Elhunyt az Antarktisz hódító, Henry Worsley (55), volt katonatiszt. Halálát szervi elégtelenség okozta az antarktiszi „kísérletének” 71. napján. Worsley, lett volna az első ember, aki segítség nélkül kel át a jeges sarkon.

antarktisz
Fotó: twitter.com

Az egykori brit katonatiszt mindössze 30 mérfölddel (48 km) a cél előtt kényszerült feladni küldetését, és külső segítséget kérni, de ekkora már túlzott mértékű károsodás érte mind szívét, mind pedig több szervét – jelentette be a tragikus hírt családja január 26-án. Felesége, Joanna, nyilatkozatában elmondta, hogy az ALE (Antarktiszi Logisztikai Expedíció), és a chillei Punta Arenas orvosai is mindent megtettek férje megmentéséért, de mindhiába.

Worsley motiválója az 1900-as ével elején élt Antarktisz-kutató, Ernest Shackleton volt, aki kétszer is „nekifutott” a kontinens meghódításának, de útja mind a két alkalommal kudarcba fulladt. Henry Worsley úgy érezte, ő hivatott Shackleton által megkezdett utat befejezni, melynek bevételét a sebesült katonák rahabilitációjára ajánlotta fel.

“36 évig voltam hivatásos katona és csak nemrég vonultam vissza. Hálás vagyok, hogy ezt jó egészségben és erőm teljében tehettem meg. Ennek a hálának a legmegfelelőbb módja, hogy segítsek azokon, akik nem voltak ilyen szerencsések, és megromlott egészségi állapottal szereltek le vagy kényszerültek otthagyni a sereget.”

Worsley  913 mérföldet (1469 km) tett meg 69 nap alatt. A déli pólus azonban győzedelmeskedett felette. Belátva, hogy túlnőtt rajta a kihívás, kénytelen volt külső segítséget kérni, miután szervezete megadásra kényszerítette. Halálos kimenetelű sérüléseit, szervi károsodásait, nagy valószínűséggel a kimerültség és a súlyos kiszáradás okozta.

 

phm

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/HW_400x400.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/HW_400x400-150x150.jpgNews CityNagyvilágALE,Antarktisz,Déli sark,felfedező,kutató,nagyvilág,Shackleton,tudomány,WorsleyElhunyt az Antarktisz hódító, Henry Worsley (55), volt katonatiszt. Halálát szervi elégtelenség okozta az antarktiszi „kísérletének” 71. napján. Worsley, lett volna az első ember, aki segítség nélkül kel át a jeges sarkon. Az egykori brit katonatiszt mindössze 30 mérfölddel (48 km) a cél előtt kényszerült feladni küldetését, és külső segítséget kérni,...