Ahogy azt rengeteg külföldön élő magyar is megerősítheti, odakint sincs kolbászból a kerítés. Épp ezért érdemes alaposan felmérni a lehetőségeket és megfontoltan dönteni, ha már nagyobb kereset reményében elhagynánk az országot. A legjobb lehetőség erre a szezonális munka, mely során megismerhetjük korlátjainkat, úgy, hogy közben még jól is érezzük magunkat. Az egyik legnépszerűbb, fiatalokat megcélzó munkakör a hotel animáció, melynek kapcsán a HotelAnimation.hu ügyvezetőjével, Pártos Viktorral beszélgettünk.

 Balint Katasplashdance1  

 • Először is, mi az a hotel animáció?
 • Az animáció a latin eredetű anima (lélek) szóból származik, jelentése lelkesíteni. A 90-es évek elején terjedt el a nagyobb szállodák körében és ma már minden komolyabb mediterrán hotelban alap szolgáltatás az animáció. Fő célja, hogy a vendégeket arra lelkesítse, hogy aktív pihenéssel töltsék el nyaralásukat, mely programokat animátorok szerveznek és vezetnek le. Ezek általában játékos sportesemények, vicces vetélkedők és esti szórakoztató show-műsorok. 
 • Kiből lehet animátor?
 • Nagy eséllyel pályázhat egy ilyen külföldi munkakör betöltésére, az, aki fiatalos, vidám és talpraesett, továbbá elmúlt 18, de még nem töltötte be a 35. évét, illetve ha az angol mellett még legalább egy idegen nyelven folyékonyan beszél. Mivel az animátorokat foglalkoztató szállodák vendégeinek többsége Európából érkezik, alapvető, az angol nyelvtudás, és ezen felül legalább egy további nyelv, főleg a német, a spanyol, a francia, az olasz és az orosz előny.
  Reni 5
 • Hogyan lehet animátor munkakörre pályázni?
 • A jelentkezés menete a következő: miután megérkezik az önéletrajz/ jelentkezés regisztráljuk az illetőt és a lehető legrövidebb időn belül továbbítjuk partnercégeink irodáiba. Ezen cégek döntenek arról, hogy tudnak-e a jelentkezőknek munkát ajánlani. Ilyenkor bevett gyakorlat, hogy telefonon is megkeresik a jelentkezőket, hogy megbizonyosodhassanak nyelvtudásukról, illetve, hogy esetleges további kérdéseket tegyenek fel.
  Amennyiben tudnak munkát ajánlani, akkor közvetlenül felveszik az illetővel a kapcsolatot és az általa megadott email címre, átküldik a szerződését. Ez a dokumentum tartalmazza az animátor munkakör betöltéséhez szükséges általános feltételeket, illetve arra szolgál, hogy a cég megbizonyosodjon a jelentkező munkavállalási szándékáról. Amennyiben a munkavállaló megfelelőnek találta a szerződésben leírtakat, aláírva vissza kell küldenie. Partnercégeink értesíteni fogják a jelentkezőt a további teendőidről és arról, hogy mikor, hova és melyik szállodába szerződtetik le.
  Következő lépés, mikor partnereink a szezont megelőzőleg Magyarországra utaznak, hogy személyesen találkozzanak a jelentkezőkkel. Az ilyen interjúk helyszínéről és időpontjáról mindenkit időben értesítünk hírlevelén keresztül.
 • Milyen költségekkel kell számolni?
 • Csupán egyetlen kiadással kell számolniuk a jelentkezőknek, ez pedig a kiutazás költsége. Természetesen a partnereink segítenek abban, hogy ezen költséget minimalizálják munkavállalók számára. Bár cégenként más-más módon oldják meg, de a leggyakoribb, hogy a munkaszerződés lejártának vége fele a cégek hazaútra – a fizetésen felül -bónuszt adnak. A mediterrán térségekbe szinte mindenhova járnak fapados repülőjáratok, melyek árai jóval kedvezőbbek a hagyományos légitársaságok repülőjegy árainál. Tapasztalataink szerint egy átlagos, 200 eurós bónusz fedezi az oda- és visszaút költségeit fapados járattal.
 • Milyen feladatokat lát el az animátor?
 • Az animátorok általában csapatban dolgoznak, melyben mindenkinek meg van a saját feladata. Felosztják a programokat, és mindenki az adott eseményt maga szervezi és vezényeli le. Egy csapat állhat 2 vagy akár 15-20 főből is, a szálloda igényeitől függően. A csapatokban a következő munkakörfelosztás a jellemző:
  • Sport/fitneszanimátor: a sportprogramok és a sportos játékok felelőse, az esti show-műsorok résztvevője.
  • Gyerekanimátor: a kölyökklub házigazdája és a gyerekprogramok vezetője, felügyelője, illetve az esti show-műsorok résztvevője.
  • All-rounder: minden programot ismer, és mind a napközben zajló, mind pedig az estére szervezett műsorok résztvevője.
  • Team leader/chief animátor: a csapat vezetője, több éves animációs tapasztalat birtokosa, irányítja az animátorok munkáját, továbbá az esti show-műsor házigazdája és vezetője.

