A telekommunikációs cégek legújabb technikai vívmányaik megalkotásakor nem feltétlen a paranoiában szenvedőket tűzte ki célközönségének, de valljuk be, valóban nem sokan szeretjük, ha – szó szerint – minden lépésünket figyelik. Míg egyeseknél megnyugtató tényül szolgál, hogy szigorú felügyelet alatt élnek, másoknál épp ellenkezőleg, ijesztő lehet maga a tudat, hogy egyszerre egy személyi edző, tréner, orvosi asszisztens és nyomozó követi lépten-nyomon minden mozdulatát. Sőt, figyeli, hogy mit és mennyit eszik, mennyi aktivitást mutat, mikor és hogy alszik. Ha a leírtak alapján bárki is a párjára asszociálna, jelzem, az egybeesés pusztán a véletlen műve.

 DSC_1929-620x350

Érthető tehát, hogy az okos órák, csuklópántok megjelenése sokakat megoszt. Többeket felháborít, és személyiségi jogokra hivatkozva elzárkóznak azok használatától, míg mások rajonganak értük és elsőként csapnak le rájuk. Egyet biztosan kijelenthetünk: használata azonnali életmódváltást eredményez. Divatba hozta a megelőzést és az egészséget, na jó, ugyanakkor előtérbe helyezi az egót. De kérem (!)  ki vigyázzon az egészségünkre, ha nem mi magunk…vagy egy ilyen kütyü?!

Ha szeretünk magunkra figyelni és ha nem zavar, hogy más is ezt teszi velünk, mindenképp a célközönségbe tartozunk és ideje beszerezni egyet. Azonban a kiválasztásnál körültekintően járjunk el, mert itt is, mint a párválasztásban egy rossz döntéssel nagyon mellényúlhatunk. Azonban a sorrend ugyan az: először mérjük fel, hogy mi mit szeretnénk, hogy mire vágyunk, és csak utána válaszunk meg digitális „partnerünket” az életmódváltáshoz. Ne tévesszen meg senkit a szótlansága, mert annál könyörtelenebb, mikor szembesít minket a tényekkel.

Hogy miket is tudnak és mit tudhatunk meg magunkról egy ilyen okos óra, csuklópánt vagy aktivitásmérő, illetve a velük alkalmazható appok segítségével? Íme néhány információ a teljesség igénye nélkül:

  • Nyomon követi, számolja a megtett lépéseket
  • Képes gyorsulást mérni, illetve nyomkövetési mozgást
  • Szívritmust és vér oxigénellátást mér
  • Jelzi az elégetett kalóriák mennyiségét
  • Érzékeli a környezeti, illetve saját hőmérsékletünket és az izzadságot
  • Méri a hőmennyiség által generált izmok mennyiségét
  • Méri az aktív időt és az alvás hosszúságát, mélységét, éberségi szakaszokat.
  • Inaktivitás riasztást végez. Rezeg, és figyelmeztet, ha hosszabb időn keresztül mozdulatlanságot észlel. Elkerülve azon hosszú időszakaszokat – pl. a munkahelyünkön J, vagy elfeledkezve magunkról a tv előtt-, mikor fenn áll az aktivitás teljes hiánya.
  • Koffeinfogyasztást mérő is egy letölthető alkalmazás ezekre a kütyükre, mely azt is megmutatja, hogy a bevitt mennyiség mennyire befolyásolja az alvási ciklus kezdetét, illetve milyenségét. Figyelmeztet minket, ha hosszabb ideje vagyunk különösen aktívak, vagy több álmatlan éjszakán vagyunk túl.
  • Többségük víz- és ütésálló, hogy túléljen egy esetleges gépi mosást, vagy vízi sportok közben is ellenőrzés alatt maradjunk.
  • Míg egyes kütyüknél be kell állítani az alvó módot, hogy ne ébresszen fel minket jelzéseivel, többségük azonban már rendelkezik állapotfelismeréssel. Automatikusan észleli, ha éppen alszunk, sétálunk, vagy épp futunk, esetleg kerékpározunk. Rezgés helyett számos okos eszköz felszerelt led világítással, ami hang vagy rezgés helyett fénnyel jelzi az aktuális méréseket, esetleges riasztásokat.

…mert paranoia ide-vagy oda, valljuk be, megnyugtató a tény, hogy folyamatosan ellenőrizhetjük és figyelemmel kísérhetjük személyes egészségügyi állapotunk, hisz jobb félni, mint megijedni.

 

phm

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/photo-1434494571168-ab162bce2813-2-1024x683.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/photo-1434494571168-ab162bce2813-2-150x150.jpgNews CityEgészségegészség,életmód,okos csuklópánt,okos karkötő,okos kütyü,okos óraA telekommunikációs cégek legújabb technikai vívmányaik megalkotásakor nem feltétlen a paranoiában szenvedőket tűzte ki célközönségének, de valljuk be, valóban nem sokan szeretjük, ha - szó szerint - minden lépésünket figyelik. Míg egyeseknél megnyugtató tényül szolgál, hogy szigorú felügyelet alatt élnek, másoknál épp ellenkezőleg, ijesztő lehet maga a tudat, hogy egyszerre egy személyi edző, tréner, orvosi...