Nagy Utcaszínház az AMC támogatásával
Az elmúlt évekhez hasonlóan a Sziget idén is elhoz egy nagyszabású utcaszínház előadást a látogatók örömére. A Nagy Utcaszínház idei fellépői a Sacude társulat Barcelonából, akik Euforia című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. A darab egy olyan különleges világba repít, ahol a légi akrobaták különleges mozdulatait elektronikus zene és fényshow kíséri, hogy még szabadabban szárnyalhasson a látogatók elméje.

Cirque du Sziget
A Cirque du Sziget a megszokott helyén, ha lehet még több és színesebb programmal vár mindenkit. Az 1000 férőhelyes nagy cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken koradélutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb produkciók. A sátorban 5 társulat előadása lesz látható minden nap.
A francia Cirque La Compagnie L’avis Bidon című előadásában a négy akrobata a humor és az akrobatika ötvözésével ragadnak magukkal és ezen keresztül járják körbe a család, a személyes kapcsolatok és a szociális érzések témáit.
Kanadából a Barcode Circus Company érkezik, akik Sweat & Ink című előadásukban az emlékezés és a kapcsolatok témakörét járják körbe akrobatikus metaforákon keresztül.
Nagyon fontos és érzékeny témára tapint a francia Cie Cabas társulat Desiderata című előadása. Hat férfit látunk, sokszor a magasban: repülnek, zuhannak, elkapják vagy épp ütik egymást, táncolnak, ölelkeznek, verset szavalnak, brutalitásba fordulnak, hogy aztán annál gyengédebbek lehessenek egymással. Hat férfi ad számot és vonja kétségbe identitását anélkül, hogy meghatározni próbálná azt. Mert nincs férfi identitás, ahogyan női sem. Nincs kulturális identitás, mert egyetlen előre meghatározott identitás sem képes felölelni egy bizonyos emberfajtát. Férfiakat látunk. Meztelenül vagy épp “csak” kivetkőzve önmagukból, félig férfiakat, vagy épp férfiakat, akik nem is férfiak.
A Sziget és a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetsége (FEDEC) közötti együttműködésnek köszönhetően, idén 3 cirkusziskola növendékei is láthatók lesznek a fesztiválon. A guineai Amoukanama Circus FA című produkciója a külső színpadon lesz látható minden nap. A társulat előadása beválogatásra került és a Szigetről egyenesen az American Got Talents középdöntőjére utazik. A Palesztin Cirkusziskola a My Share című előadással érkezik Ramallahból. És természetesen a Baross Imre Artistaképző sem maradhat ki a programból, a Szentivánéji álmodók című előadásuk Szigetre készített adaptációjával színesítik a programot.
A szervezők mindenkinek ajánlják a francia La Burrasca társulat nőkből álló csapatát, akik Margeurite-tel, a saját maguk által hozott daruval érkeznek, hogy azon mutassák be élőzenével kísért légi akrobatikára épülő előadásukat.
A külső színpadon az argentin EspumA BrumA kristálygömbökkel és más tárgyak átalakításával, illetve a tango és a humor erejével teremti meg saját világát. A Hand Some Feet finn-ausztrál párosa a zsonglőrködés és a kötéltánc erejével varázsolja el a közönséget. Az olasz-argentin Duo Masawa és az olasz Duo Kaos akrobata kettősei üde színfoltjai az idei programnak, akik humorukkal, bájukkal és ügyességükkel minden korosztály elbűvölnek.
És végül, de nem utolsó sorban, több évnyi próbálkozás után sikerült a Sziget szervezőinek elhozni Hishashi Watanabé-t Japánból, aki akrobatikus zsonglőrködésben egyedülálló előadó és számos rangos cirkuszfesztivál ünnepelt fellépője. Idén végre a Sziget közönsége is megismerkedhet vele.

