Nem újdonság, az emberek valahogy mégis időről-időre megfeledkeznek erről az alapvető vitaminbombáról, mely nem csupán ízletes, de elkészítése is olcsó. Most elevenítsük fel az összetevőket és fogyasszunk belőle minél többet, mielőtt újra elfelejtenénk.

Amire szükségünk lesz egy adaghoz:

2 db közepes cékla,

4 db sárgarépa,

3 db narancs, vagy alma (de akár mindkettőt használhatjuk, úgy csak még finomabb lesz a „gumibogyó szörp”).

FullSizeRender(1)

A megadott mennyiségből nagyjából 4 dl levet nyerünk, ha az almát és a narancsot is felhasználjuk egy turmixba, az kb. 5-6 dl-t jelent. A gyümölcsöket, zöldségeket gyümölcscentrifugában daráljuk le, viszont ha akad otthon smoothie maker, az is tökéletesen megfelel a célnak, utóbbi használatakor az eredmény azonban pépes lesz, akár a ma oly divatos és sajnos aranyáron mért smoothie italok.

Sokan ódzkodnak ettől a nedűtől a cékla miatt, de az igazság az, hogy domináns ízét a narancs és az alma nagyon szépen ellensúlyozza.

Na de miért is működik tökéletes energiaitalként rendszeres alkalmazás esetén? Vegyük sorra az összetevőket, nyerjünk bizonyságot!

A teljesség igénye nélkül; a cékla vérképző hatású, csökkenti a vérnyomást, a vércukor- és koleszterinszintet, és magas a folsavtartalma. Felnőtteknek napi 10 dkg cékla elfogyasztása javasolt a kívánt egészségi állapot elérése érdekében. A sárgarépa amellett, hogy pozitívan befolyásolja a bőr kondícióját, látási zavarokra is kiváló gyógyír, segíti az emésztést, és májtisztító funkcióval is bír. A narancs C-vitamin tartalma, és lúgosító hatása miatt egyaránt hasznos, illetve megelőzi a vesebetegségek kialakulását, és az is bebizonyosodott, hogy a citrusfélék limonoid tartalmunk által sikeresen felveszik a harcot bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben. Az alma erősíti az immunrendszert, a benne található phloridzin nevű flavonoid pedig véd a csontritkulás ellen.

FullSizeRender

Az említett gyümölcsök és zöldségek elegye pedig olyan mértékben turbózza fel a szervezetet, hogy rendszeres bevitel esetén nem is lesz szükség mesterségesen előállított energiaitalra, a napi kávémennyiséget is csökkenthetjük, hiszen már pár nap elteltével érezhető mixünk vitalizáló hatása.

Azoknak is van mentőövünk, akik sem gyümölcscentrifugával, sem smoothie készítővel nem rendelkeznek! Reszeljük le a céklát, a sárgarépát és az almát egy tálba, hagyjuk kicsit összeérni az ízeket, és fogyasszuk nyersen! Ezt az étket „megbolondíthatjuk” egy kis kefirrel, melytől még jobb ízű lesz. Diéta idején különösen praktikus, uzsonnára és vacsorára is kiváló étek, egészséges és tápláló.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Szalai Johanna

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/FullSizeRender1-1024x696.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/FullSizeRender1-150x150.jpgCityNewsEgészségalma,C-vitamin,cékla,egészség,egészséges,egészséges életmód,életmód,energiaital,narancs,sárgarépa,turmix,vitaminbombaNem újdonság, az emberek valahogy mégis időről-időre megfeledkeznek erről az alapvető vitaminbombáról, mely nem csupán ízletes, de elkészítése is olcsó. Most elevenítsük fel az összetevőket és fogyasszunk belőle minél többet, mielőtt újra elfelejtenénk. Amire szükségünk lesz egy adaghoz: 2 db közepes cékla, 4 db sárgarépa, 3 db narancs, vagy alma (de akár mindkettőt...