Nemes-Jeles László alkotása, a Saul fia megkapta a legjobb idegen nyelvű film díját az idei, 73. Golden Globe gálán, s ezzel egyúttal történelmet is írt, hiszen magyar film még nem részesült ebben a rangos elismerésben. Az elmúlt években a filmgyártás Magyarországon újjászületett, sorra kapjuk a nemzetközi díjakat, elismeréseket és lehetőségeket, egy új filmes korszak kapuja végre kinyílni látszik.

son of saul

A Saul fia a Magyar Nemzeti Filmalap, a Cinéfondation Residence (Cannes-i Fesztivál), a Sarajevo CineLink, a Jerusalem Film Lab és a Les Arcs támogatásával készült, 450 millió forintos költségvetésből. Egy budapesti helyszínen, és stúdióban forgatták 30 napon keresztül. Az Arany Glóbuszhoz vezető úton számos elismerést zsebelt be, például a Cannes-i Fesztivál Nagydíját, a legjobb elsőfilm díját a New York-i Filmkritikusok Egyesülete jóvoltából, vagy a zágrábi nemzetközi filmfesztivál fődíját. A szintén elismert filmrendező, Jeles András fia a Cannes-i Filmfesztivál filmes alapítványa, a Cinéfondation Rezidencia elnevezésű ösztöndíjas programja keretein belül fejlesztette forgatókönyvét Párizsban, 2011-ben.

A Saul Fia sikere kétség kívül a rendező precizitásában és téma iránti érzékenységében, a kiváló csapatban és a nagy volumenű financiális háttér biztosításában is rejlik. Azonban nem szabad elfelejtenünk a tényt, miszerint a Holokauszt, mint történelmi örökség és megunhatatlan téma – akármilyen morbidan is hangzik – egy örök aduász a szakmában ( Schindler listája, Sophie választása, A zongorista, Hazudós Jakab, Az élet szép stb ). A rengeteg feldolgozás és nézőpont ellenére Nemes-Jeles Lászlónak mégis sikerült, ami 40 éve egyetlen magyarnak sem, bezsebelt egy ilyen rangos amerikai díjat, és indul az Oscar-ért is, melyet magyar alkotó utoljára 1982-ben vehetett át a legjobb külföldi film kategóriában, Szabó István győzött a Mephisto-val.

Ami a magyarországi filmes ipar virágzását illeti, az elmúlt években szerencsére sorra születhetnek olyan igényes, és nagysikerű filmek mint az Aglaja, a Fehér Isten, vagy A nagy füzet. Külföldi alkotók pedig előszeretettel választják a hazánk biztosította kedvező feltételeket műveik elkészítéséhez, gondoljunk csak Ridley Scottra (Mentőexpedíció), vagy Ron Howardra (Inferno), velük pedig jönnek a világhíres sztárok is, mint például Tom Hanks, Jason Statham, Bruce Willis vagy Charlize Theron.

Csak így tovább!

 

 

Szalai Johanna

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/son-of-saul-1024x556.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/son-of-saul-150x150.jpgCityNewsKultúraArany Glóbusz 2016,filmgyártás,Golden Globe 2016,Jelen András,magyar film,Oscar 2016,Saul Fia,Son of SaulNemes-Jeles László alkotása, a Saul fia megkapta a legjobb idegen nyelvű film díját az idei, 73. Golden Globe gálán, s ezzel egyúttal történelmet is írt, hiszen magyar film még nem részesült ebben a rangos elismerésben. Az elmúlt években a filmgyártás Magyarországon újjászületett, sorra kapjuk a nemzetközi díjakat, elismeréseket és...