Theatre-and-Dance Field a Fidelio támogatásával
Idén a színház és tánc iránt érdeklődő közönség a megszokott helyen a domb lábánál, de egy megújult helyszínnel fog találkozni, ahol két külső szabadtéri színpadon futó produkciók, illetve helyspecifikus előadások váltják egymást, valamint több interaktív installáció várja a közönséget. Idén is rendkívül színes, nemzetközi programmal készülnek a szervezők. A program – ahogy eddig is megszokhattuk – a nemzetközi társulatok mellett a hazai művészekre is fókuszál, a nagy hírnévnek örvendő táncosok mellett pedig feltörekvő tehetségek is színpadra lépnek majd.
A magyar fellépők között megtalálható Mészáros Máté és társulata, akik azonkívül, hogy bemutatják A távolság mechanikája című darabjukat, minden nap egy interaktív séta keretében közös mozgásra és alkotásra invitálnak mindenkit. Ismét jelen lesz a Sleeping Beauty Project által létrehozott Dream Experiment című installáció. Márkus Sándor bábművész interaktív bábinstallációval készül, amely a két év kényszerű bezártság és a fizikai érintkezés lehetőségeinek beszűkülése után a Sziget fesztiválon debütál és fejezi ki az érintés újbóli lehetősége miatti eufóriánkat.
A magyar előadók között megtalálható még a Willany Leó Improvizációs Táncszínház, amelynek egyik fő jellemzője a kísérletezés, a folyamatos megújulás.
Alja Branc szlovén koreográfus magyar táncosokkal készített előadása a Don’t do, try! a döntési folyamatokban rejlő kihívásokkal foglalkozik. Idén első alkalommal lesz látható a szintén magyar Flying Bodies társulat a Szigeten. A You are the flow című részvételi előadásuk, a kortárstánc, a parkour, az urban dance mozgásnyelvek fúziójából született.
Ebben az évben két spanyol társulat hoz olyan helyspecifikus előadást, ami nagy érdeklődésre tarthat számot. A barcelonai Insectotropics a The Legend of Burning Man című előadása Mohammed Bouazizi, egy tunéziai férfi történetén alapul, aki az Arab Tavasz forradalmának szikrája volt. A másik spanyol alkotó Angel Durán a Papillon (Pillangó) című látványos táncszólójával érkezik, amelyet az azonos című film ihletett és a menekülésről és a szabadságról szól.
A világhírű olasz koreográfus, Alessandro Sciarroni a számos rangos fesztiválon már bemutatott Save the last dance for me című, a Polka Chinata nevű bolognai tánc lépéseire épülő koreográfiáját hozza el. A fizikalitás, az emberi test teljesítőképességének határait súrolja két másik érdekes előadás is. A francia Un Loup Pour L’homme társulat Cuir című duettje a vonzást és a vonzódást járja körbe, a francia hip-hop táncosból és a portugál kínai rudas akrobatából álló O Ultimo Momento a L’Autre című előadása a két szereplő kapcsolatát követi nyomon két síkon, vízszintesen és horizontálisan.
Idén a női előadókra is nagyobb figyelmet fordít a Sziget színházi programja. Az egyik ilyen előadás a baszk Lasala társulat Fight című koreográfiája, amely az embereknek a szenvedéssel való viszonyáról szól. A másik a Sziget szervezőinek a felkérésére a februárban a Trafóban nagy sikerrel bemutatott fiatal belga társulat Forces című előadásának egy olyan adaptációja, ami az utóbbi hónapok szomorú háborús híreire reflektál.
A kortárs tánc kedvelői számára nem újdonság, hogy sokszor a tánc és a cirkusz, illetve a színház elemei is keverednek egy-egy előadáson belül. Erre példa Viktor Černický PLI című előadása, amely a tánc, a cirkusz és a performansz ötvözete.

