Otthonunk tükre. Sokan nem is gondolnák, mennyi mindent megtudhatunk róluk, ha a szemetesük mélyére tekintünk. A különböző korok és kultúrák ugyanakkor nem egységesen bántak el a feleslegessé vált lomokkal. Sokan szükséges rossznak tekintették a háztartásokból kikerült kacatokat, így csak hosszas fejlődés során válhatott a haszontalan szemét végül energiát vagy üzemanyagot adó hulladékká. Napjainkra már a háztartások szintjén is elterjedt a hulladékgazdálkodással kapcsolatos felelős gondolkodás.

Waste-to-Energy1

Mennyiség és minőség

A szemét gyűjtésére és szállítására ma már sámos megoldás létezik, azonban a módszerek többsége az újkortól kezdve alakult ki. Napjainkban a hulladékok szelektíven történő gyűjtése országszerte elterjedt. A szemét anyaga szerint való szétválogatás megfelelő megoldást kínál a környezet terhelésének csökkentésére, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy az egyes matériákat tekintve az úgynevezett optimálisan elérehtő visszagyűjtési arányok különbözőek. Amíg a fémeknél és papírféleségeknél a keletkezett hulladék nagyjából háromnegyedét nyerhetjük vissza, addig a környezetszennyezés iskolapéldájaként elhíresült műanyagoknál ez az arány mindössze harminc százalékos. A szemét válogatásával azonban a hulladék kezelése is hatékonyabbá válhat.

 

Kincs a lomokban

A szeméttelepek a legegyszerűbb módszernek látszank a feleslegessé vált lomok gyűjtésére, majd megsemmisítésére, ám a méteres hulladkhegyek senki számára sem nyújtanak vonzó látványt. Az őrizetlenül hagyott halmok akár fel is gyulladhatnak, de a lerakott hulladék nemcsak a fold felett okozhat problémát. Megfelelő szigetelés híján ugyanis a hulladékokból származó úgynevezett csurgalékvizek beszivároghatnak a talajvízbe, amelyek így az emberi egészségre is ártalmasak lehetnek. A szemét lerakása ugyanakkor a legolcsóbb megoldás, valamint a szerves anyagok bomlása közben keletkező biogáz energiaként is felhasználható. A szemétből kivont kincs a hydrogen-szulfidtól, a szén-dioxidtól, valamint a vízgőztől való megtisztítás után elsősorban üzemanyagként használható fel. A metánnal hajtott járművek jóval kevésbé szennyezik a környezetet, mint benzinnel működő társaik.

A biogázt használó erőművek felépítése költséges és nagy szakértelmet igényel, azonban a hulladékok modern vulkánjai már tiszta megoldásokkal mutatják a jövő útját.

 

EniKovács

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/Waste-to-Energy1-1024x591.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/Waste-to-Energy1-150x150.jpgNews CityBelföldbelföld,biogáz,hulladék,hulladékgazdálkodás,szelektív hulladék,szemétOtthonunk tükre. Sokan nem is gondolnák, mennyi mindent megtudhatunk róluk, ha a szemetesük mélyére tekintünk. A különböző korok és kultúrák ugyanakkor nem egységesen bántak el a feleslegessé vált lomokkal. Sokan szükséges rossznak tekintették a háztartásokból kikerült kacatokat, így csak hosszas fejlődés során válhatott a haszontalan szemét végül energiát vagy...