Magyarországon 1912-ben indították az első állami gépjárművezetői képzést, melyen kivétel nélkül minden vezetni kívánó személynek részt kellett vennie. A szabályok és a kritériumok a kor előrehaladtával és a technika fejlődésével természetesen rengeteget változtak az elmúlt több, mint 100 évben. Most íme, az újabb fordulat: 2016-tól alvászavar tesztnek kell alávetnünk magunkat.

SAKL1LQWRI

Idén januártól minden uniós tagállamban kötelezően ki kell vizsgálni a járművezetők alvászavarait. Felmérések alapján ugyanis az obstruktív alvási apnoében (görög szó, jelentése: levegővétel nélküli) szenvedők kétszer-háromszor gyakrabban okoznak balesetet, mint a teljesen egészséges sofőrök. Az apnoé tünetei között szerepel például a reggeli fejfájás, ha légszomj miatt felriadunk éjszaka, ha napközben rendszeresen, és különösen álmosnak, fáradtnak érezzük magunkat, illetve a hangos horkolás is. Magyarországon annak ellenére, hogy több százezer embert érinthet a „kór”, alig került pár eset kivizsgálásra, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság tavaly összesen három-négy professzionális sofőr alvási szokásait tanulmányozta, közülük egy esetében állapítottak meg alvászavart.

A vezetői engedély megszerzéséhez is megújításához is szükséges vizsgálat elvégzésére a háziorvosi rendelők még nincsenek felkészülve, azonban a Társaság ebben hamarosan a házi- és üzemorvosok  segítségére lesz.

Feltételezhető, hogy munkájuk érdekében jó páran igyekeznek majd eltitkolni apnoés betegségüket. Azt is fontos tudni, hogy nagyobb százalékban sújthatja a 40 és 60 év közötti, túlsúlyos, magas vérnyomással küzdő férfi betegeket az efféle alvászavar.

Az érintettek, akik megkérdőjelezik orvosuk diagnózisát, felár ellenében (10-15 ezer forintról beszélhetünk), viszont kötelezően kénytelenek lesznek műszeres alvásvizsgálatnak alávetni magukat, melyet otthonukban végeznek el.

 

Szalai Johanna

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/bed-945881_1920-1-1024x682.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/bed-945881_1920-1-150x150.jpgNews CityBelföldalvási apnoé,alvászavar,belföld,diagnózis,egészség,itthonról,jogosítvány,jogsi,orvosi vizsgálat,uniós szabályozás,vezetői engedélyMagyarországon 1912-ben indították az első állami gépjárművezetői képzést, melyen kivétel nélkül minden vezetni kívánó személynek részt kellett vennie. A szabályok és a kritériumok a kor előrehaladtával és a technika fejlődésével természetesen rengeteget változtak az elmúlt több, mint 100 évben. Most íme, az újabb fordulat: 2016-tól alvászavar tesztnek kell alávetnünk...