Vándor Vurstli
A Karzat Színház múltidéző házi vidámparkja a Vándor Vurstli, a magyar vásári szórakoztatás városligeti hagyományainak őrzője változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja a játékos lelkű Szigetelőket a fesztivál mind a hat napján. Felsorakozik számos célbadobó-, lövő- és találó játékszerkezet, amik együttesen biztosítják a jelenlevő úri közönség szórakoztatását. Bűvész, bábszínház, jósok és jövendőmondók, zsonglőrök, artisták és mindezek megkoronázásaképpen Németország legkisebb óriáskereke várja már megszokott helyén a lelkes törzsvendégeket és a csodálkozó újoncokat. A belga Automata Carrousel egy lenyűgöző installáció, amely tizenegy különböző jelenetből áll és ahol a látogatók nyithatják ki az egyes ablakokat, illetve egy fogantyú segítségével maguk irányíthatják a történéseket.

Sétáló utcaszínházak
Sétálni jó. A Walkabouts előadóival együtt vonulni, sétálni a Szigeten pedig olyan élmény, amit igazán kár lenne kihagyni. Legyen szó óriásbábokról, miniatűr autóbuszról, furcsa és meglepő lényekről, a művészek minden lehetőséget megragadnak, hogy mi is az előadások aktív résztvevőivé váljunk. A Paris Bénarès francia társulat óriási bábjai fémből, fából és gyantából készült gépezetek, amelyeket egyszerre több bábművész kelt életre. Láthattunk már tőlük pár évvel ezelőtt egy hatalmas tevét, idén pedig két gyönyörű indiai szent tehénnel barátkozhatunk. A dobok és a tűzijátékok egészen különleges keverékét hozza a Deabru Beltzak baszk zenekar sétáló utcaszínházi előadásával, ahol a boszorkányok ördögét is megidézik. Ha valaki ennél csendesebb találkozásokra vágyik, mindenképpen keresse fel Robson Catalinha brazil művész növény-ember performanszát, The Hybrid, ahol többek között eljátszhatunk a gondolattal, hogy vajon milyen lehet egy olyan világban élni, ahol a növények is beszélni tudnak hozzánk.

Élőszobor Bajnokság
Folytatódik az Élőszobor bajnokság! Az élő mozdulatlanság művészete idén is színesíti a fesztivál programját. A világ minden tájáról érkező jelentkezők közül a szervezők választották ki azt a 12 produkciót, akik bemutatkozhatnak a fesztivál ideje alatt minden nap. A szervezésben a Sziget Fesztivál partnere a holland a World Living Statues Festival, vagyis az Élőszobor világbajnokság, akik a zsűrizésben is fontos szerepet vállalnak két másik európai élőszobor fesztivál szervezői mellett. A Szigeten nyertes produkció a pénzjutalomon túl részt vehet az idei hollandiai világbajnokságon is.

Sátor Határok Nélkül
A Sátor Határok Nélkül programhelyszín 2016 óta van jelen a Sziget Fesztiválon és napjaink történései sajnos azt bizonyítják, hogy a helyszín témája ugyanannyira időszerű, mint fél évtizeddel ezelőtt. A sátor programja idén is számos hazai és nemzetközi civil szervezet közreműködésével valósul meg. Ez az összefogás is azt a célt szolgálja, hogy rámutasson, mennyire színes, változatos és sokrétű a világ, illetve hányféle olvasata lehet egyazon történetnek. A helyszín programjai a migráció, az interkulturalitás, az emberi jogok és a kulturális sokszínűség kérdését járják körül.
Főbb partnerek és művészek: Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum (Párizs), Causa Creations (Ausztria), Danniel Toya szobrászművész (Kongói Demokratikus Köztársaság), UNHCR Magyarország, Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, a budapesti Koreai Kulturális Központ, UNICEF Magyarország, Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál .

Közlekedési Múzeum @ Sziget
A Közlekedési Múzeum ebben az évben a magyar ipari formatervezés egyik remekművével, az Ikarus 311-es autóbusszal készül, mely a hazai forgalomban a ’70-es évek végéig közlekedtek, így egy igazi időutazást ígér az idei Sziget látogatói számára.
Az érdeklődők bepillanthatnak a Múzeum idén kibővített tartalommal újra megnyílt időszaki kiállításába, ahol legendás mozdonyok, különleges járművek és sok érdekesség látható, valamint, megnézhetik, hogy hogyan fog kinézni az új Közlekedési Múzeum. Az alkotótérben lehetőség lesz az aktív pihenésre, kreatív kikapcsolódásra is.

