2013-ban érdekes dolgot találtak Gyulán, az Almásy-kastély főépülete alatt. A rekonstrukciós munkálatok során a főépület pincehelyiségének padlója alól koponya nélküli csontvázakra bukkantak. Kik lehettek ezek az emberek és miért oda földelték el őket?

 

A régészeti feltárásokat Dr. Gere László vezette, aki mindent át akart vizsgálni az épületben, a falaktól kezdve a padlóig. Milyen jól tette, mert a főépület legnagyobb pincehelyiségének padlója alól 3 koponya nélküli csontvázat hoztak felszínre. A csontok egy 2×3 méteres gödörben voltak a padló alatt, úgy 20-30 centiméterrel. A maradványok mellett nem találtak sem fegyvereket, sem ruhaszöveteket, így arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a középkori és feltehetően középkorú emberek kivégzés áldozatai lehettek, és ezért hiányzott a koponyájuk.

Három olyan csontváz került elő, melyek egybefüggők voltak és így meg lehetett vizsgálni őket. A teljes leletek mellett szórványcsontokat is találtak, amelyek sehova sem illettek, ezért a szakemberek arra tippeltek, hogy nem csak a 3 ember csontjai vannak ott, hanem legalább 4 személyé.
Az ép csontoknak köszönhetően megállapították, hogy az egyik férfi 35-40 , a másik kettő pedig idősebb, 45-50 év körüli lehetett a halálakor.

csontkicsi-1500x874

Kép forrása: gyulakult.hu

Az eset egyre érdekesebb

Dr. Paja László antropológus különösen a nyak területét vizsgálta meg, mert a koponyák hiánya lefejezésre utal. A meglepő az egészben az volt, hogy vágásra utaló nyomot nem talált. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem volt erőszakos a haláluk, de nem tudják bizonyítani.  A két idősebb férfinél olyan patológiai elváltozások voltak, amik nem hozhatók összefüggésbe a halálukkal. A vizsgálatok a halál konkrét okát tehát nem tudják bizonyítani, de egy csontváznál érdekes nyomokat találtak.
A 35-40 év körüli férfi sípcsontján és a jobb könyök ízületnek mindhárom csontján erős fertőzés nyomait látták. Ez már talán közelebb van az igazsághoz és a halál okát is ez okozhatta.

De kik lehettek a halottak?

Liska András régész, aki az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője, elmondta, hogy a testek a 16. és 18. század között kerülhettek oda. Ráadásul olyan földrétegbe ásták őket, amit sem a kastély építésekor, sem pedig a pince kialakításakor nem bolygattak.
A kor pontosabb behatárolásában nagy segítséget nyújtott, hogy talált egy izniki kerámiatöredéket, amely Törökország nyugati feléről származik.

A csontvázakat bárki megnézheti minden hónap első szombatján. Ekkor van a Pincetárlat az Almásy-kastélyban, amiről nem érdemes lemaradni, mert a helyiség máskor nem látogatható!

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/10/skull-476740_960_720.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/10/skull-476740_960_720-150x150.jpgNews CityBelföldcsontvázak,kastély,pince2013-ban érdekes dolgot találtak Gyulán, az Almásy-kastély főépülete alatt. A rekonstrukciós munkálatok során a főépület pincehelyiségének padlója alól koponya nélküli csontvázakra bukkantak. Kik lehettek ezek az emberek és miért oda földelték el őket?   A régészeti feltárásokat Dr. Gere László vezette, aki mindent át akart vizsgálni az épületben, a falaktól kezdve...