Klaudia Csányi 3

 • Miért jó animátornak lenni?
 • Számos oka van.
  • Az animátor egy igazán pörgős, vidám munkakör, melynek az ízére, ha rákap valaki, többé nem munkának vagy kötelességnek érzi, hanem inkább fizetett nyaralásnak!
  • A világ egy olyan pontján élhetsz, ahol mindig süt a nap, ahol az emberek vidámak, mosolyognak, mivel nyaralni és szórakozni jönnek.
  • Minden nap új emberekkel ismerkedhetsz meg, új barátokra és kapcsolatokra tehetsz szert.
  • Szabadnapjaidon beutazhatod a környéket, meglátogathatod az összes látnivalót, megismerheted a turistaövezeten kívüli érintetlen világot, de ha akarsz, akár egész nap a a strandon lustálkodhatsz és koktélozhatsz újdonsült barátaiddal.
  • Minden este vár rád egy fergeteges jó buli, csak arra vigyázz, hogy másnapra maradjon energiád!
  • A háztartási munkákat, mint a főzés és takarítás, elfelejtheted. Mivel a szállásodat és ellátásodat a hotel biztosítja így fogkrémen és naptejen kívül másra nem lesz gondod. Így a fizetésed akár teljes egészében félre teheted.
  • A hotelek vendégei főleg Nyugat-Európából érkeznek, így a nyelvtudásod a tökéjre fejlesztheted vagy akár további nyelveket is megtanulhatsz.
 • Hogyan alakulnak a fizetések?
 • A mediterrán térség vendéglátásában minden visszatérő munkatársnak szezononként automatikus fizetésemelés jár. Így működik ez a szállodai animációban is.
  A kezdő fizetések partnercégenként különbözően alakulnak, de általánosságban minden újdonsült munkatársnak – aki még nem dolgozott az animáció területén – minimum havi 550 Euró fizetés jár a szálláson és a szállodai ellátáson felül. Ebből az összegből nem kerül levonásra, sőt! Mivel szinte semmire sem kell költeni, ez az összeg az, amit egészében félre is tehetsz! További bevételre is szert tehetsz, amennyiben promóciós termékek árusítását és plusz programok szervezését is bevállalod.
  Az első letöltött szerződés után a fizetés azonnal emelkedik, a második szezonban már 600-650 Euró fizetés jár, az azt követő évben szintén ennek arányban még több. Ha csapatvezető asszisztensé vagy csapatvezetővé lépsz elő, akkor ezek az összegek nagymértékben emelkednek, illetve előfordulnak speciális pozíciók is, ahol a fizetés másképp alakul.

Balint Katasplashdance5

 • Van személyes tapasztalatod?
 • Igen, 2003-ban Rodoszon, majd 2004-ben Kos szigetén volt szerencsém animátorként dolgozni. Egy ilyen nyár szuper és felejthetetlen kaland, akár életed legjobb nyara lehet. Nem hiába vállalkoztam egy második szezonra is. Tulajdonképpen innen jött az ötlet, hogy miért ne segítsek másoknak kijutni, hogy – ők is hasonlóan hozzám – egy életre szóló élménnyel gazdagodjanak. 
 • Mikor és hol lesz a következő válogatás, melyek az aktuális desztinációk?
 • A következő válogatás 2016. február 6-án, szombaton lesz, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán, 11:00 órái kezdéssel. Ide csupán egy angol nyelvű önéletrajzot kell magukkal hozniuk a jelentkezőknek. A nyári időszakra keresünk animátorokat Görögországba és Ciprusra.

Kitti Eros 9

További részletek a Hotel Animációról és a jelentkezés menetéről: www.hotelanimation.hu

 

Szalai Johanna

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/Emese-Beregszaszi1457665_10201738108287069_1547581100_n.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/Emese-Beregszaszi1457665_10201738108287069_1547581100_n-150x150.jpgNews CityNagyvilágall-rounder,animátor,animátor munka,chief animátor,Ciprus,csapamunka,fitneszanimátor,Görögország,gyerekanimátor,hotel,hotel animation,hotelanimation.hu,külföldi munka,mediterrán,munkavállalás külföldön,nyári szezon,Sportanimátor,szálloda,szezonális munka,team leaderAhogy azt rengeteg külföldön élő magyar is megerősítheti, odakint sincs kolbászból a kerítés. Épp ezért érdemes alaposan felmérni a lehetőségeket és megfontoltan dönteni, ha már nagyobb kereset reményében elhagynánk az országot. A legjobb lehetőség erre a szezonális munka, mely során megismerhetjük korlátjainkat, úgy, hogy közben még jól is érezzük...