány lehengerlő. Lépcsős vízesései, hangos robajjal törik meg a tavak színpompás csendjét. Itt érkezünk meg. Önmagunkhoz leginkább. A morajlás, a pára és a színek lecsendesítik a belsőt. A legnagyobb zuhatag 70 méter magasból zúdul alá, télen – nyáron ajánlott a vízálló szemspirál – esőkabát kombó. Vigyázat! Könnyen elsírod magad gyönyörűségedben, arról nem is beszélve, hogy garantáltan vadidegeneket is ölelgetni fogsz a hirtelen látványból konvertálódott boldogság miatt.

Plitvice-Lakes-National-Park-Croatia

Gyógyír testnek és léleknek

Mivel a természetvédelmi terület neve ma egyre inkább fogalom, a turisták száma megszámlálhatatlanul növekszik. Az ide látogatók egytől egyig arról számolnak be, hogy időutazásban volt részük: a látvány lélegzetelállító, itt megszabadulhattak a mindennapok stresszes életvitelétől és újjászületve tértek vissza. Bármilyen évszakot is választunk a látogatásra, nem hibázhatunk. Tavassszal zöldbe borulnak a fák, kinyílnak a virágok, az olvadások hatására pedig a tavak vize megduzzad. Nyáron a zöld természet, a kellemes klíma vonzó, ősszel az utánozhatatlan színek okoznak sokkot és gyógyterápiát a retinánknak. A tél, leírhatatlanul csodálatos: minden jégbe borul, a vízesések álló zuhatagként várják az olvadásukat, a csönd szinte hasító.

A páratlan látvány a friss és legmélyebb sebeket is beforrasztja, kiszakít a megszokottból, elrepít nyugi és csodaország keverékébe! Nézd meg! Mosolyogni fog a lelked és a túrázástól a tested is jóllakik!

 

EniKovács

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/02/news-2013-Juni-plitvicka_jezera_1_940096229.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/02/news-2013-Juni-plitvicka_jezera_1_940096229-150x150.jpgNews CityUtazásHorvátország,külföld,nyaralás,pihenés,Plitvice,Plitvicei tavak,szabadidő,utazásKevesen ismerik az elbűvölő természeti csodát, ami Horvátország szívében bújik meg. A Plitvicei tavak az első és legfontosabb nemzeti parkja a horvátoknak, 295 négyzetkilométeres területét összesen mintegy 200 vízesés tarkítja. Akik szeretnék megtapasztalni a „béke a vadonba” és a „vizuális orgazmus” érzését, azoknak egyértelmű választás egy plitvicei hétvége… Mintha a...