SZECESSZIÓS DETOX az Iparművészeti Múzeummal 
A budapesti Ráth György-villa szecessziós kiállításainak pazar műtárgyaival ismerkedhetnek meg az éjszakai pörgés után nyugalomra és feltöltődésre vágyók az Iparművészeti Múzeum helyszínén, a fesztivál minden délutánján. Bizsergető atmoszféra, szellemi táplálék, kijózanító ébredés a hajnalig tartó partyk után! Múltszázadi hangulatok Bécsből, Párizsból, Londonból, s persze Pestről a Szigeten. Másnap, ahogy azt az #artnouveau elképzelte…

GameLandHub
A GameLandHub helyszínén számos játék közül válogathatnak a látogatók a Rubik kockától kezdve a társasjátékokon át a legújabb PS4 és XBOX játékokig, de sakkozhatnak, pókerezhetnek vagy épp egy Teqis meccset is játszhatnak. Természetesen idén sem maradhatnak el az egyre népszerűbbnek számító darts-leckék és versenyek sem.

Magic Mirror
Napjainkra az LMBTQ világ egészen jelentős változásokon ment keresztül: míg a Föld szerencsésebb részein az identitások egészen bámulatos sokszínűségét figyelhetjük meg, addig máshol továbbra is a fennmaradásért küzd a közösség, és a kettő között mintha egyre szélesebbre nyílna a szakadék. A Magic Mirror programja egy olyan bulival indul, amely a lezárások idején hidat vert az elmagányosodás és a közösségépítés között: a londoni Queer House Party a 2020-as lezárások legelején a Zoomon indított bulikat, mostanra pedig kiléphetett végre a rivaldafénybe, és jelenleg Nagy-Britannia egyik legőrültebb bulisorozataként tartják számon. Szintén Londonból érkezik Cat Burns, az R’n’B-t a spoken poetryvel ötvöző feltörekvő énekesnő, akinek szövegei betekintést engednek a nők közötti szerelem hol költői, hol viszontagságos világába. Az átváltozás lépten-nyomon megjelenik a programban, legyen szó a délutáni MagicTalks beszélgetésekről a nemi szerepek közötti átjárhatóságról és annak visszásságairól (Genderplayground), a klubkultúrát a voguinggal kombináló amszterdami Sweetie Darling bulisorozatáról, vagy éppen a Magic Mirror programját záró Ballroom Night-ról. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a magyar ballroom-szcéna mestere, Móritz Dániel a szigetes vogue workshopjairól jól ismert, hazájában egyre inkább sztárnak számító spanyol Raisha Cosimával vezet végig bennünket egy igazi, voguinggal kombinált bál labirintusán.
Az „átváltozás” és a non-binaritás másik változatát mutatja majd be a német LEOPOLD koncertje, és kapunk némi kapaszkodót a sokféleség jobb megértéséhez Márcio Canabarro és Molnár Csaba Tropical Escape című, a kortárstáncot queer elmélettel ötvöző színpadi munkáján keresztül is, akárcsak Gerard Reyes Janet Jackson-inspirálta Principles of Pleasure című előadásával. Fellép a technoszexuális OMOH partysorozat két rezidense, Alexandr és Menishu, akárcsak Yinna analóg live act-je és Josh Caffe. A szervezők az előző évekhez hasonlóan továbbra is fontosnak érzik a budapesti székhelyű bulisorozatok további bemutatását is, idén a WOW – Women on Women lesz a vendégük. A hazai Pride-okról is ismert Sado Opera ezúttal band formában érkezik, az amerikai diszkóhős, SNAX pedig egy különleges live fellépéssel lepi meg a fesztiválozókat.
