Ahogy minden alkoholt, a whiskyt is előszeretettel fogyasztották már régen is. Nem csak a füstös íze miatt, hanem kifinomultságot és úrias megjelenést adott a fogyasztójának. Leginkább pasis ital, így nem véletlen, hogy a nők többsége inkább koktélokba keverve szereti csak.

Hogy a kételyeket eloszlassuk az írásmóddal kapcsolatban: a whiskey az, ami ír és amerikai, a whisky pedig az, ami a világ más tájain készül. A whisky az ír ’uisce beathá’ szóvól ered, aminek jelentése: az élet vize.

Története:

Amerikában az észak-déli háború idején fizetőeszköz volt.

  • 1971-ben külön adót szabtak ki a whiskyre. Mivel a nyugati országrészben állították elő, így ez nem tetszett az ottani farmereknek és emiatt kitört egy ún. Whiskey-felkelés 1794-ben. 1800-ban vonták vissza az adót.
  • 1920-ban vezették be a szesztilalmat, de a Laphroaig maláta whisky kivétel volt, mivel jódos illata miatt az orvosok receptre felírhatták.

Skóciában 1494-ből van az első írásos bizonyíték arra, hogy whiskyt készítettek. IV. Jakab király 8 hordó malátát adott Frian John Cor szerzetesnek, aki ebből 1500 palackkal gyártott.

1831-ben Aeneas Coffey skót mérnök megalkotott egy berendezést, a Coffey-lepárlót, amivel innentől kezdve ipari mennyiségben lehetett előállítani az élet vizét.

De miért igyunk whiskyt?

  • A legnyomósabb indok: akik rendszeresen isznak, egészségesebbek!
  • A maláta whiskyben több ellágsav van, mint a borokban. Ezek megfékezik azokat az enzimeket, amelyek a rákos sejtek kialakulásában és elszaporodásában vesznek részt.
  • Csökkenti a stroke kialakulását.
  • Csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Magyarországon legalább 160 ezer érint ez a betegség. Tünetei: memóriazavar, a figyelem hanyatlása, valamint a tájékozódóképesség romlása.
  • Természetesen nem mértéktelen vedeléstől mutatkoznak meg a jótékony hatások, hanem ez napi 1 pohárra értendő.
  • A whisky hatásosabb koleszterincsökkentő, mint a vörösbor.
  • Egyesek szerint a fájó ízületi problémákra is jó, ha az érintett területet bedörzsölik vele.
  • Olyan értékes volt régen, hogy néhány országban az értéke vetekedett az aranyéval.

Érdekesség:

Ha rendesen le van zárva az üveg, akkor egy jó minőségű whisky még 100 év után is fogyasztható, ráadásul mivel égetett szesz, így megfagyni sem tud.

Egyszer az Antarktiszon több láda 100 éves whiskyt találtak, amelyek mind iható állapotban maradtak fent.

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/10/drink-3197547_960_720.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/10/drink-3197547_960_720-150x150.jpgNews CityEgészségalkohol,egészség,whiskyAhogy minden alkoholt, a whiskyt is előszeretettel fogyasztották már régen is. Nem csak a füstös íze miatt, hanem kifinomultságot és úrias megjelenést adott a fogyasztójának. Leginkább pasis ital, így nem véletlen, hogy a nők többsége inkább koktélokba keverve szereti csak. Hogy a kételyeket eloszlassuk az írásmóddal kapcsolatban: a whiskey...