A MagicTalks beszélgetéssorozat segít átlátni a legfontosabb aktuális témákat az aktivizmustól a különféle vallásfelfogásokig, a filmek pedig segítenek átlátni a meleglét bonyodalmait: a fesztiválsikerekkel büszkélkedő magyar Tobi színeitől kezdve a grúz And Then We Danced című filmalkotáson keresztül a Lyly fucks the Cis-tem című francia-belga kísérleti filmig mind arra keresnek választ, hogyan válhatunk ömagunkká akár egy sokszor végtelenül ellenséges közegben is. A transzok életét és küzdelmeit igyekszik megvilágítani a Port Authority, amely bemutatja, hogy egy kirekesztett közösség hogyan merít erőt a voguing felszabadító világából. Természetesen idén is minden nap a humor nagyágyúit sorakoztatja fel a Sziget Comedy.
Az idén jelentősen kibővülő szabadtéri programhelyszínen mozgásalapú workshopok segítik megérteni például azt, hogy mit jelent valójában a beleegyezés fogalma (Jenny Wilson (UK) – The Consent Ritual workshop), vagy éppen azt, hogy miképpen építhetjük vissza magunkban a csorbát szenvedett bizalmat és vágyat (Meagan O’Shea (CAN) – Anatomalia workshop). Raisha Cosima már-már hagyományos voguing workshopja mellett az ausztrál Chris Gogler tart hullahopp-workshopot, a budapesti Balogh Bence pedig a queer street dance alapjaival segít felkészülni az esti bulikra.
Visszatér a Sziget-Comedy is, olyan nemzetközi sztárokkal, mint Dave Thompson (Tinky Winky a Teletubbiesból) a házigazda, vagy Phil Nichol, aki ha kell még a londoni West End egyik leghíresebb musicaljében is elvállalja a főszerepet, csak azért, hogy utána a Szigeten felléphessen. Itt lesz Stephen Grant, aki golyózáporként szórja majd a vicceket és mindenkinek beszól a színpadról. Liam Mullone, aki semmiben sem leli örömét kivéve, ha zavarba ejtő és durván vicces dolgokról kell beszélgetni, mint a maszturbáció, a plüssállatok, vagy a rendőrök. Itt lesz még Mike Gunn, aki az angol klubok egyik legendája, mellette pedig a magyar író és humorista, a szexuális védőnénik réme, Tóth Edu, aki angolul fog vicceket hadarni.
Idén sem maradhat el a Magic Mirror showműsora. Scott Maidment Limbo című show-ja néhány évvel ezelőtt olyan kirobbanó sikert aratott, hogy a Magic Mirror teljes stábja minden erejét bedobva éjszakáról éjszakára igyekezett megerősíteni, megtámasztani, kipányvázni, aládúcolni a spiegeltentünk falait és plafonját – épphogy csak sikerült! Nagy megtiszteltetés, hogy Scott elfogadta a szervezők felkérését és idén kifejezetten a Sziget Fesztivál és a Magic Mirror számára készít egy showműsort Can’t stop, won’t stop címmel.

ArtZone
Viszonylagos csendből az interaktív alkotásba – erről szól idén az ArtZone a Szigeten. A látogatókat idén minden fesztiválnapon 12 órától egészen 20 óráig várják ingyenes workshopokkal, interaktív installációkkal, és olyan közreműködőkkel, mint Hargitai Tibor képzőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói, a Start Galéria művészei, KURSZÁN kollázsműhelye, Péli Barna szobrászművész, a Kisképző diákjai, a Leskowsky Hangszergyűjtemény csapata, Parázs Bianka művész, a Medence Re+Concept táskaműhelye, a Café Analog fotográfusai, a Malom Projekt csapata, a Magyar Nemzeti Galéria, a Kortárs Építészeti Központ, a Popartbox designerei, a KÖZMŰ – Közös Műhely egyes tagjai valamint a Solvae alkotói. Csatlakozva a Sziget Fesztivál legfontosabb értékeihez az ArtZone csapata idén is igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz a művészetet, a fenntarthatóságot, a kultúrát; ezekből táplálkozva az alkotás (öröme) segítségével válaszokat adni egyéni és közösségi szinten olyan társadalmi kérdésekre, mint az egyenjogúság, vagy a világot lázban tartó klímakatasztrófa.

Before I Die
Candy Chang nemzetközi hírű amerikai designer-művész. Munkáival arra törekszik, hogy közösségi erővé változtassa az egyéni gondolatokat. A fal lehetőséget teremt, hogy az egyes emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket. Ez az interaktív, nyitott, művészeti projekt minden nap 12:00-22:00 óra között várja azokat az érdeklődőket, akik megosztanák gondolataikat vagy éppen újakat keresnének. Idén az egész fal a látogatók rendelkezésére áll, hogy kifejezzék, mi az, amire vágynak életük során. A Sziget közössége a hét folyamán gondolataival építheti ezt a végtelen bakancslistát. A fal a korábbi évek során egy multimédiás projekttel egészült ki, ahol a Szigetlakók 10 mp hosszúságú videó-üzeneteket is hagyhatnak a vágyaikról, a terveikről, melyeket zárás után egész éjszaka kivetítőkön sugároznak.

Sport Zone
A világ minden kontinensén, minden országában az élet fontos eleme és állandó szereplője a mozgás, a sport. Az emberek kortól és nemtől függetlenül időt és energiát fektetnek abba, hogy egészségesek és napról-napra fittebbek legyenek. Az Instagramon a #sport keresőszóra keresve 47 millió találatot kapunk. Ez is mutatja, hogy igenis fontos és egyre fontosabb az, hogy tegyünk magunkért és fejlesszük magunkat. Miért lenne ez másként pont itt a Szigeten? A Sziget más, mint a többi fesztivál, itt, amikor felkel a nap, az élet folytatódik tovább, színes nappali programokkal, szórakozási és kulturális lehetőségekkel és természetesen a hivatalos Sporthelyszín nyitásával.

Civil Sziget
Idén új helyre költözik a Civil Sziget a fesztivál területén belül egy kellemesebb, bensőségesebb környezetben.
A Civil Sziget a Sziget egyik legszínesebb, legérdekesebb színfoltja, egy találkozóhely, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban – környezetvédelem, emberi- és kisebbségi jogok, külföldi tanulás és munkavállalás, drogproblémák, egészséges életmód – kaphatnak információt, szolgáltatást, segítséget és csatlakozhatnak is a szervezetek munkájához.
A Szervezők minden évben pályázatot írnak ki a Civil Szigeten való megjelenésre. Idén május 29-ig lehet pályázni, a kiírás megtalálható a fesztivál weboldalán.

XS Land
Az interaktív élményparkban több, fogyatékos ügyi érdekvédelmi szervezet közreműködésével, az általuk kifejlesztett és működtetett játékok segítségével mutatják be a fogyatékos emberek mindennapjainak kihívásait. Személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában szeretnék elérni a fogyatékos személyekkel szembeni társadalmi attitűdváltást.
Az élménypark mellett működő Easy XS Camping pedig könnyű hozzáférést biztosít a fesztiválozáshoz különböző kemping- és egyéb szolgáltatásaival, azoknak a látogatóknak, akiknek speciális segítségre van szükségük a kikapcsolódáshoz.
A kemping kapacitásai korlátozottak, ezért regisztrálni kell. A kempingben akadálymentes WC, akadálymentes fürdő konténer található.

Forrás és fotó kredit: https://szigetfestival.com/hu/

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2022/07/kulturalis-programok-sziget-fesztival-2022.jpeghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2022/07/kulturalis-programok-sziget-fesztival-2022-150x150.jpegCityNewsÉletmódbudapesti programok,kulturális programok,sport programok,Sziget,Sziget FesztiválNagy Utcaszínház az AMC támogatásával Az elmúlt évekhez hasonlóan a Sziget idén is elhoz egy nagyszabású utcaszínház előadást a látogatók örömére. A Nagy Utcaszínház idei fellépői a Sacude társulat Barcelonából, akik Euforia című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. A darab egy olyan különleges világba...